Slide 1
Slide 2
Slide 3
Slide 4
Slide 5
Slide 6
Slide 7
Altijd beweging in dorpstuin,. in ieder seizoen van voor- naar achtertuin exclusieve tuinverlichting FLORERA tuinen ea. buitenruimtes decoratieve boom in tuin via tuinplan florera.nl Kleurrijke tuinstoelen via florera.nl tuinvaas met olijf in tuin. Fagus sylvatica 'Rohan Obelisk'- zuilboom weelderige dorpstuin Dorpstuin met weelderige beplanting

Weelderige dorpstuin met veel beweging

Een paar maanden geleden maakte ik kennis met een gezellig gezin, levend in een prachtige woning als rijksmonument met dorpstuin rondom. Het geheel bevindt zich in een schitterend vestingstadje aan de Maas te Oost Nederland.

Na veel verbouwingen in de woning zelf, waren zij nu toe om hun geliefde woning uit te gaan bouwen. Een moderne ruimte met veel glas waar een nieuwe en grotere keuken in zal komen. Vanuit deze keuken is er een ruime toegang naar de dorpstuin. Een tuin waar nu al in de vele hoekjes gezelligheid was te vinden, want het perceel wordt gekenmerkt door een paar rare hoeken, die zo door de jarenheen zijn ontstaan.
Door de verbouwing zou er in de tuin ook veel moeten gaan veranderen.

Hun bouwarchitect ontwikkelde een 3D plaatje en zij vroegen mij
om met hun mee te denken, hoe de tuin dan straks weer een gezellige weelderige dorpstuin zou kunnen gaan worden met veel bloem en kleur.

dorpstuin passend bij oude woning met strakke uitbouw
3D plaatje van perceel met veel hoeken en hoogteverschillen

In de voortuin ligt een organische vijver omgeven met veel bomen en lagere beplanting. Een treurberk en een kleine sier-appelboom staan aan de binnenzijde van de tuin en zullen gehandhaafd blijven. Enkele andere bomen zullen moeten wijken, om de voortuin in evenwicht te krijgen.
De open ruimtes zullen worden opgevuld door mooie wolken groenblijvende bloeiende beplanting, zodat er doorkijkjes zullen ontstaan met behoud van privacy.

voortuin met vijver huidige situatie.
De huidige voortuin kent veel bomen en een organische vijver
Robinia bolboom in voortuin

De achtertuin gaat een strakker kader krijgen, passend bij het nieuwe woondeel. Maar dat wil niet zeggen dat het er niet gezellig kan worden.
In de huidige situatie staan er 2 oudere fruitbomen en die worden met plezier behouden.
Er zal een groot eetterras komen, zo ook een verhoogd loungeterras met lekker lange bank om te chillen en voldoende verrlichting. Genieten kan men van beide terrassen van de op de korte zijde geplaatste bio-ethanol haard.
Er zullen mooie tuinvazen komen met olijfbomen of andere beplanting, een op maat gemaakte berging met schuifdeuren.

Een andere wens van mijn tuinklanten was ruimte voor kunst in de tuin. Hier is rekening meegehouden door tussen de 2 plantvakken waarin de oude fruitbomen staan een waterstraat te realiseren, met aan het einde een kleine ruimte voor kunst. Een 2de plekje is voorbehouden in het plantvak dat recht voor de uitstap keuken ligt.

Omdat de voortuin een organische vorm heeft en de achtertuin een strakkere tuinsfeer krijgt zal er een verbinding nodig zijn om de 2 gedeeltes één te laten worden. Hiervoor heb ik een slangenhaag bedacht met op diverse plaatsen een zuilboom. Het geheel ligt los van de nieuwe kamer en zal door de vorm en hoogte van de beplanting het oude monumentale pand met nieuwe kamer extra mooi laten uitkomen.
Het geheel zal strak geschoren blijven en de hoogte van de zuilbomen kan naar eigen wens bepaald worden.
Doordat de zuilbomen op diverse plaatsen speels zullen worden geplaatst, zal de achtertuin veel privacy krijgen.

slangenhaag met zuilbomen verbinden tuindelen in weelderige dorpstuin.

Ik realiseerde als eerste tekening de tuinplattegrond van het totale tuinplan.

Uiteraard behoren bij dit tuinontwerp meerdere sfeerfoto’s ter ondersteuning. Zowel voor de voortuin als de achtertuin.
Na de tuinplattegrond komt het beplantingsplan, het verlichtingsplan, advies in materialen en beregening.

Ik houd je op de hoogte.

Met een natuurrijke groet,
Marjan de Koning
Florera

©  florera.nl- alle foto’s en verdere bestanden..