Tuinontwerp door Marjan de Koning

Met mijn bedrijf Florera, werk ik: Marjan de Koning, als tuinontwerper met name in de regio Eindhoven. Maar ook ver buiten deze regio zijn de tuinen van Florera te vinden.
Een tuin is voor mij pure beleving.
Puur natuur en werken met de natuur geven mij enorm veel energie en plezier. Het doet me goed!
Tijdens het ontwerpen ga ik op mijn gevoel af en het maakt me blij als ik een schitterend nieuw tuinontwerp heb uitgedacht.

Door de jaren heen heb ik gemerkt dat, zodra mijn gevoel goed is in combi met een prettig verlopende relatie opdrachtgever, mijn tuinontwerpen een schot in de roos zijn.

tuinontwerp Someren van luxe grote landelijke tuin via florera tuinarchitect-florera.nl

tuinontwerp Someren luxe grote landelijke tuin via florera.nl

Ambachtelijk tuinontwerp

Op mijn tekentafel liggen vaak ontwerpschetsen, maar ook andere velletjes papier met kleine ideetjes of een paar steekwoorden. Potloden, stiften, linialen….je vindt ze er allemaal ruim vertegenwoordigd. Ik werk na. ambachtelijk en al mijn tuinplannen zijn uniek. Al ruim 25 jaar.

Een tuinontwerp maak ik graag met potlood en gum, want dat brengt de mooiste resultaten voort.
Ik kan het grote vel papier waarop ik het maak draaien en keren en zelfs meenemen naar een andere ruimte als ik vast zit. een andere ruimte geeft andere energie en meestal schiet ik na zo’n actie goed op.
De computer wordt gebruikt voor het uitwerken van de legenda’s en de adviezen. Dat weten inmiddels al heel veel klanten die mij als tuinontwerper in deze regio Eindhoven en ver daarbuiten hebben benaderd.

Als eerste werk in de realisatie van een nieuw tuinontwerp, zoek ik naar inspiratie. Gevonden….,
dan start ik met een schets als overzichtsplattegrond uit te werken. Bij deze plattegrond horen altijd ondersteunende sfeerfoto’s en of stalen van kleuren en materialen.
Soms krijg ik ’s avonds of ’s nachts ineens een ingeving, dan ga ik terug mijn atelier in. En werk ik dat idee uit. Tijdens deze uurtjes is het veel stiller en komen er vaak mooie ingevingen bij me binnen.

Een tuin is voor mij één en al natuur. Een beleving van bloem en groen waar jij en jouw gezin samen met vrienden, kunnen genieten van allerlei prachtige momenten.
Bevlogen en met passie verwerk ik achter mijn tekentafel al jouw droomwensen uit in een uniek tuinontwerp dat precies passend is bij jou en jouw gezin. Én meer; want het tuinontwerp dat ik uniek voor jou maak, dient toekomstbestendig en in harmonie te zijn. Een stukje natuur waar jij je echt thuis voelt. Waar je kunt genieten, gelukkig zijn en allerlei avonturen kan beleven.

Met liefde voor de natuur werk ik als tuinontwerper alle tuinplannen en adviezen voor mijn klanten op deze manier uit.

tuinontwerp Lieshout van weergaloze sfeertuin via tuinarchitect Florera

realisatie en tuinontwerp Lieshout van Arabische sfeertuin via Florera-florera.nl

Een tuinontwerp bevat ook detailplannen, zoals een beplantingsplan. Bomen, struiken, vaste planten, siergrassen, bollen en knollen. Ze dienen allemaal de juiste plaats in de tuin te krijgen, want de ene plant houdt van zon, de andere weer van schaduw. Er zijn er die van wind houden anders krijgen ze luis en sommige planten vinden het fijn om dichtbij andere te staan, in groepjes dus.
Wist je dat onder de grond veel planten met elkaar contact hebben via hun wortels?

Ik werk graag met meerstam bomen, omdat ze een natuurlijke uitstraling hebben en een weergaloze eyecather in een tuin kunnen zijn. Om die ware eyecather te krijgen, ga ik graag de bomen uitzoeken op een boomkwekerij En het komt steeds vaker voor dat mijn opdrachtgevers met me mee gaan om hun eigen bomen uit te zoeken. De meeste mensen vinden dat een geweldig avontuur en een prachtige beleving. Dan zoeken we samen de juiste bomen uit. Schitterende bomen, klein en groot, die mogen uitgroeien en oud worden in die nieuwe droomtuin. 

