Water in de tuin, een bron van rust en ontspanning.

Water staat voor extra leven in de tuin. Water is spiegelen en altijd beweging. Water is eindeloos kijkgenot, verveelt nooit en een heerlijkheid om in te zwemmen. Water in de tuin brengt rust in de ziel. Graag neem ik u mee naar de traditionele vijver, spiegelvijver en de zwemvijver.

villatuin met tuinverlichting

Steeds vaker vragen mijn tuinklanten om in hun droomtuin een vijver of zwemvijver te ontwerpen. En de wens om koi in te laten zwemmen wordt steeds populairder. Zeg nou eerlijk; wat is er nu heerlijker dan op zomerse dagen te zwemmen in je eigen puur natuurlijke omgeving en of te genieten van het kusje dat je krijgt van geliefde koi in de vijver.

Zwemvijver: een jaar rond genieten.

Een zwemvijver als water in de tuin, biedt een jaarrond plezier. Tijdens de wintermaanden is er het kijkgenot en zomers zwemmen in zuiver helder, natuurlijk water, waar geen chemische middelen aan te pas komen. Hoe groter de vijver is, des te makkelijker is het om het water stabiel te houden. Elke vorm is mogelijk, zelfs de vorm van een traditioneel zwembad.

In een grote landelijke tuin of in villatuinen is een zwemvijver in organische vorm zeker ook goed passend. Zelf geef ik de voorkeur aan krachtige lijnen. Een zwemvijver moet bij voorkeur zonnig liggen, dus de tuin dient daar in omvang wel geschikt voor zijn.

Een liefde die nooit meer overgaat.

Een zwemvijver bevat optimaal zwemwater, zo helder als een beekje in de Alpen. Omdat de ondergrond donker is warmt het water veel sneller op dan bij een zwembad met een lichte ondergrond. Bovendien ligt de gevoelstemperatuur bij een zwemvijver hoger doordat het water continue in beweging is. Wanneer het water 20 graden Celsius is, kun je al lekker zwemmen. Voor mensen die het gauw koud hebben kan er eventueel kunstmatige verwarming toegevoegd worden.

zwemvijver natuurlijk materiaal
trisoplast zwemvijver in grote landelijke tuin

Een zwemvijver is meestal zo’n anderhalve meter diep. Dat is een goede diepte om lekker te kunnen zwemmen en voor kinderen een heerlijkheid om in te spelen. Zorg er dus wel voor dat met dit water in de tuin aanwezige kinderen kunnen zwemmen. Anders is het verstandig om de zwemvijver tijdelijk af te zetten met een omheining.

warme dagen zwemvijver tuin genieten
zwemvijver in landelijke villatuin
planten grote zwemvijver- landelijke tuin
boerderij villatuin met grote zwemvijver- florera heeze

Als je mijn tuinklanten vraagt of de zwemvijver bevalt geven ze aan dat ze helemaal verliefd erop zijn geworden, de zwemvijver nooit meer kunnen missen en het veel eerder hadden moeten realiseren. Het is dus in alle gevallen een ware toevoeging aan hun tuin.

Zwemvijvers: natuurlijke reiniging en weinig onderhoud

Het principe van natuurlijke reiniging is simpel: de specifieke moerasplanten houden de bacteriedruk laag. Ze ‘reinigen’ het zwemwater. De plantfiltraties worden in de juiste verhouding naast of rondom de vijver aangelegd. In de meeste gevallen worden deze filtraties aangevuld met een gedeelte waar planten, vissen, waterjuffen, libellen en kikkers goed kunnen leven. Als extra geschenk heb je dus naast water in de tuin een rijk dierenleven erbij.

water in de tuin-florera.nl
plantenleven in grote waterstroom tuin

Het meeste onderhoud van een zwemvijver vindt plaats na de wintermaanden. Omdat het water constant in beweging is, wordt herfstblad en ander groen automatisch naar de filter getransporteerd. Mede hierdoor is een zwemvijver vriendelijk in onderhoud.

parktuin- grote landelijke tuin met zwemvijver

Zwemvijver aanleggen?

Geen wonder dus dat de vijver steeds vaker een zwemvijver wordt die het middelpunt van de tuin vormt. Voor een natuurrijk tuinplan met zwemvijver, vijver, zwembad of een andere vorm van water in de tuin, bent u bij Florera aan het goede adres. Ik heb menig verliefde tuinklanten in mijn portfolio die al genieten van hun water in de tuin. Wordt u de volgende?

Met een natuurrijke groet,

Marjan de Koning.

‘"Bent u enthousiast en wilt u een doordacht uniek tuinontwerp / tuinadvies voor uw exclusieve droomtuin, neem dan contact met mij op"
Uw naam
Uw telefoon
Uw E-mailadres

 
Neem contact op