Tuinontwerp door Marjan de Koning

Met mijn bedrijf Florera, werk ik: Marjan de Koning, als tuinontwerper met name in de regio Eindhoven. Maar ook ver buiten deze regio zijn de tuinen van Florera te vinden. Een tuin is voor mij pure beleving. Puur natuur en werken met de natuur doet mij plezier. Tijdens het ontwerpen ga ik op mijn gevoel af en het maakt me enorm blij als ik een schitterend nieuw tuinontwerp heb uitgedacht.

Door de jaren heen heb ik gemerkt dat, zodra mijn gevoel goed is in combi met een prettig verlopende relatie opdrachtgever, mijn tuinontwerpen een schot in de roos zijn.

Ambachtelijk tuinontwerp

Op mijn tekentafel liggen vaak ontwerpschetsen, want ik werk ambachtelijk en al mijn tuinplannen zijn uniek. Ik heb niet veel met computers en aan ontwerpen op de computer doe ik niet. Ik werk graag met potlood en gum, dat brengt de mooiste resultaten voort. Dat weten inmiddels al heel veel klanten die mij als tuinontwerper in deze regio Eindhoven en ver daarbuiten hebben benaderd.

Als eerste werk ik een schets als plattegrond op papier uit, daarbij behoren altijd ondersteunende sfeerfoto’s. Soms krijg ik ’s avonds of ’s nachts ineens een ingeving, dan ga ik terug mijn atelier in om dit idee uit te werken. Tijdens deze uurtjes is het stil en komen mooie ingevingen veel sneller bij me binnen.

Mensen vergelijken een tuinontwerp vaak met een plan via een computer uitdraai van een keuken of badkamer. Dit is mijn inziens onjuist, want de natuur is dynamisch en een keuken of badkamer zijn statische ontwerpen.

Een tuin is één en al natuur en altijd in beweging. Een tuin is beleving op hoog niveau, gevoel, sfeer, gezelligheid en geluk en dat laat je niet vangen met een computer uitdraai.

Zo werk ik als tuinontwerper, al ruim 20 jaar ambachtelijk alle plannen van mijn klanten uit. Ik denk zelfs dat al die momenten dat ik gepassioneerd achter mijn tekentafel bezig ben, een tuinontwerp misschien nog wel sneller op papier heb staan dan menig ontwerper achter de computer.

Ik werk graag met meerstam bomen, omdat ze een natuurlijke uitstraling hebben en een weergaloze eyecather in een tuin zijn. Bij zo’n type boom, is het bijzonder belangrijk dat deze boom precies de stammen heeft staan zoals ik ze wens. En dát valt gewoonweg niet met een 3D compositie vast te leggen. Tijdens een gesprek met mijn opdrachtgevers, vergelijk ik het wel eens met een bos tulpen die je in de vaas zet. De bos tulpen valt dan uiteen zoals ze zelf wil. Zo is het ook met de natuur gesteld. Ze laat zich niet dwingen. Al die jaren vakkennis en de ervaring als tuinontwerper en hovenier in Eindhoven en omgeving, kan ik inmiddels gelukkig een beetje inschatten hoe de boom ‘valt’ (groeit) in de jaren na aanplant.

Tuinen in de regio Eindhoven bevinden zich meestal op zandgrond. Andere regio’s kennen vaak een andere bodem en uiteraard reageren bomen en planten daar dan op. Om mijn tuinklanten goed te kunnen adviseren, vind ik het belangrijk dat ik als tuinontwerper ook tuinen kan realiseren op andere tuingronden. In alle jaren liggen er dan ook tuinen van Florera in Limburg, Gelderland, Utrecht en Zuid Holland.

Of je nu als tuinontwerper in regio Eindhoven werkt, of in een andere regio, in een tuin blijft de hoofdzaak altijd die prachtige natuur. En een weergaloos volledig passend tuinplan, komt mijn inziens dan ook pas tot stand als het met rust wordt gerealiseerd en dat heeft gewoonweg wat tijd nodig.

 

Mijn portfolio als tuinontwerper in Eindhoven en elders op de wereld

Inmiddels heb ik al voor menige opdrachtgevers naast het tuinontwerp (of tuinplan zoals ik het graag noem), de volledige tuin mogen realiseren, van landelijke tuin tot boerderijtuin tot villatuinen, zowel nationaal als internationaal.

Zelf houd ik erg veel van andere culturen en in het bijzonder houd ik van de natuur en het klimaat in de Méditerrane landen. In dit geweldig mooie gebied wonen veel Nederlanders die er een groot landgoed hebben of 2de woning op vaak een veel grotere kavel dan hier in Nederland. Omdat in die landen getuinierd wordt op een totaal andere bodem en met een ander klimaat, ervaren zij regelmatig problemen met het kiezen van de juiste beplantingen en of partners voor de aanleg van hun tuin.

Door mijn grote plantenkennis en inmiddels door ervaring ook de weg wetend in mijn professie in deze landen, heb ik dan al voor menig opdrachtgever aldaar een tuinplan mogen realiseren.
Als je gevraagd wordt door een Nederlander met VIP positie om te helpen met de tuin in Nederland of in het buitenland dan voel ik me echt wel gevleid. Dan kiezen zij echt voor mijn stijl, mijn manier van werken. Een beetje trots ben ik dan ook op wat ik al heb mogen realiseren.

Wat maakt een Florera tuin zo uniek?