voortuin ontwerp Limburg met weergaloos bloem via Florera tuinarchitect

bloemen voortuin ontwerp Limburg met hoogteverschil na tuinontwerp via Florera

Tuinen in de regio Eindhoven bevinden zich meestal op een zandgrond. Diverse andere delen van Nederland hebben ook zandgrond, maar er zijn uiteraard ook andere bodemsoorten. Zoals klei, löss en veen. Bomen en planten reageren uiteraard op de grond waar ze op groeien. Om mijn tuinklanten optimaal te kunnen adviseren, vind ik het belangrijk dat ik als tuinontwerper veel van de bodem, het bodemleven en de wensen van de planten af weet. Nog steeds studeer ik en het is echt geweldig om altijd weer nieuwigheden bij te leren.
Door de jaren heen, heb ik inmiddels ook veel tuinen gerealiseerd. Hierdoor heb ik veel ervaring opgedaan. Niet alleen liggen er tuin van Florera in Brabant, maar ook in Limburg, Gelderland, Utrecht, Zuid Holland en zelfs een paar in het buitenland.

Maar waar de tuinen dan ook liggen en op welke bodem dan ook! Een tuin dient voor mij in hoofdzaak altijd een stukje prachtige natuur te zijn en alles dient te kloppen. Het lijnenspel, de indeling, het waterafvoerende vermogen, duurzame materialen en een grote biodiversiteit. Waarom de oude materialen niet hergebruiken? Het is een must aan het worden, maar in de tuinen van Florera is het al 25 jaar een begrip.

Een weergaloos volledig passend tuinplan, komt mijn inziens dan ook pas tot stand als het met rust en doordacht wordt gerealiseerd. Dat heeft soms wel wat tijd nodig, want het is een creatief proces.

 

zwemvijver met tuinhuis in toekomstbestendige mondaine tuin Son-florera.nl

mondaine luxe tuin Son met zwemvijver bij tuinhuis na tuinontwerp met toekomstbestendig beplantingsplan

 

Mijn portfolio als tuinontwerper in Eindhoven en elders op de wereld

Sinds 2000 heb ik al voor menig opdrachtgevers naast het tuinontwerp (of tuinplan zoals ik het graag noem), de volledige tuin ook echt mogen realiseren. Van landelijke tuin tot boerderijtuin, of van luxe stadstuin tot villatuinen.

Ik houd zelf erg veel van andere culturen en in het bijzonder van de natuur en het klimaat in de Mediterrane landen. In dit geweldig mooie gebied wonen veel Nederlanders die er een groot landgoed hebben of 2de woning. Omdat in die landen getuinierd wordt op een totaal andere bodem en met een ander klimaat, ervaren zij regelmatig problemen met het kiezen van de juiste beplantingen en of partners voor de aanleg van hun tuin.

Door mijn grote plantenkennis, bodemkennis en al mijn opgedane ervaringen, wordt ik soms ook gevraagd om opdrachtgevers te helpen met hun tuin in het buitenland. Inmiddels liggen er tuinen van mijn hand aan de hele Zuid Franse kustlijn. En een enkele zelfs in Spanje.

grote tuin Best met veel biodiversiteit aan bloem in luxe tuinkamers-florera.nl

tuinontwerp Best van luxe grote landelijke tuin met tuinkamers en rijke biodiversiteit via Florera

Wat maakt een Florera tuin zo uniek?

Uiteraard heb ik een eigen handtekening. Voor mij was die in de eerste jaren niet echt duidelijk,  omdat ik breed ben ik mijn tuinstijlen. Echter voor mijn opdrachtgevers was de stijl, mijn handtekening, wel degelijk herkenbaar. Meerdere opdrachtgevers hebben mij dat inmiddels laten weten.  En nog steeds is het voor mij als tuinontwerper echt leuk als een opdrachtgever dan ook echt voor mijn stijl en mijn manier van werken gaat.

In mijn beroep als tuinontwerper, vind ik het vanzelfsprekend dat ik naar mijn opdrachtgevers toe ga. Graag ontmoet ik ze persoonlijk in hun eigen omgeving, want ik vind het belangrijk om te weten welke architectuur- en tuinstijl zij mooi vinden, hoe zij wonen, voor welke kleuren zij kiezen. Om te kunnen herkennen wat hun lentekriebels geeft, hun zomerdromen zijn en wat hun hart roert.

Een gesprek met opdrachtgevers over wat zij echt wensen, de dingen die zij mooi vinden en wat hun budget is, is uiteraard belangrijk. Woon je nog niet op het perceel waar de tuin komt, dan brengen we samen een bezoek eraan. Want ik wil naar de bodem, de vochtigheid, hoogteverschillen, bestaande beplantingen en of andere elementen kijken. En niet alleen dat is belangrijk, maar zeker ook de ligging ten opzichte van de zon, de wind, de omgeving en bereikbaarheid. Door goed te luisteren en vragen te stellen, ontdek ik wat voor de opdrachtgevers echt belangrijk is.

tuinontwerp en tuinaanleg via Florera van een luxe stadstuin Eindhoven-florera.nl

tuinontwerp en tuinaanleg via Florera van een luxe stadstuin Eindhoven

Tegenwoordig brengen klanten mij steeds vaker in contact met hun bouwarchitect. Een gesprek en of overleg met deze is prettig en nuttig! Hij of zij heeft zijn of haar visie en ik ben altijd erg geïnteresseerd, want naast de natuur ben ik een enorme liefhebber van architectuur.
Ik vind het belangrijk dat de tuin aan sluit bij de architectuur waar mijn opdrachtgevers voor kiezen.
De tuin als stukje natuur, heeft dan ook een ondersteunende rol bij het droomhuis voor mij.

