Water in de tuin

Water geeft extra leven in de tuin. Water is altijd beweging, geeft eindeloos kijkgenot, verveelt nooit en is heerlijk om in te zwemmen. Water in de tuin brengt rust in de ziel. Graag vertel ik u meer over de zwemvijver.

villatuin met tuinverlichting

Water in de tuin door een zwemvijver; een bron van rust en ontspanning.

Steeds vaker vragen mijn klanten om een vijver of zwemvijver te ontwerpen voor in hun droomtuin. De wens voor een zwemvijver met koi wordt steeds populairder. Zeg nou eerlijk; wat is er nu heerlijker dan op zomerse dagen te zwemmen in je eigen natuurlijke zwemvijver en te genieten van het kusje dat je krijgt van geliefde koi.

Zwemvijver; een jaar rond genieten.

Een zwemvijver in de tuin biedt het hele jaar plezier. Tijdens de wintermaanden, wanneer het te koud is om te zwemmen, is er het kijkgenot. In de zomer kun je zwemmen in zuiver natuurlijk water. Het gebruik van chemicaliën is niet nodig om het water zuiver en helder te houden. Hoe groter de vijver is, des te makkelijker is het om het water stabiel te houden. Elke vorm is mogelijk, zelfs de vorm van een traditioneel zwembad.

In een grote landelijke tuin of in villatuinen is een zwemvijver in organische vorm zeker ook goed passend. Zelf geef ik de voorkeur aan krachtige lijnen. Een zwemvijver moet bij voorkeur zonnig liggen, dus de tuin dient daar in omvang wel geschikt voor zijn.

Zwemvijvers: natuurlijke reiniging en weinig onderhoud

Het principe van natuurlijke reiniging is simpel: de specifieke moerasplanten houden de bacteriedruk laag. Ze ‘reinigen’ het zwemwater. De natuurlijke filtering wordt in de juiste verhouding in of rondom de vijver aangelegd. In de meeste gevallen worden deze filtraties aangevuld met een gedeelte waar planten, vissen, waterjuffers, libellen en kikkers goed kunnen leven. Als extra geschenk heb je dus naast water in de tuin een rijk dierenleven erbij

zwemvijver natuurlijk materiaal
trisoplast zwemvijver in grote landelijke tuin

Het meeste onderhoud van een zwemvijver vindt plaats na de wintermaanden. Omdat het water constant in beweging is, wordt herfstblad en ander groen automatisch naar de filter getransporteerd. Mede hierdoor is een zwemvijver vriendelijk in onderhoud.

warme dagen zwemvijver tuin genieten
zwemvijver in landelijke villatuin
planten grote zwemvijver- landelijke tuin
boerderij villatuin met grote zwemvijver- florera heeze

Water in de tuin is als een liefde die nooit meer overgaat.

Een zwemvijver bevat optimaal zwemwater, zo helder als een beekje in de Alpen. Omdat de ondergrond donker is warmt het water veel sneller op dan bij een zwembad met een lichte ondergrond. Bovendien ligt de gevoelstemperatuur bij een zwemvijver hoger doordat het water continu in beweging is. Wanneer het water 20 graden Celsius is, kun je al lekker zwemmen. Voor mensen die het snel koud hebben kan het water eventueel kunstmatig verwarmd kunnen worden.

water in de tuin-florera.nl
plantenleven in grote waterstroom tuin

Een zwemvijver is meestal zo’n anderhalve meter diep. Dat is een goede diepte om lekker te kunnen zwemmen en voor kinderen een heerlijkheid om in te spelen. Zorg er dus wel voor dat met dit water in de tuin aanwezige kinderen kunnen zwemmen. Anders is het verstandig om de zwemvijver tijdelijk af te zetten met een omheining.

parktuin- grote landelijke tuin met zwemvijver

Als je mijn klanten vraagt of de zwemvijver bevalt geven ze aan dat ze helemaal verliefd erop zijn geworden, de zwemvijver nooit meer kunnen missen en het veel eerder hadden moeten realiseren. Het is dus in alle gevallen een ware toevoeging aan hun tuin.

Zwemvijver aanleggen?

Steeds vaker is een zwemvijver het middelpunt van de tuin. Voor een natuurrijk tuinplan met zwemvijver, vijver, zwembad of een andere vorm van water in de tuin bent u bij Florera aan het juiste adres. Ik heb menig verliefde klanten in mijn portfolio die al genieten van water in hun tuin. Word jij de volgende?

Met een natuurrijke groet,

Marjan de Koning.

  ‘"Bent u enthousiast en wilt u een doordacht uniek tuinontwerp / tuinadvies voor uw exclusieve droomtuin, neem dan contact met mij op"
  Uw naam
  Uw telefoon
  Uw E-mailadres
  Uw Bericht
   
  Neem contact op