Slide 1
Slide 2
Slide 3
Slide 4
Slide 5
Slide 6
Slide 7
tuin, veldbloemen en weide, paardebloemen kennen we allemaal-Florera tuinarchitectuur Heeze. biodiversiteit in particuliere tuin via tuinontwerper Marjan de Koning- florera.nl tuinontwerper eindhoven nectarplanten bijen FLORERA tuinen ea. buitenruimtes werkt met hart en ziel aan uw tuin in Nederland of tuin in Zuid Frankrijk. de bij en biodiversiteit in particuliere tuin- tuinarchitect eindhoven nectarplanten voor de bijen met hart en ziel passievol werken aan tuinen ea. buitenruimtes-florera.nl

Super mooi na de bloei, lastig maar ook gezond!! Én nectarplanten voor bijen

Super mooi na de bloei, lastig maar ook gezond!! Paardenbloemen zijn aantrekkelijke nectarplanten voor een groot aantal soorten bijen, de honing van paardenbloemen heeft een specifieke smaak. De periode van voorjaarsdracht eindigt wanneer de paardenbloemen zijn uitgebloeid. De plant zit dan vol met vitaminen A, B en C en vele delen zijn eetbaar!

Tijdens de rit retour van tuinklant naar mijn atelier Florera te Heeze kwam ik gisteren een weide vol uitgebloeide bloemen tegen. En wat zijn ze dan mooi!

tuin, veldbloemen en weide, paardebloemen kennen we allemaal-Florera tuinarchitectuur Heeze.

Vrolijk neemt de wind ze mee naar een nieuw thuis, de pluizen, de paardenbloem is een drachtplant voor de bij, florera.nl

Niet alleen een heel veld gele bloemen maakt mij vrolijk, maar als ik die pluisjes zie met de super kleine nootjes eraan, dan voel ik me terug in de zeventiger jaren. Toen ik als kind al die pluisjes vaak vrolijk de lucht in blies. Waar is die tijd gebleven?

Als natuurliefhebber en met passie voor veel klanten een tuinontwerp en beplantingsplan realiserend moest ik natuurlijk wel even stoppen en een foto ervan maken.

Blaadjes in de sla en biodiversiteit bevorderend

De paardenbloem is vrij lastig in een tuin om kwijt te raken, vanwege de lange penwortel die na beschadiging zich weer vrij snel kan herstellen. Maar wie wist er dat de jonge blaadjes van de paardenbloem heerlijk als sla kunnen worden gegeten? Men noemt dat molsla.

Belangrijk voor de bijen:

De planten zijn belangrijk voor onderstaande bijen volkeren: wimperflankzandbij, weide bij, paardenbloem bij, zwartbronzen zandbij, roodgatje, grijze zandbij, wespbijen, bonte wespbij, roodharige wespbij, honingbij, tweekleurige slakkenhuisbij, grote bloedbij, schoffelbloedbij, de gewone dwergbloedbij en voor het roodgatje. (p.s. ooit zo’n leuke naam voor een dier gehoord?)

Leven al deze bijen soorten nog wel?  Want we weten inmiddels ook dat de afgelopen 20 jaar het leven van de bij wordt bedreigd en dat er al veel soorten zijn uitgestorven. Onderzoekers van Universiteit Wageningen bekijken welke factoren van belang zijn voor de gezondheid van bijen en andere bestuivende insecten. De honingbij is samen met andere bijen en hommels belangrijk voor de bestuiving van voedselgewassen. Daarom is een goede bijengezondheid essentieel.
En mijn vraag is dan altijd aan mijn tuinklanten: is zo’n paardenbloem dan erg in de tuin?

Bent u ook nieuwsgierig geworden wat zo’n paardenbloem dan nog extra kan betekenen?
Er is al heel wat op het internet over de eetbare delen van de paardenbloem te vinden. Ik wens u veel plezier.

de bij en biodiversiteit in particuliere tuin- tuinarchitect eindhoven
biodiversiteit in particuliere tuin via tuinontwerper Marjan de Koning- florera.nl
tuinontwerper eindhoven nectarplanten bijen
een duurzame tuin die oplossingen biedt rondom kantoor bedrijfsvilla-duurzame kantoortuin- florera.nl

De tuinontwerpen ea. tuinplannen van Florera zijn toekomstgerichte tuinen met veel biodiversiteit.
Er zijn nog veel meer bloemen die helpen de bij in ons midden te houden.
denkt u eens aan: de bomen Tilia Henryana en Acer griseum, Struiken zoals de vlinderstruik en de sering. En vaste planten zoals Echinacaea, Agastache, Nepeta, Geranium en Echinops

‘"Bent u enthousiast en wilt u een doordacht uniek tuinontwerp / tuinadvies voor uw exclusieve droomtuin, neem dan contact met mij op"
Uw naam
Uw telefoon
Uw E-mailadres
Uw Bericht

 

met een natuurrijke groet,
Marjan de Koning.

Neem contact op