Slide 1
Slide 2
Slide 3
Slide 4
Slide 5
tuinplan van Florera geeft genieten tijdens voorjaar in de tuin een doordacht tuinplan van tuinarchitect florera een tuinplan van florera tuinontwerper geeft pas echt plezier tijdens voorjaar in de tuin De winterakoniet is een plant die voorjaar in de tuin aankondigt In januari, februari en maart geeft Eranthis gezelligheid in de tuin- florera.nl

Voorjaar en gezelligheid in de tuin met Eranthis hyemalis

Helder gele frisse bloemen en voorjaar in de tuin

Eranthis wie kent ze niet? Voor mij hoort deze bloem bij de groep die het voorjaar in de tuin aankondigen. Hun helder gele bloemen, fris van tint die gezelligheid in de tuin brengt. De bloem kan alleen of samen met het sneeuwklokje of de crocus aangeplant worden. Geel met wit, geel met mauve, paars of blauw zijn fantastische combinaties. De eranthis is klein van formaat, groeit dicht bij de grond en heeft veel blad. Hierdoor is ze een perfecte bodembedekker.

een tuinplan van florera tuinontwerper geeft pas echt plezier tijdens voorjaar in de tuin
een doordacht tuinplan van tuinarchitect florera
tuinontwerper florera maakt beplantingsplan met bijzondere tuinplanten

Eranthis is een sterke plant

Eranthis bloeit meestal in januari en februari. Er zijn ook soorten van de Eranthis die zelfs in maart bloeien. Op het moment dat de Eranthis hyemalis bloeit kan er nog wat sneeuw liggen of zelfs een laagje verse sneeuw vallen. Dit is voor deze bloem geen probleem. De Eranthis kan tegen sneeuw en kou. Soms bloeit de plant zelfs ook door de sneeuwlaag heen maar meestal vouwt de bloem zich dicht. Het voorjaar in de tuin wordt even uitgesteld totdat de zon weer begint te schijnen. Bij mooi weer vouwt Eranthis haar krans met bloemen weer open en geniet ik direct weer van de heldergele frisse kleur. Dit kondigt voor mij toch echt het voorjaar in de tuin aan. 

De oorsprong van Eranthis

Zodra deze bloem bloeit, brengt ze mij in gedachten direct weer naar Zuid-Europa, want de naam komt uit het Grieks. ER betekent namelijk voorjaar en ANTHOS bloem. Hyemalis betekent winter of in winterbloeiend. Et Voila! Van oorsprong komen de planten uit de Zuid-Europese gebergten, van Zuid-Frankrijk, via Italië tot in de Balkan en Japan.  Ze zijn Ingeburgerd in West- en Midden-Europa, maar je komt ze ook verwilderd in Noord-Amerika tegen.

Eranthis in de Engelse tuin

Het aanplanten van stinzenplanten zoals eranthis kreeg aan het eind van de 18e eeuw een grote impuls door de opkomst van de tuinstijl “de Engelse tuin”. Deze tuinstijl had het ideaal om de natuurlijke schoonheid te perfectioneren. Daarom werden er planten uitgezet voor verwildering. De planten werden vaak uit Midden- en Zuid-Europa gehaald waar ze van oorsprong groeiden.

Eranthis; een makkelijke plant en de groeiplaats in de tuin

Eranthis voelt zich thuis in Nederland en vermeerderd zich dan ook graag na het voorjaar in de tuin. Geef de plant dus een plekje in de border waar dit kan, bijvoorbeeld een half beschaduwde plaats onder een boom of struik waar weinig anders wil groeien doordat de boom veel water opslurpt. Zorg er wel voor dat het een boom is die laat in blad komt, want Eranthis heeft wel zonlicht nodig om zich te ontwikkelen.

Bewaren van Eranthis

Eranthis groeit uit kleine knolletjes, die zich onder de grond vermeerderen. Deze knolletjes kun je in het najaar kopen. Zorg ervoor dat je ze zo spoedig mogelijk aanplant. Zolang je geen tijd hebt om ze aan te planten moeten de bolletjes van de winterakoniet vorstvrij bewaard worden.

In januari, februari en maart geeft Eranthis gezelligheid in de tuin- florera.nl
De winterakoniet is een plant die voorjaar in de tuin aankondigt
Een beplantingsplan via Florera tuinontwerper regio Eindhoven

Eranthis planten

Eranthis behoort tot de bollen en knollen die het fijn vinden om eerst een aantal uren voor te weken. Dit kan in een ondiepe bak met niet al te koud water worden gedaan. Hierdoor vormen ze sneller wortels, daarbij willen ze ook graag diep staan. Maak een geul van minimaal 7 centimeter diepte en plant de bolletjes. Er wordt aangegeven dat ze op 7 cm. van elkaar moeten worden aangeplant, maar dit is een regel die nog stamt uit de tijd, dat bollen in keurige vakken of rijtjes werden geplant. Zelf strooi ik de knolletjes dus gewoon in de geul en dek deze toe. De plant houdt wel van een goed gedraineerde, humusrijke kalkbodem, dus zorg dat uw tuingrond aan deze verwachtingen voldoet.

Als je ze in het vroege voorjaar, zodra de plantjes boven de grond komen, dan ook nog eens extra verwend met een handje koemestkorrels, zal je er jaren plezier aan hebben.

De knolletjes kunnen het hele jaar in de grond blijven. Zo kun je jaar na jaar genieten van het voorjaar in de tuin.

Draag je ook bij? Bijen zijn hard nodig!

Eranthis is een belangrijke nectar leverancier voor de bijen. Het aanplanten ervan helpt onze natuur een beetje om weer gezond te worden. 

Nog even, en dan kunnen we weer van deze vroege bloeiende bloemen genieten.

P.s.  Ik heb enkele foto’s geleend van collega’s om iedereen al te kunnen laten genieten van deze geweldige en gezellige kleur en plezier te laten beleven aan dat spel van voorjaar in de tuin.

Met een natuurrijke groet,

Marjan de Koning.

genieten tijdens voorjaar in de tuin met een tuinplan van florera.nl
Stinzenplanten als bodembedekkers in de tuin na tuinplan Florera tuinontwerper

© florera.nl- alle foto’s en verdere bestanden.

  ‘"Bent u enthousiast en wilt u een doordacht uniek tuinontwerp / tuinadvies voor uw exclusieve droomtuin, neem dan contact met mij op"
  Naam
  Telefoon
  E-mailadres
  Bericht
  Upload je foto's of bestanden via mijn WeTransfer pagina

   
  Neem contact op