Slide 1
Nationale Tulpendag Amsterdam en tulpen in de tuin

Pluktuin met Hollandse tulpen

Pluktuin met Hollandse tulpen – Het is weer tulpentijd in Nederland.

Het seizoen der tulpen vieren we in Nederland ieder jaar met een start op de derde zaterdag van januari. Dit wordt gezien als onze Nationale Tulpendag en dit evenement bestaat al sinds 2012.
Tulpen bloeien in de tuin natuurlijk later dan januari, maar in Amsterdam op de Dam is deze dag een mega tulpen pluktuin tot stand gekomen.  Deze “tuin” wordt aangelegd door Nederlandse tulpenkwekers samen met familie, vrienden en vrijwilligers.

tulpen op de Dam te Amsterdam tijdens de Nationale dag
tuinontwerp stinzenplanten en tulpen- florera.nl
voorjaarstuin extra mooi met tulpen- florera.nl
tulpen met weergaloze kleuren in Amsterdam, maar ook in de tuin- florera.nl

Tot en met eind april loopt het seizoen van ‘snij’tulpen, maar van het bloei in de tuin kunnen we nog langer genieten. Daar kun je tulpen in kleine en grote groepjes aanplanten, maar zeker ook is het genieten wanneer je ze in combinatie met vaste planten plaatst. Iedere dag weer een waar feest in de tuin vanwege de kleurenpracht tot de laatste bloemblaadjes van hun stelen vallen.
Want oh, wat hebben wij mooie tulpen.
Van knal geel tot donker purper-paars! Bijna iedere kleur is aanwezig in het spectrum. En van enkelvoudige bloemen naar lelievormige tot gefranjerde bloemen, tweekleurig tot dubbelbloemig.

Tulpen in de tuin

Hollandse tulpen zijn in bovenstaande periode volop verkrijgbaar bij onder meer bloemist en supermarkt. Als tuinontwerper neem ik regelmatig deze planten op in het tuinplan van mijn klanten. Naast andere stinzenplanten geven ze de tuin tijdens de lente een adembenemend voorjaarssfeer.

Tulpenbollen worden in het najaar geplant. Zodra de temperatuur gezakt is naar circa 10 graden is een goede periode van aanplanten aangebroken. In de tuinen ligt in Nederland deze periode rond eind oktober of begin november. Maar het betekent dus dat in zuidelijke landen zoals Zuid Frankrijk of Zuid Italië en Sardinië men langer dient te wachten voordat de bollen aangeplant kunnen worden.

Nederlandse tulpen vinden hun weg over de hele wereld en in bovenstaande periode zijn tulpen volop verkrijgbaar bij onder meer bloemist en supermarkt. Ik verstuurde vorig jaar een pakketje naar mijn vriendin op Sardinië en ook daar staan ze te stralen in haar tuin.

tulipa Menton Excotic in tuin Limburg na tuinontwerp florera.nl
tulpen bloeien prachtig samen met andere vaste planten in tuin
voorjaar in de tuin na tuinplan met tulpen- florera.nl
tulpen in combinatie met andere vaste planten in natuurlijke tuin- florera.nl

Tulpen en duurzaam omgaan met onze bodem

Een tulpenkweker haalt ieder jaar na de bloei de bol weer uit de grond en bewaard deze om weer opnieuw aan te planten in de herfst. Deze manier zorgt ervoor dat de tulpen ieder jaar weer optimaal bloeien.
De laatste jaren echter is de nieuwe trend in de tuin een ‘natuurlijker’ beeld, daarbij groeit ons bewustzijn dat we duurzamer moeten omgaan met onze bodem hier op aarde.
Hierbij past ook een duurzamere manier van omgaan met bollen.

Het ieder jaar wroeten in de grond kost niet alleen veel tijd en energie van ons, maar ook voor de bodem van de tuin is het niet goed. 1 keer planten en dan jarenlang plezier hebben is zeer zeker een veel mooiere benadering. Niet alle tulpen zijn hiervoor geschikt.
Echter is ons assortiment tulpen van de laatste jaren wel kwalitatief beter en meer gericht op de meerjarenbloei. Van de botanische soorten is het al langer bekend dat ze een relatief lange levensduur hebben, maar heden ten dagen kan men ook genieten van een meerjarenbloei bij de tulpen met lange stelen.

Hiervoor is het wel nodig om de bollen in het najaar een stuk dieper te planten. Namelijk en diepte van ongeveer 12-15cm. Zeker is dit van groot belang op tuin met zandgronden, omdat de grond daar sneller uitdroogt.

De Nationale tulpendag te Amsterdam

De nationale tulpendag in Amsterdam is dé start van het seizoen. Vanuit alle windstreken komen mensen naar Amsterdam om tulpen te plukken die ze mooi vinden. Men mag er 20 plukken, die je dan kunt bewaren in een biologisch afbreekbaar tulpentasje.
Na de pluk blijven de bloemen uiteraard niet al te lang goed zonder water, daarom mag je ze deze  met bol en meenemen, zodat je er lang plezier van kunt hebben.
Voor meer gegevens: https://tulpentijd.nl/

Overal tulpen

Gaat het je niet lukken om in Amsterdam aanwezig te zijn, dan is dit misschien tip of leuk weetje:
Vanaf deze dag, de 3de zaterdag van januari starten ook veel bloemisten bijzondere tulpenacties en -activiteiten in hun winkel.
Zolang ik nog niet ervan kan genieten in mijn tuin ga ik zeker vandaag even een groot boeket halen bij onze plaatselijke bloemist zodat ze nu al kunnen stralen in mij interieur.

Geniet van deze mooie dag.

tulpen in de vaas en in de tuin- florera.nl

Met een natuurrijke groet,
Marjan de Koning.

  ‘"Bent u enthousiast en wilt u een doordacht uniek tuinontwerp / tuinadvies voor uw exclusieve droomtuin, neem dan contact met mij op"
  Uw naam
  Uw telefoon
  Uw E-mailadres
  Uw Bericht
   

  Neem contact op