Slide 1
Slide 2
Slide 3
Slide 4
Slide 5
Slide 6
Slide 7
Slide 8
Slide 9
De kracht van vaste planten in jouw tuin tijdens de wintermaanden- florera.nl prachtige momenten in jouw tuin tijdens de wintermaanden met hortensia de kracht van vaste planten in jouw tuin- meer genieten van jouw tuin-florera.nl Prachtige voortuin met siergrassen en vaste planten in de tuin na doordacht tuinplan en samenwerking met opdrachtgever- florera.nl de kracht van vaste planten in jouw tuin na tuinontwerp Florera.nl kracht-van-vaste-planten-in-de-tuin-luxe-stadstuin-florera tuinarchitect Ken jij ook de kracht van vaste planten in jouw tuin? Hier ene paar tuintips om een lach op jouw gezicht te toveren tijdens de wintermaanden Ken jij de kracht van vaste planten in jouw tuin tijdens de wintermaanden en het genot in de wintertuin ervan?

STAAN DE VASTE PLANTEN IN JOUW TUIN OOK NOG KRACHTIG?

Staan de vaste planten in jouw tuin ook nog krachtig in Januari?

Er wordt veel over bomen gepraat het laatste jaar. Bomen zijn voor allerlei factoren belangrijk. Maar ken jij de kracht van de groep vaste planten in de tuin ook? En weet jij dat je ook extra inspiratie en energie van de tuin kunt krijgen?
Het maakt eigenlijk niet uit of jij een tuin, een balkon of landgoed hebt. De groep vaste planten is echt heel belangrijk om jou tijdens de winter ook te laten genieten.
Kom jij via een pad richting jouw voor- of achterdeur naar binnen en wordt je blij van dat wat je ziet? Bloeit daar nu een plant, of zie jij een prachtig spinnenweb?
Misschien geeft de schittering van het zonnetje dat door de oude hortensia bloemen jou een gouden gevoel?
Het zijn allemaal vragen die door mijn hoofd gaan.

prachtige momenten in jouw tuin tijdens de wintermaanden met hortensia

tovert de zon ook een lach op jouw gezicht tijdens zo’n moment met hortensia in de winter?

Een beplantingsplan met vaste planten in jouw tuin biedt extra’s.

Een doordacht beplantingsplan dat jou laat genieten van de vaste planten in jouw tuin, met daarbij de  siergrassen, struiken en bomen en jou optimaal laat genieten, kan eigenlijk alleen met voldoende plantenkennis. Want zonder deze kennis, krijg je er veel tuinonderhoud bij of wordt het geen succes.

Je zoektocht op het internet is lang. Je vindt wel mooie foto’s die je graag van vaste planten in jouw tuin wenst, maar weet niet echt wat deze planten jou buiten de bloei jouw tuin en jou te bieden hebben. Of je vindt heel veel planten die jij als vaste planten in jouw tuin wenst te hebben, vanwege de kleur, bloeitijd of hoogte, maar je hebt nog steeds de vraag: hoe combineer ik deze nu met elkaar?

Na zo veel jaren opdrachtgevers te hebben geholpen als tuinontwerpster met een tuinontwerp en of een doordacht beplantingsplan, heb ik een grote bibliotheek met prachtige foto’s van aangelegde tuinen, bijzondere vaste planten en de meest waanzinnig mooie bomen. Deze bibliotheek toont mijn liefde voor de natuur en wat ik met mijn plantenkennis voor jou kan betekenen.

prachtige vaste planten combinatie voor jouw tuin

de kracht van vaste planten in jouw tuin

22 jaar geleden verhuisde ik samen met mijn 2 lieve kinderen van een grote tweekapper met een tuin rondom naar de huidige hoekwoning die ik nu heb. Vlak voor de verhuizing had ik een tuinbeurs en de bijzondere bomen die de stand tooiden zijn allemaal in de nieuwe tuin terecht gekomen.
Veel vaste planten die ik verzamelde en in mijn oude tuin stonden zijn gescheurd en meegekomen met de verhuiswagen. Door de jaren heen experimenteren ontstond er bij mij die kleine weergaloze tuin waar de vaste planten in mijn tuin een krachtig element zijn.