Naast de architectuur van de woning, kijk ik ook naar het lijnenspel in het landschap.
Ik pas de tuin er volledig bij aan. Zodat het zicht van binnen naar buiten altijd mooi is, maar ook andersom.
Daarbij moet een tuin voor mij 4 seizoenen rond een prachtige uitstraling hebben en een jaarrond een ware beleving zijn, waar je kunt genieten en tot rust kunt komen.

Ik ontwerp tuinen in een breed scala aan tuinstijlen. Zelf kom ik helemaal in vuur en vlam te staan van grote bloemvelden, de lavendel velden in de Mediterrane landen, oude struiken en scheef gegroeide bomen in een ruig landschap. Ook onze Nederlandse landschappen waaronder de heidevelden met de kromme dennenbomen of groepen berkenboompjes erop, vind ik erg mooi.

Bloemkleuren zoals wit, lavendel en aquatinten, puur kobaltblauw, donker fluweel purper in combinatie met zomerse frisse kleuren…Ze brengen veel bij me teweeg, geven me een feeëriek gevoel. Maar ook de warme kleuren, zoals rood en oranje kunnen mij enorm opfleuren.

Iedere tuin is uniek, oogstrelend en maatwerk. Het tuinontwerp dus ook!

Mijn herkenbare stijl: sterke belijningen, functionaliteit met warmte en kleur. Of het nu gaat om een tuinontwerp met een strakke rechte belijning of een organische vorm, het spel van kleur en warmte die de sfeerzetter zijn, is een krachtige handtekening en de combinatie van bovenstaande zie je terug in al mijn tuinen en dus als basis in de tuinontwerpen.

Tuinontwerp grote landelijke tuin Gelderland met tuinaanleg via Florera

Tuinontwerp grote landelijke tuin Gelderland met eerste foto’s tuinaanleg via enthousiaste opdrachtgever.

Samenwerkingen in mijn vak als tuinontwerper

In die 25 jaar dat ik als tuinontwerper in de omgeving van Eindhoven met mijn eigen bedrijf Florera werk, heb ik een enorme hoeveelheid aan goede toeleveranciers en samenwerkingspartners om mij heen gekregen.

Je kunt als tuinontwerper echt niet alles weten. Ik ben een echte ontwerper en wordt bijgestaan door andere vakmensen met hun eigen expertises in allerlei technieken. Samenwerken heb ik mijn hele leven al belangrijk gevonden. De wereld verandert in constante en dat gaat alleen maar sneller.

Met de juiste samenwerkingspartners, mensen waar je op kunt vertrouwen en die hun vak verstaan,  realiseer je de mooiste droomtuinen. En ik denk dat in samenwerking met hen en mijn opdrachtgevers inmiddels heel wat juweeltjes van tuinen in mijn portfolio zitten.

Betrokkenheid als tuinontwerper bij de tuinaanleg:

Nadat ik samen met mijn klanten het tuinontwerp met hart en ziel uitwerkt hebt, is het erg fijn als opdrachtgevers ook met mij de tuinaanleg realiseren. Zo biedt ik al jaren mijn opdrachtgevers een helpende hand tijdens het offerte traject.
Maar is het ook erg belangrijk dat de tuin die op papier tot stand is gekomen, ook daadwerkelijk zo wordt uitgewerkt. Belijningen en details dienen goed uitgewerkt te worden. Bomen dienen de juiste standplaats te krijgen en op de juiste hoogte te worden aangeplant. Niet alleen de bomen, maar alle planten. Materialen dienen op de juiste manier en kwalitatief hoog te worden verwerkt.

Is alles goed uitgewerkt, dan wordt het ook echt die tuin die ik en mijn klanten voor ogen hadden.
Je ziet langzaam dat juweel van een ontwerp tot stand komen…
Dat is het moment dat je hart open gaat.

  ‘"Bent u enthousiast en wilt u een doordacht uniek tuinontwerp / tuinadvies voor uw exclusieve droomtuin, neem dan contact met mij op"
  Uw naam
  Uw telefoon
  Uw E-mailadres
  Uw Bericht
   

  Met een natuurrijke groet,

  Marjan de Koning.

  Neem contact op