Prachtig tuin- en gevelplant idee: plant een Chaenomeles

witbloeiende tuinplant.
witbloeiende tuinplant.

Chaenomeles ssp

Prachtig tuin- tuinmuur en gevelplant idee: plant een Chaenomeles ssp. planten in de tuin, want ze geven bloem én eetbare vrucht. Deze plant kan niet ontbreken in een tuinontwerp voor een eetbare tuin!

De meeste mensen hebben deze plant wel eens gezien, rijdende in hun auto of wandelend door de stad, maar kennen de naam niet en weten ook niet wat ze allemaal met deze plant kunnen doen. Want dwergkwee oftewel: kweeappel, sierkwee, Japanse dwergkwee, Japanse sierkwee wordt veel gebruikt in onze Nederlandse plantsoenen en ziet er dan zo uit.

Snoei Cheanomeles als strak blok of bol.
voorjaarsbloeiende struik in diverse bloeikleuren voorjaar

Een rode bloeikleur is erg vrolijk in een plantsoen, maar vrij opdringerig in een particuliere tuin. Gelukkig bestaat deze plant in nog meer bloeikleuren, zoals zacht roze, zalmroze een prachtige witte variëteiten.

Voorjaarstuin met zacht roze bloeikleur.
witbloeiende tuinplant.

Waar groeit Dwergkwee?

In het wild groeit de Dwergkwee in China en Japan, maar zijn eeuwen geleden al naar het Westen gehaald. Door kruisingen zijn goede variëteiten ontstaan die wij goed in onze tuin kunnen aanplanten op diverse plaatsen en functies, vandaar dit tuinidee.

Chaenomeles bloeit vrij vroeg in het jaar en is een naaktbloeier. Dit wil zeggen dat de bloemen te zien zijn, als er nog geen blad aan de struik zit. Hierdoor komen de bloemen weergaloos mooi uit.

Ch. Speciosa ‘Nivalis’ is een opgaande struik met zuiver witte bloemen. Hierdoor is deze struik niet alleen op de grond een lust voor het oog, maar…..

Tuinidee: Heb je een gevel of tuinmuur bijvoorbeeld vlak bij een deur waar je vaak naar binnen gaat, plant deze struik dan eens vlak voor de muur en leid ‘m uit, zoals ik bij tuinklanten van Florera verzorg. De Dwergkwee is volledig winterhard en zelfs op het noorden doet deze plant het goed.

gevelbekleding met makkelijke tuinplant.
beplantingsplan tuinklanten en tekening Chaenomeles in bloei.

Bloeiperiodes Chaenomeles

Dit jaar al bloei vanaf half december, maar normaal bloeit de struik vanaf januari of februari. Bij sneeuwval en vorst stopt de plant, maar gaat bij mooier weer vrolijk weer verder.

Extra kadootje als tuinidee: Maar let op!! Deze plant is niet alleen in het voorjaar prachtig in de bloei, maar heeft als extraatje ook nog eens goudgele eetbare appeltjes in het najaar. Appeltjes zijn van nature erg hard, maar verwerkt kun je ze als heerlijk jam, gelei, confituur, en zelfs likeur gebruiken. Pluk de vruchtjes er voorzichtig af, zodat ze niet beschadigen. Sierkwee- appelvruchtjes kunnen op dezelfde manier gebruikt worden als kweeperen.

Chaenomeles appeltjes in de tuin tegen gevel.
Groengele appeltjes van de Chaenomeles sierheester tegen gevel tuin Heeze.
gezon eten uit eigen tuin met Chaenomeles gevelbekleding
likeur- fruitsap van eigen tuinplant Chaenomeles

Lekkere recepten zijn te vinden op het internet, maar wil je een culinaire reis in 75 recepten koop dan het boekje van Ria Loohuizen: Kweepeer Mispel en Vijg. Verkrijgbaar via ISNB: 978 90 5956 413 8.

Chaenomeles is tevens tamelijk zeewind tolerant, en doet het goed op bijna alle grondsoorten, van zuur tot licht kalkrijk en van schrale zandgrond tot klei, als de bodem maar niet te nat is.Aan te bevelen snoei: direct na de bloei. Tegen een muur is de plant circa 20-25 cm. kort te houden.

Veel succes met dit tuin- en gevel tuinplant idee!
Kun je wel wat hulp gebruiken bij het vormgeven van jouw droomtuin? Neem dan gerust contact op om samen deze droomtuin te realiseren.

gevelbekleding met Chaenomeles en eten uit eigen tuin

Meer inspiratie

Marjan de Koning met haar bedrijf FLORERA tuinen ea. buitenruimtes

Ik maak graag kennis!

Als tuinontwerper adviseer, ontwerp, realiseer en begeleid ik mijn klanten met één doel voor ogen: een droomtuin, buitenruimte of event te realiseren, die er als een vanzelfsprekendheid is, alsof ’t er moeiteloos is ontstaan.

Meer weten over wat mij drijft als tuinontwerpster? Neem gerust contact met mij op voor een persoonlijk eerste gesprek in jouw zoektocht naar een droomtuin.

info@florera.nl | T: 0031 (0)626364036 | Terms/Disclaimer | Sitemap | Voorwaarden | © Copyright Florera 2018 / ALL RIGHTS RESERVED