Slide 1
Slide 2
Slide 3
Slide 4
Slide 5
Tuinontwerp moderne tuin Een kleine cirkel in de tuin tuinaanleg voortuin van stadstuin tuin onder constructie een tuin met rijke natuur voor insecten

Van bouwperceel naar een prachtige woning met moderne comfortabele tuin

Van bouwperceel, waar een prachtige woning is geplaatst, naar een  moderne comfortabele tuin met een nieuw stukje natuur

Op een mooi perceel met een prachtig landelijke aanrijroute ergens in Noord Brabant, is een nieuwe twee-onder-één kapwoning gereed gekomen. Om er een volledig nieuw thuis van te maken, hoort er bij deze woning uiteraard ook een mooie nieuwe comfortabele tuin. Een nieuw stukje natuur waar men vier seizoenen kan genieten.

Mijn eerste kennismaking met opdrachtgevers en de huidige tuin

Op het moment dat ik voor mijn eerste contact bij de opdrachtgevers aankom, is er van de voorgaande status van de grond weinig meer te zien. Een onderzoek met grondboor wijst uit dat de toplaag erg vast is en de bovenste laag met zwarte grond erg hoog is.

Tijdens de eerste kennismaking met de tuin en het gesprek met mijn klanten, vertellen zij mij dat de grond waarop de tuin wordt gemaakt vroeger dan ook erg aangestampte grond was, aangezien het in het verleden een voetbalveld was.

In de nieuwe tuin zijn nog geen bomen en of andere planten aanwezig. Wel hebben zij een Japanse esdoorn in een pot meegebracht. Voor een bijzondere gelegenheid hebben zij een Olijf als cadeau gekregen en ook deze vinden zij erg mooi en willen zij graag een mooie plaats in de tuin geven.

Wensen van de klant

Privacy op bepaalde plaatsen is een grote wens. Een andere wens is de plaatsing van een waterbol die zij vanuit hun oude tuin meebrachten. Verdere wensen om van dit stukje grond de comfortabele tuin precies passend bij mijn klanten, waren:

 • Zowel schaduw en zon op andere plaatsen
 • Meer mogelijkheden om in de tuin te zitten dan alleen het overdekte terras
 • Een loungeterras is welkom
 • Een tuin waarin ze goed kunnen bbq-en
 • Veel groen en bloem met als lievelingskleuren roze/rood. Blauwe tinten mogen ook.
 • Geur planten zijn welkom
 • Een organische landelijke vorm behoort ook tot de mogelijkheden.

Belijningen en elementen uit eerdere tuinen van FLORERA waren een inspiratiebron, zoals de ronde cirkel, een slangenhaag van natuursteentjes, meerstammige bomen, stapplaten en hortensia’s.

De architectuur van de tuin

De langwerpige vorm van het perceel heeft diepte nodig en breedtelijnen om de lengte beter uit te laten komen. Vorm, dieptewerking, contrast en lijnenspel spelen een grote rol in de juiste beleving van een tuin. Door een langwerpig krachtige lijnenspel in combinatie met de organische vorm en een enigszins ronde / diagonale belijning wordt de tuin vriendelijker en optisch groter. Door het hart van de tuin gedeeltelijk open te laten wordt de aandacht gecentraliseerd.

Bij het bepalen van de contrasten is het zeer belangrijk om de balans tussen drukke en rustige elementen te behouden. De rustige gedeeltes van de tuin, zoals grote vlakken met vaste planten en strak gesnoeide rol- of blokhagen dienen voldoende evenwicht te bieden aan de drukkere delen (de organische delen). Daarbij kaderen langwerpige strakke bloemborders de tuin. Diverse mooie meerstammige struiken of kleine bomen zetten kracht bij het natuurlijke aspect en verzorgen de dieptewerking.

Het is een spel van lange lijnen: een rustig kader van langwerpige strakke borders aan de buitenrand in combinatie met een organische vormgeving die het speels en licht maken. De cirkel, als kommetje van welkom en oneindigheid in het hart van de tuin zorgt voor een uitnodiging om de tuin in te lopen.

Het hart van de tuin: de oneindige cirkel

Zowel in de voortuin als in de achtertuin liggen cirkels. Tevens ligt er in de achtertuin nog een kleinere cirkel, direct na binnenkomst door de poort en dichtbij het langwerpige achterterras. Deze is gereserveerd voor een toef vaste planten en een klein ornament.

In beide grotere cirkels wordt een prachtige kleine Malus en Liquidambar dakboom geplaatst naast een onderbeplanting van vaste planten. Op de kleinere ronde cirkel in de achtertuin kan de waterbol worden geplaatst.

Ontwerp van een moderne comfortabele tuin

Klik op de afbeelding om het ontwerp in volledige grootte te bekijken.

Tuinaanleg

Naast de gezellige bloeikleuren van beplanting en de mooie leibomen voor de privacy maken mooie duurzame materialen met kleuren, sfeervol kleurrijk tuinmeubilair en weergaloze verlichting op de juiste plaatsen het hele plaatje af!

De eerste foto’s van de tuinaanleg druppelen binnen.
Blijf het volgen….
Zomer ’22 zullen er professionele foto’s worden gemaakt.

Met een natuurrijke groet.

Wil je ook een prachtige tuin van Florera?

Ben je geïnspireerd door deze tuin en wil je ook jouw droomtuin realiseren? Neem dan vrijblijvend contact op met mij via onderstaand formulier.

  ‘"Bent u enthousiast en wilt u een doordacht uniek tuinontwerp / tuinadvies voor uw exclusieve droomtuin, neem dan contact met mij op"
  Naam
  Telefoon
  E-mailadres
  Bericht
  Upload je foto's of bestanden via mijn WeTransfer pagina

   
  Neem contact op