Uiteraard heb ik een eigen handtekening, die was voor mij zelf de eerste jaren niet echt duidelijk, omdat ik breed ben ik mijn tuinstijlen. Echter voor mijn opdrachtgevers was de stijl, mijn handtekening, wel degelijk herkenbaar. Dat hebben meerdere mij laten weten. Veel opdrachtgevers benaderen mij inmiddels dan ook omdat ze echt voor een Florera tuin kiezen.

In mijn beroep als tuinontwerper, vind ik het vanzelfsprekend dat ik naar mijn opdrachtgevers toe ga. Graag ontmoet ik ze persoonlijk in hun eigen omgeving, want ik vind het belangrijk om te weten welke architectuur- en tuinstijl zij mooi vinden, hoe zij wonen, voor welke kleurenspectrum zij kiezen. Om te kunnen herkennen wat hun lentekriebels geeft, hun zomerdromen zijn en wat hun hart beroerd.

Opdrachtgevers praten over wat zij echt wensen, de dingen die zij mooi vinden en wat ze willen uitgeven. Praten, luisteren en observeren, daar komt het op neer. Ook ga ik samen met mijn klanten naar de huidige tuin of perceel kijken. Daar kijk ik naar: de bodem, vochtigheid, hoogteverschillen, bestaande beplantingen en of andere elementen, ligging t.o.v. zon en wind, de omgeving en bereikbaarheid. Door goed te luisteren en vragen te stellen, ontdek ik wat voor de opdrachtgevers echt belangrijk is.

Tegenwoordig brengen zij mij steeds vaker in contact met hun bouwarchitect, zodat er echt een volledige harmonie in de samenwerking kan ontstaan. Naast de natuur ben ik een enorme liefhebber van architectuur en voor mij dient te tuin dan ook volkomen aan te sluiten bij het concept van de architect en de stijl die mijn opdrachtgevers kiezen. De tuin heeft voor mij een ondersteunende factor bij het droomhuis.

Naast de stijl van het huis, ga ik uit van de belijningen in het landschap. Ik pas de tuin er volledig bij aan, zodat het van binnen naar buiten altijd mooi is. Zo ook een volledig jaar rond fijn is om naar buiten te lopen en de genieten van die weergaloze tuin. De tuin zie ik als lijst rondom het droomhuis dat mijn klanten bouwen of al bewonen.

Ik ontwerp tuinen in een breed scala aan tuinstijlen. Zelf kom ik helemaal in vuur en vlam te staan van grote bloemvelden, de lavendel velden in de Mediterrane landen, oude struiken en scheef gegroeide bomen in een ruig landschap. Of kleine karakteristieke dorpjes met een lange geschiedenis in dat ruige landschap, met hun tradities behouden. Ook onze Nederlandse landschappen waaronder de heidevelden met de kromme dennenbomen of groepen berkenboompjes erop, vind ik erg mooi.

Bloemkleuren zoals wit, lavendel en aquatinten, puur kobaltblauw, donker fluweel purper in combinatie met zomerse frisse kleuren…Ze brengen veel bij me teweeg, geven me een feeëriek gevoel.

Iedere tuin is uniek, oogstrelend en maatwerk. Het tuinontwerp dus ook!

Mijn herkenbare stijl: sterke belijningen, functionaliteit met warmte en kleur. Of het nu gaat om een tuinontwerp met een strakke rechte belijning of een organische vorm, het spel van kleur en warmte die de sfeerzetter zijn, is een krachtige handtekening en de combinatie van bovenstaande zie je terug in mijn tuinen en dus als basis in de tuinontwerpen.

Samenwerkingen in mijn vak als tuinontwerper

In die 20 jaar dat ik als tuinontwerper in de omgeving van Eindhoven met mijn eigen bedrijf Florera werk, heb ik een enorme hoeveelheid aan goede toeleveranciers en samenwerkingspartners om mij heen gekregen.

Je kunt als tuinontwerper echt niet alles weten, ik ben een echte ontwerper en wordt bijgestaan door andere vakmensen met in diverse technieken en expertises. Samenwerken heb ik mijn hele leven al erg belangrijk gevonden. Alles verandert constant in de wereld en dat gaat alleen maar sneller. Dat kun je in je eentje niet behappen. Met goede samenwerkingspartners, waarop je kunt vertrouwen, realiseer je de mooiste droomtuinen. Zelf vind ik samenwerken mijn hele leven al belangrijk en ik denk dat er hierdoor nu inmiddels een mooie bedrijf staat, dat juweeltjes van tuinen maakt.

Betrokkenheid als tuinontwerper bij de tuinaanleg:

Nadat je samen met je klanten de tuin met hart en ziel uitwerkt hebt is het natuurlijk erg fijn, wanneer je ook nauw betrokken blijft bij de aanleg. Naast de nauwkeurige belijningen zijn de details in de uitwerking vaak het allerbelangrijkste. Dan wordt het ook echt die tuin die ik en mijn klanten voor ogen hadden. Je ziet langzaam dat juweel van ontwerp tot stand komen…dat is het moment dat je hart open gaat.

‘"Bent u enthousiast en wilt u een doordacht uniek tuinontwerp / tuinadvies voor uw exclusieve droomtuin, neem dan contact met mij op"
Uw naam
Uw telefoon
Uw E-mailadres
Uw Bericht

 

Met een natuurrijke groet,

Marjan de Koning.

Neem contact op