Slide 1
Slide 2
Slide 3
Slide 4
Slide 5
Slide 6
Slide 7
minder tuinonderhiud en meer genieten met Epimedium Exclusieve tuinplant Epimedium tuinplant Epimedium in tuinvazen tuinplant Epimedium Bodembedekker onder sparren in en tuin tuinplant Epimedium versicolor 'Sulphureum' in landelijke tuin. tuinplant Epimedium met zacht paarse bloeikleur.

Tuinplant Epimedium, minder tuinonderhoud en voor elke tuin ’n sprookje.

Het seizoen van buiten genieten start binnenkort weer op. Geweldig! de lente staat op punt om te beginnen. Ook het tuinonderhoud seizoen gaat weer van start, in iedere tuin met elke tuinsfeer. Of de tuin nu groot of klein is, een landelijke tuin, een stadstuin of een villatuin: een plant groeit, zo ook de tuinplant Epimedium, ook wel Elfenbloem genoemd.

Wilt u minder tuinonderhoud? Plant de Epimedium!

Om minder onderhoud in een tuin te krijgen is het aan te raden om vaste planten onder de heesters en bomen aan te planten, bijvoorbeeld de tuinplant Epimedium.
Epimedium is een lage vaste plant die als bodemdekker kan fungeren en onkruidwerend is.

Als tuinontwerper verwerk ik de plant vaak in mijn beplantingsplannen, omdat Epimedium een gezond geslacht is en in veel weergaloze bloeikleuren op de markt verkrijgbaar is.

tuinplant Epimedium
Prachtige bladkleuren met tuinplant in de stadstuin
tuinplant Epimedium met rood blad.
tuinplan Epimedium

Het blad van de tuinplant vormt na aanplant langzaamaan een dichte laag met een hoogte van circa 30-40 cm. Door deze dichte kruidlaag zal veel minder snel onkruid heen komt dan dat u de grond zwart laat.

Én dat betekent minder tuinonderhoud en meer genieten!!

Verschillende soorten Epimedium

Er zijn veel soorten van de tuinplant Epimedium. Er komen ook nog steeds nieuwe soorten op de markt. De oudere soorten hadden het nadeel dat de bloemen op korte steeltjes bloeiden. Hierdoor zaten ze vaak half verscholen onder het blad. Dat is een groot verschil met de nieuwere soorten, die nu verkrijgbaar zijn.
Aangezien de bloemen klein zijn kies je dus het beste een soort uit, die vrij nieuw is en hoger bloeit.
Vraag er bij een kweker voor de zekerheid naar! Of uiteraard; ook na te vragen bij de tuinontwerper.

Overal worden tegenwoordig tuinplanten aangeboden en ik zal me niet verbazen als ze binnenkort ook bij de supermarkt verkrijgbaar zijn. Maar een gezonde en bijzondere plant kweken is een vak apart.
Indien je dus een bijzondere tuinplant Epimedium wenst in uw tuin, ga dan naar een gespecialiseerde kweker of vraag je tuinontwerper ernaar.

blad van tuinplant Epimedium
tuinplant Epimedium Pink Elf.
Marjan de Koning tuinarchitect verwerkt graag Epimedium in de tuin
Elfenbloem in iedere tuin een sprookje.

Standplaatsen en bloeitijd van de Epimedium

De tuinplant Epimedium heet in het Nederlands Elfenbloem. Dit dankt de plant aan de bijzonder prachtige kleine fragiele bloemen, die een waar genot zijn in welke kleur dan ook.

Elfenbloem heeft het liefst een plaatsje dat lichte schaduw heeft. De Elfenbloem kan zeker ook veel zon aan, maar dan mag de bodem niet té sterk uitdrogen. Deze tuinplant kun je bijvoorbeeld niet naast Lavendel plaatsen (een plant die op de droge grond van de Franse Provence groeit).
Wel heb ik deze plant al meerdere keren aangeplant onder sparren en of andere grote bomen c.q. struiken en dat gaat goed.

Als grondsoort is een humusrijke, goed gedraineerde aarde aan te raden, verrijkt met wat organische mest. Het eerste jaar nadat ze geplant zijn moeten ze wel wat extra water krijgen in droge periodes maar daarna, als de plant goed geworteld is, is dat nauwelijks nog nodig.

Een ander voordeel is, dat de bodem minder snel uitdroogt, als er een dichte kruidlaag van blad net boven de grond aanwezig is. Dit betekent dus ook, minder water geven in droge periodes aan de tuin; een betere bodem en een gezondere tuin.

De bloeitijd van de Elfenbloem ligt al vroeg in het seizoen, na. in april en mei. Dat betekent dus, dat men al vrij snel kan genieten van al die zachte bloeikleuren.

Epimedium die hun bladen behouden in de winter

Er zijn Epimedium planten die groen blijven in de winter en er zijn er die hun blad verliezen. Mijn voorkeur gaat zelf uit naar de soorten tuinplant Epimedium die hun blad behouden in de winter.

Epimediums hebben schitterend blad. Sommige lopen brons uit, andere verkleuren prachtig rood in het najaar.
Om de groei van nieuw vers blad te stimuleren kan het oude blad aan het eind van de winter, ergens in februari worden weggeknipt. Door deze voorjaars-snoei zijn de bloemen nog beter te zien.

 1. Epimedium youngianum ‘Merlin’: zachtpaars met wit, grote bloem, prachtig nieuw blad. Mnd. 4-5 en hoogte: 30cm.
 2. Epimedium rubrum of rubrum ‘Galadriel’ robijnrood en Galadriel met wit hart, blad ook rood getint, Mnd. 4-5 Hoogte 35cm.
 3. Epimedium versicolor ‘Sulphureum’: zwavelgeel, rijkbloeiend en mooie herfstkleur, wintergroen. Mnd. 4-5. Hoogte: 30cm.
 4. Epimedium youngianum ‘Niveum’: wit , rijkbloeiend, Mnd. 4-5 en hoogte 30cm.
 5. Epimedium ‘Pink Elf’: rozerood, groen met roodbruin blad, ook najaarsbloei, groenblijvend. Mnd.: 4-5 en hoogte: 30cm.
tuinplant Epimedium via gespecialiseerde kweker.
Lage bodembedekkers bij elkaar in de tuin
exclusieve tuinplan Epimedium Merlin
minder tuinonderhiud en meer genieten met Epimedium

Tot slot: alle Epimediums zijn bijenplanten.
Dus als je ze aanplant brengen ze niet alleen u meer genieten, maar helpen ze ook mee deze hele wereld mooier te maken.

Wil je de prachtige Epimediums in je tuin verwerken maar kun je wel wat hulp gebruiken bij het vormgeven van uw droomtuin? Neem dan gerust contact op om samen deze droomtuin te realiseren.

  ‘"Bent u enthousiast en wilt u een doordacht uniek tuinontwerp / tuinadvies voor uw exclusieve droomtuin, neem dan contact met mij op"
  Uw naam
  Uw telefoon
  Uw E-mailadres
  Uw Bericht
   

  Met een natuurrijke groet.
  Marjan de Koning.

  ©  florera.nl- alle foto’s en verdere bestanden.