Een landelijke tuin

Een landelijke tuin, een landschappelijke tuin en een landelijk gelegen tuin. In alle drie komt het woord land/ landelijk voor. De definitie van landelijk is: behorend en of passend bij het platteland, eenvoudig, rustig, natuurlijk, rustiek….

Een landschappelijke of landelijke tuin bevat voor mij, Marjan de Koning, deze typerende kenmerken, of de tuin nu dient te passen bij een boerderij, een herenboerderij, een landhuis of een rietgedekte villa die landelijk gelegen is.

Waar let ik op bij de inrichting van een landelijke tuin?

Als ik aan de bovenstaande kenmerken denk, vormt zich bij mij als tuinontwerper, een beeld van een tuin met lange lijnen, doorkijkjes, grote open vlakken (bijv. een gazon) gekaderd door bomen, heesters, grassen, paden of water. Een tuin met een natuurlijke uitstraling, in een ronde vormgeving of rechte strakke vormgeving.

Een tuin waar grote groepen van één soort plant bij elkaar zijn geplaatst. In een vrije vorm, een strak vlak of in een opstelling van een lange lijn.

Landelijke tuin- weelderige natuur in strakke vakken
landelijke tuin met strakke tuinsfeer

Indeling landelijke tuin

Een goede indeling van een tuin is belangrijk om harmonie en balans te laten ontstaan, zo ook bij een landelijke tuin. Vanuit de woning wil je graag zo snel mogelijk genieten van de tuin, vanaf een ruim hoofdterras en/of eetterras. Ook wil je niet té ver lopen naar een kruidentuin, moestuin of buitenkeuken. Daarom is het aan te bevelen om deze elementen in de tuin dan ook altijd dichtbij de woning te realiseren.

In verder gelegen gedeeltes van de tuin kunnen dan kleinere zitjes / terrassen en bijzondere ruimtes worden gerealiseerd met elkaar verbonden door paden of gazon. Het is belangrijk dat de tuin comfortabel en makkelijk is. Daarom kun je het beste de verbindende paden verharden, met bijv. een kleine gebakken steen.

groot terras grote tuin na tuinaanleg
tuinontwerp landelijke tuin
laantje in landelijke tuin
exclusieve tuin villa met vijver koi

Beplanting in landelijke tuin

Hagen

Over het algemeen genomen is een landelijke tuin gesitueerd op een groot perceel.
Hagen als erfscheiding worden vaak verplicht gesteld door de gemeente en soms hangt er aan de haag zelfs een naam.

Hagen als sfeer- en structuurmakers: in de landelijke tuin kun je gebruik maken van veel type en soorten hagen. Zo kun je ze in een gazon plaatsen of langs paden. Op deze manier zijn ze bijzonder geschikt om structuur te geven aan de tuin. Bijv.: Taxus baccata (Venijnboom), Prunus lusitanica of Veldesdoorn (Acer campestre).

Bij verkleuring in de winter of bloei in het voorjaar bieden ze de tuin al snel een weergaloze sfeer. Denk bijv. aan: Beuken hagen (Fagus sylvatica).
En als ze een beetje breder mogen worden aan: Meidoorn (Crataegus monogyna), krentenhaag (Amelanchier lamarckii) of ‘n kornoelje haag (Cornus mas).

Bomen ea. struiken in een landelijke tuin

Bij het realiseren van een tuinontwerp is het belangrijk dat er goed nagedacht wordt over de volwassen grootte en plaats van een boom in een tuin. Dat speelt uiteraard ook bij een landelijke tuin. Een andere grote factor in het bepalen van een type boom is de grondsoort.
Enkele bomen en heesters die goed passen in een landschappelijke tuin: Krent (Amelanchier lamarckii), Berken soorten (Betula bijv.: Betula nigra of Betula utilis), Meelbes (Sorbus aria), Knotwilgen of wilg (Salix: bijv. Salix alba of Salix alba ‘Liempde’), Carpinus betulus‘Frans Fontaine’), Fraxinus excelsior “Westhof Glory’, Acer rubrum ‘Oct. Glory’, Cornus mas, Tilia cordata en uiteraard onze fruitbomen: Prunus en Malus types.
Struiken als: Hydrangea macrophylla of Hydrangea quercifolia (Hortensia), Corylus avelana, Cornus kousa en allerlei Rhododendron types.

Weergaloos genieten is het in een landelijke tuin met grote groepen siergrassen, hoog en laag soorten.

Groenblijvende haag op erfgrens landelijke tuin
Landelijke tuin met meerstam boom
Hagenspel tuin met beuken in de winter
Sorbus aria in grote tuin

Eten uit eigen landelijke tuin

Heb je de ruimte en wil je ook graag genieten van diverse mogelijkheden van eten uit de tuin, denk dan eens aan een eigen kruiden- of moestuin of zelfs een boomgaard. Veel van deze planten zorgen ook voor extra vlinderbezoek in de tuin. Enkele planten om te gebruiken: Kweepeer (Cydonia oblonga), Bergsteentijm (Calamintha nepeta ssp. nepeta),

Kweepeer in landelijke tuin
Landelijke tuin met kruiden

Water in een landelijke tuin

In Nederland is van nature veel water. Misschien houden we daarom zo veel van water, want water is ook in onze tuinen bijna niet meer weg te denken en zeker niet in een landelijke tuin. Water voegt een extra dimensie toe, brengt extra leven, beweging en genieten.
In een landelijke tuin kun je denken aan een vijver voor vissen; bijv. Koi, een waterstroom of beekje of een grote zwemvijver. Én met een klein terrasje dichtbij het water is het al gauw bijna jaarrond genieten.

Vijver met koi in landelijke tuin

Een paar punten om aan te denken tijdens het inrichten van een landelijke tuin

1. Lang lijnenspel en eenvoudige architectuur zorgen voor herkenning met de natuur buiten de tuin en zorgen hierdoor voor rust.
2. Belangrijke tuinelementen, zoals een groot terras, makkelijk bereikbaar en dichtbij woonhuis.
3. Grote vlakken beplantingen van 1 soort zorgen voor weergaloos genieten en vriendelijke onderhoud.
4. Goede verhardingen zorgen voor makkelijk beloopbare delen, het hele jaar rond.
5. Water biedt veel extra’s en kan bijna in elke vorm toegepast worden, in een landelijke tuin.
6. Zorg voor een goede erfgrens die beschutting geeft, met doorkijkjes naar wens.
7. Zet de erfgrenzen af met konijnengaas en een laag gaashekwerkje, om kleine dieren beter buiten de tuin te houden.

En nog wat meer beelden om inspiratie op te doen

Siergrassen en zuil van beuk met groot gazon
Steenbergtijm in landelijke tuin
Kruidentuin als onderdeel in landelijke tuin
Cydonia oblonga bloem in boomgaard van landelijke tuin
Harde materialen landelijke tuin
Rhododendron bloei haagplanten in landelijke tuin
Stoere beplanting landelijke tuin

 

Heb je een brandende vraag met betrekking tot tuinen of planten? Stel je vraag aan mij via onderstaand contactformulier. Ik geef je graag online tuinadvies voor slechts 10 euro!

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Waar kan ik je mee helpen?

Met een natuurrijke groet,

Marjan de Koning
Tuinontwerp Florera Heeze.