Acer davidii 'Rosalie'met haar prachtige bast en mooie vaste planten in de tuin- florera.nl

Acer davidii ‘Rosalie’ met haar prachtige bast en vaste planten om te genieten in de tuin.

TUINTIPS OM MEER TE GENIETEN VAN VASTE PLANTEN IN JOUW TUIN

Ik ga je hier een paar tips geven waardoor jij meer kunt genieten van vaste planten in jouw tuin, zo ook van bomen en heester. Zodat ook jij tijdens de winter meer tuingenot beleeft en waardoor de tuin jou inspiratie en extra energie geeft in je leven.

En om dit tuingenot te realiseren is er allereerst een keuze in bomen belangrijk, want bomen nemen  Co2 op, zijn een vangnet voor hitte en het overtollige regenwater. Ze zijn als het ware een parasol voor ons en de vaste planten in jouw tuin. Een tuin met veel bomen en tuinplanten is tijdens hete dagen een paar graden minder dan een tuin zonder deze natuur.

1) BOMEN ZIJN EEN VANGNET VOOR HITTE EN OVERTOLLIG REGENWATER

Mijn nieuwe tuin is een maatje kleiner en ruimte voor bomen is er beperkt. Toch hebben alle bomen die ik wenste met liefde er een plaatsje gekregen. Bomen zijn belangrijk! Ze nemen Co2 op en zijn een vangnet voor de hitte en het overtollige water. Ze geven jou naast de vaste planten in jouw tuin koeling en minder stress tijdens grote regenval.

Heb je een kleinere tuin, net zoals ik, dan komen hier wat voorbeelden waar ik persoonlijk veel ervaring mee heb: Pyrus salicifolia ‘Pendula’, Castanea sativa ‘Glabra’, Parrotia persica ‘Vanessa’, Cryptomeria japonica ‘Rasen’ en Acer davidii  of Acer davidii ‘Rosalie’

De bomen staan allemaal in kleine vakken in de tuin met bijzondere vaste planten, bollen en siergrassen. De tamme kastanje ( Castanea)  heeft heerlijk eetbare vruchten en de Acer ( Esdoorn) behoort tot de groepje bomen die een prachtige stam hebben. ( zie boven staande foto).
Juist tijdens de herfst, winter en het vroege voorjaar heeft deze esdoorn of wel slangenbastesdoorn een prachtige bast.  Alle bomen hebben opvallende herfstverkleuringen, net als de Cercidiphyllum japonica die in de zijtuin en de Amelanchier lamarckii die in de voortuin een plaatsje hebben gekregen.
Maar de show wordt wel gestolen door de beveerde Parrotia. Als een van de eerste uitlopend met zacht bronskleurig blad in het voorjaar en in de herfst intens verkleurend met allerlei snoepkleurtjes.

Parrotia persica met haar laatste gouden gloed in de tuin- bomen en winter in de kleine tuin

Parrotia persica met haar prachtige blad tijdens vroege winter in de tuin

2) VASTE PLANTEN ONDER DE BOMEN, BLAD EN BESSEN TIJDENS WINTER

Alle genoemde solitair bomen komen prachtig tot hun recht omdat ze de juiste standplaats hebben om hun doel te verwezenlijken. Samen met uitgekiende onderbeplanting van vaste planten in jouw tuin, siergrassen, bollen en knollen vormt iedere groep een eigen biotoop. Met name in de winter spelen deze laatste groep een belangrijke rol.

Veel wintersilhouetten zijn te vinden via siergrassen en uitgebloeide vaste planten, die tot laat winter de tuin tooien met hun prachtige verdroogde bloei en bladeren. Maar ook noemenswaardig is het groenblijvende blad van Helleborus planten die zich tijdens de vroege wintermaand alweer opmaken om binnenkort te gaan bloeien of het haagje van Nandina domestica dat groen blijft en tijdens de winter soms nog bloeit, maar ook schitterende rode bessen heeft.
Ook het blad van de bijzondere Franse Irissen blijft overeind en van diverse geraniums blijft het blad tot in diep winter nog net groen boven de grond zichtbaar.

