Een stadstuin aanleggen

Wat is een stadstuin? Een vaste definitie voor een stadstuin is er niet, maar voor mij, als tuinontwerper, betekent een stadstuin een sfeervolle compacte tuin in een stad, stadscentrum of groot dorp.

De vormgeving van een stadstuin kan zeker gekenmerkt zijn met een ronde vorm, maar omdat een gemiddelde stadstuin op een compact perceel ligt, zal er meestal gekozen worden voor een strakke krachtige vormgeving.

Wat is er heerlijker om in een stadstuin, die in een druk stedelijk gebied ligt, elke dag te kunnen genieten van een eigen stukje natuur met alle comfort die je wenst tijdens buitenshuis zijn. Dichtbij de keuken te kunnen eten op een gezellig terras en een eigen kruidentuin met fruithoek te hebben. Of zelfs ’s avonds te genieten van een open haard bij de loungehoek of te luieren in een hangstoel.

Tuinontwerp moderne kleine tuin
Schanskorven met open haard in kleine tuin
Stadstuin in Veldhoven
Sfeervolle stadstuin met vijvers en gezellige zitjes

Waar moet je op letten bij het ontwerp van een stadstuin?

Of je de stadstuin strak of organisch van lijnenspel wil hebben; hier volgen een paar gouden regels om straks ook te kunnen genieten van een weergaloos mooie stadstuin:

1) zorg voor lange lijnen van één bepaald soort materiaal om het rustig te houden. Bijv. één mooie steen, halfverharding of een lange rand van dezelfde planten.

2) houdt spanning door de tuin op te delen in 2 kamers, door ’n half hoge of hoge afscheiding met vensters te plaatsen. Je kunt dan niet de hele tuin in één keer overzien en het nodigt je uit om de tuin in te lopen. Daarbij kun je het 2de deel een andere functie geven. Bijv. een kruidentuin of hangstoel aan boom.

3) zorg voor dieptewerking vanuit de ramen of deuren waar je naar buiten de tuin in kijkt. Bijv. door een hele kleine boom te planten (bol- of dakboom) of een eenvoudige pergola, waar je een klimmer overheen laat groeien.

Privacy

Als jouw stadstuin omgeven wordt door buren wil je ook graag zelf je privacy hebben. Dit kun je bijv. oplossen door het plaatsen van één of meerdere leibomen of in het hart van de tuin een smalle hoge zuilboom die de ruimte in de tuin privacy biedt.

Compacte stadstuin met vijvers gezellige zitjes en privacy
Stoere stadstuin met pergola
Moderne compacte exclusieve tuin
Kleine onderhoudsvriendelijke stadstuin met landelijk karakter

Water in een stadstuin

Water is zeker te gebruiken in een stadstuin. Als de vijver een kleine oppervlakte heeft, zorg er dan voor dat deze diep genoeg is. Aan te bevelen diepte is minimaal 90cm.
Naast een vijver kun je ook een waterelement in de tuin bouwen. Een watertegel geeft bijv. al heel snel veel gezelligheid.

Watertegel in een stadstuin

Planten voor een stadstuin

Privacy: leibomen bijv. Fagus sylvatica (beuk)
Dieptewerking: kleine boom/ bolboom bijv. Pyrus salicifolia ‘Pendula’ (sierpeer).
Zuilboom: Cercidiphyllum japonica als meerstam.
Eten uit de tuin: Boom bijv: Castanea sativa ‘Glabra’ (Tamme kastanje), Allium schoenoprasum tussen de vaste planten, Tijm soorten (Thymus serpyllum of citriodorus ‘Sylver Queen’) tussen tegels, Rosmarinus officinalis ( als heggetje) Ficus carica (vijg), tegen een muur uitgeleid.

Vaste planten en siergrassen voor halfschaduw: Geranium Rozanne, Pennisetum alopecuroides ‘Little Bunny’ en bijv. Waldsteinia ternata als bodembedekker.
Vaste planten en siergrassen voor zonnige plaatsen: Calamintha nepeta ssp. Nepeta, Salvia nemorosa, Geum chiloense Mrs. Bradshaw’, Iris germanica soorten, Nasella tenuissima (siergras).

Bovenstaande planten zijn ook leuk om te combineren met elkaar.

Allium nigrum met Geum chiloense Mrs. Bradshaw in de tuin
Allium schoenoprasum in border
Siergras in een stadstuin
Tijm tussen tegels in stadstuin
‘"Bent u enthousiast en wilt u een doordacht uniek tuinontwerp / tuinadvies voor uw exclusieve droomtuin, neem dan contact met mij op"
Uw naam
Uw telefoon
Uw E-mailadres
Uw Bericht

 

Met een natuurrijke groet,

Marjan de Koning
Tuinontwerp Florera Heeze.

Neem contact op