Een stadstuin aanleggen

Wat is een stadstuin?

Een vaste definitie voor een stadstuin is er niet, maar voor mij, als tuinontwerper, betekent een stadstuin een sfeervolle compacte tuin in een stad, stadscentrum of groot dorp. In de meeste gevallen grenst de tuin aan naastgelegen tuinen.

De vormgeving van een (kleine) stadstuin kan zeker gekenmerkt zijn met een ronde vorm, maar omdat een gemiddelde stadstuin op een compact perceel ligt, zal er meestal gekozen worden voor een strakke krachtige vormgeving.

Wat is er heerlijker om in een groene oase midden in de stad of een druk gebied, elke dag te kunnen genieten van een eigen stukje natuur met alle comfort die je wenst tijdens buitenshuis zijn. Dichtbij de keuken te kunnen eten op een gezellig terras en een eigen kruidentuin met fruithoek te hebben. Overdag genieten van de vogels, vlinders en bijen in de tuin. Of zelfs ’s avonds te genieten van een open haard bij de loungehoek of te luieren in een hangstoel.

Tuinontwerp moderne kleine tuin
Schanskorven met open haard in kleine tuin
Stadstuin in Veldhoven
Sfeervolle stadstuin met vijvers en gezellige zitjes

Waar moet je op letten bij het stadstuin ontwerp?

Bij het ontwerpen van een stadstuin speelt persoonlijke voorkeur een grote rol. Wil je het lijnenspel strak of organisch hebben? Wil je een moderne stadstuin, een groene stadstuin en/of een mooi ruim terras? Hier volgen een paar gouden regels om straks ook te kunnen genieten van een weergaloos mooie stadstuin:

1) Zorg voor lange lijnen van één bepaald soort materiaal om het rustig te houden. Bijvoorbeeld een mooie steen, halfverharding of een lange rand van dezelfde planten.

2) Houdt spanning door de tuin op te delen in 2 kamers door een halfhoge of hoge afscheiding met vensters te plaatsen. Je kunt dan niet de hele tuin in één keer overzien en het nodigt je uit om de tuin in te lopen. Daarbij kun je het tweede deel een andere functie geven. Bijvoorbeeld een kruidentuin of hangstoel aan een boom.

3) Zorg voor dieptewerking vanuit de ramen of deuren waar je naar buiten de tuin in kijkt. Bijvoorbeeld door een hele kleine boom te planten (bol- of dakboom) of een eenvoudige pergola, waar je een klimmer overheen laat groeien.

Privacy in een stadstuin

Als jouw stadstuin omgeven wordt door buren wil je ook graag zelf je privacy hebben. Dit kun je oplossen door het plaatsen van één of meerdere leibomen of in het hart van de tuin een smalle hoge zuilboom die de ruimte in de tuin privacy biedt.

Compacte stadstuin met vijvers gezellige zitjes en privacy
Stoere stadstuin met pergola
Moderne compacte exclusieve tuin
Kleine onderhoudsvriendelijke stadstuin met landelijk karakter

Stadstuin inrichten – Welke planten gebruik je?

Bij het ontwerp van een stadstuin kunnen een aantal elementen meespelen, waarvan sommige reeds besproken. Maar welke planten kun je het beste plaatsen in de tuin? Dit ligt grotendeels aan de functie waarvoor je de planten wilt gebruiken. Hieronder een aantal voorbeelden:

 • Wil je meer privacy? Dan zijn Leibomen bijvoorbeeld de beuk (Fagus sylvatica), een goede optie.
 • Wil je meer diepte creëren? Kies dan voor een kleine boom/ bolboom bijvoorbeeld de sierpeer (Pyrus salicifolia ‘Pendula’) of de Zuilboom (Cercidiphyllum japonica als meerstam).
 • Wil je eten uit de tuin? Bomen als de tamme kastanje (Castanea sativa ‘Glabra’) zijn een goede optie. Ook kun je kiezen om bieslook (Allium schoenoprasum) tussen de vaste planten te plaatsen en Tijm soorten (Thymus serpyllum of citriodorus ‘Sylver Queen’) tussen tegels te plaatsen. Rozemarijn (Rosmarinus officinalis) staat leuk als heggetje en de vijg (Ficus carica) staat super mooi als deze tegen een muur is uitgeleid.
 • Wil je planten en siergrassen voor halfschaduw? Kies dan voor de Geranium Rozanne, Lampenpoetsergras, ook bekend als ‘Little Bunny’, (Pennisetum alopecuroides) of kies bijvoorbeeld de goudaardbei (Waldsteinia ternata) als bodembedekker.
 • Wil je vaste planten en siergrassen voor zonnige plaatsen? De Steentijm (Calamintha nepeta ssp. Nepeta), Bossalie (Salvia nemorosa), Nagelkruid (Geum chiloense Mrs. Bradshaw’), Iris germanica soorten en siergras (Nasella tenuissima) zijn geschikt voor zonnige plaatsen
Allium nigrum met Geum chiloense Mrs. Bradshaw in de tuin
Allium schoenoprasum in border
Siergras in een stadstuin
Tijm tussen tegels in stadstuin

Uw eigen stadstuin laten ontwerpen en aanleggen?

Of u nu houdt van een moderne en exclusieve stadstuin of toch meer van een onderhoudsvriendelijke stadstuin met landelijk karakter? De stadstuin betekent genieten van een eigen stukje natuur, ook in druk stedelijk gebied. Wilt u een tuinontwerp voor uw stadstuin of bent u op zoek naar een tuinarchitect? Neem gerust vrijblijvend contact op via onderstaand formulier!

  ‘"Bent u enthousiast en wilt u een doordacht uniek tuinontwerp / tuinadvies voor uw exclusieve droomtuin, neem dan contact met mij op"
  Uw naam
  Uw telefoon
  Uw E-mailadres
  Uw Bericht
   

  Met een natuurrijke groet,

  Marjan de Koning
  Tuinontwerp Florera.

  Neem contact op