Prachtige voortuin met siergrassen en vaste planten in de tuin na doordacht tuinplan en samenwerking met opdrachtgever- florera.nl

Siergrassen en vaste planten in grote voortuin van parktuin bij bedrijf en privé villa

tuintip bomen, struiken en vaste planten in jouw tuin om meer te genieten

meer genieten van jouw tuin met bessen en haagje van Nandina

3) VASTE PLANTEN IN JOUW TUIN MET BOLLEN EN NATUURLIJKE PLANTEN

Bollen als vaste planten in jouw tuin hebben 365dagen ook veel te bieden. In mijn eigen tuin zijn ook veel bollen geplant. Hoeveel zou ik echt niet weten. Ieder najaar gaan er toch weer een aantal bollen de grond in. Veel bollen verwilderen, dus vragen amper aandacht. Ook in beplantingsplannen van mijn opdrachtgevers ga ik er steeds meer mee werken. De bloei begint vaak al in Oktober of November met Cyclamen en in Januari al met de eerste sneeuwklokjes De laatste bloei is voor diverse Alliums, waarvan sommige tot in de zomer bloeien.

sneeuwklokken in voorjaarstuin laten je meer genieten van jouw tuin-lorera.nl

Galanthus of te wel sneeuwklokjes kunnen ook bloeiende vaste planten in jouw tuin zijn.

In de bibliotheek zijn voor mij de foto’s met favorieten gemarkeerd. Het is een hele lijst en ze wordt steeds langer, omdat de laatste 2 jaar er ook inheemse natuurlijke planten bijkomen.
de biodiversiteit helpen met vaste planten in jouw tuin, geen gecultiveerde soortjes, maar de echte soorten, omdat deze de bijen en andere insecten meer te bieden hebben.

DE WINTER EN DE KRACHT VAN VASTE PLANTEN IN JOUW TUIN

Tijdens de winter laat ik alle restanten in de tuin aanwezig. Ook laat ik het afgevallen blad op de borders liggen. Ze beschermen de grond tegen extra uitdrogen en bieden bescherming aan alle insecten die onder de grond zitten. Deze insecten hebben we hard nodig want ze maken zuurstofrijke gangetjes door de bodem, die de wortels van planten hard nodig hebben.

de vaste planten in de tuin staan nog overeind en vormen een krachtig silhouet tijdens de donkere dagen. Ik geniet van mateloos van een spinnetje, van de texturen, van een enkele bloem, bessen of knoppen die tonen dat de lente niet lang meer *op zich laat wachten.
Herken jij dit? Geniet jij ook zo van de kracht van de groep vaste planten in jouw tuin tijdens deze periode?

De kracht van vaste planten in jouw tuin tijdens de wintermaanden- florera.nl

de kracht van vaste planten in jouw tuin tijdens de winter.

de kracht van vaste planten in jouw tuin tijdens de wintermaanden- florera.nl

Prachtige winterfoto van een tuin in Veldhoven tijdens de winter

 

Slechts een korte periode is de tuin op sommige plaatsen kaal. Ieder jaar altijd weer is het spel van groeien en bloeien een heel mooi proces om mee te maken. Je gelooft het niet dat binnen een paar maanden de tuin weer helemaal vol is en dat het spel van de compositie weer mooie blijft tot ver in de winter.
HET IS DE KRACHT VAN VASTE PLANTEN!

  ‘"Bent u enthousiast en wilt u een doordacht uniek tuinontwerp / tuinadvies voor uw exclusieve droomtuin, neem dan contact met mij op"
  Naam
  Telefoon
  E-mailadres
  Bericht
  Upload je foto's of bestanden via mijn WeTransfer pagina

   

  Neem contact op