Slide 1
Slide 2
Slide 3
Slide 4
Slide 5
Slide 6
Slide 7
Slide 8
Slide 9
Slide 10
de geschubde inktzwam- paddenstoelen in de tuin en natuur. Paddenstoelen tijdens herfst in tuin en natuur- florera.nl verbindingen leggen tussen oud en nieuw leven.-paddenstoelen- florera.nl schimmels zijn er in allerlei maten en vormen- florera.nl paddenstoelen in natuur en tuin-florera.nl paddenstoelen die de natuur een handje meehelpen- florera.nl een bostuin te Limburg waar prachtige paddenstoelen te vinden zijn- florera.nl paddenstoelen in allerlei kleuren, maten en vormen in tuin en natuur- florera.nl paddenstoelen in de landelijke tuin- florera.nl paddenstoelen in groepen en solitair- florera.nl

PADDENSTOELEN

PADDENSTOELEN

Het is herfst en overal komen we de meest prachtige paddenstoelen tegen! Als het over schimmels gaat prikkelen vooral paddenstoelen de verbeelding.

PADDENSTOELEN, HET DEEL VAN DE SCHIMMEL DAT SPOREN VOORTBRENGT,

Maar zoals fruit aan struiken en bomen slechts een deel is van een groter geheel dat uit takken en wortels bestaat, zo zijn paddenstoelen niet veel meer dan de vruchtlichamen van schimmels.
Schimmels gebruiken sporen zoals planten zaad gebruiken, om zich te verspreiden.
En paddenstoelen zijn het middel waarmee een schimmel zich in de buitenwereld waagt, van wind tot eekhoorn, om de verspreiding van sporen te bevorderen of om te voorkomen dat die wereld zich met het proces bemoeit.
Paddenstoelen zijn het zichtbare, onwelriekende, verlokkelijke en giftige deel van de schimmel.
Maar paddenstoelen zijn slechts één van de vele middelen: de overgrote meerderheid van de schimmels verspreidt sporen zonder paddenstoelen te produceren.

paddenstoelen in de landelijke tuin- florera.nl

Paddenstoelen in landelijke tuin.

Paddenstoelen tijdens herfst in tuin en natuur- florera.nl

sommige soorten paddenstoelen vuren de sporen met een explosieve kracht af.

SOMMIGE PADDENSTOELEN SCHEPPEN HUN EIGEN MICROKLIMAAT EN OF BEÏNVLOEDEN HET WEER,

Wist je dat sommige soorten de sporen met een explosieve kracht afvuren? En andere soorten scheppen hun eigen microklimaat: de sporen worden dan opgestuwd door een windvlaag die de paddenstoelen zelf opwekken door water uit hun plaatjes of lamellen te laten verdampen.
Er zijn zelfs sporen in wolken aangetroffen die het weer beïnvloeden doordat ze ervoor zorgen dat zich waterdruppeltjes vormen waaruit regen ontstaat een ijskristallen waaruit sneeuw, natte sneeuw en hagel ontstaat.

De sporen komen dankzij dat spectaculaire vermogen van de schimmelvruchtlichamen om die sporen te verspreiden in de lucht en blijven aan ons hangen. We ademen veel van deze sporen in en vervoeren ze ook met ons lichaam.

WAT KUNNEN PADDENSTOELEN NOG MEER?

De meeste schimmels vormen cellen die bekend staan als hyfen of schimmeldraden. Zodra deze zich vertakken, samen gaan en verstrengelen, praten we over een mycelium of zwamvlok. Vruchtlichamen zoals paddenstoelen, ontstaan door een soort vervilting van hyfenstrengen. Zulke organen zijn tot veel meer in staat dan het uitstoten van sporen alleen.

Sommige, zoals truffels, mogen zich dankzij hun aroma tot de duurste voedsel ter wereld rekenen. Anderen, zoals de geschubde inktzwam ( Coprinus comatus : zie foto) kunnen door afvalt heendringen en zware straatkeien optillen, hoewel ze zelf niet eens uit stevig materiaal bestaan.
Pluk er een en je kunt ‘m bakken in de pan!
Stop ‘m in een pot en het helderwitte vlees verandert in een paar dagen in pikzwarte inkt.
Je kunt er zelfs mee tekenen.

de geschubde inktzwam- paddenstoelen in de tuin en natuur.

de geschubde inktzwam ( Coprinus comatus )

Diverse paddenstoelen zoals bijv. de echte Tonderzwam ( Fomes fomentarius) kan men gebruiken om vuur te maken. En div. geconserveerde zwammen, zoals stukjes Berkenzwam of Berkendoder (Fomitopsis betulina), wordt sinds 5000jaar naar alle waarschijnlijkheid gebruikt als medicijn.
De markt voor eetbare paddenstoelen groeit enorm en neemt in verwachting van 42 miljard dollar in 2018 toe naar 69 miljard dollar in 2024. ( bron: Verweven Leven). Ook de verkoop van medicinale paddenstoelen neemt ieder jaar toe.
Het is bewezen dat antivirale bestanddelen van mycelium zelfs massale bijensterfte tegen kunnen gaan. Steve Sheppard , hoogleraar entomologie aan de Washington State University en een van degenen die samenwerkte met e.a. groep aan een onderzoek, zegt dat hij geen andere stof kent die het leven van bijen zo kan verlengen. Men spreekt dan over de extracten van houtrotschimmels met een toevoeging van één procent amadou-extract ( Fomes: tonderzwam) of extract van de geteelde lakzwam ( Ganoderma).

Tegenwoordig is meer dan 90% van de planten afhankelijk van mycorrhiza- van de Griekse woorden voor ‘schimmel’ (mykes) en ‘wortel’ (rhiza)- die bomen met elkaar verbinden tot netwerken die wel het wood wide web worden genoemd.
Dat oeroude verbond was het begin van al het herkenbare leven op het land, en de toekomst hangt af van het blijvende vermogen van planten en schimmels om vruchtbare relaties met elkaar aan te gaan. Veel van de ingrijpendste gebeurtenissen op aarde zijn het resultaat van de activiteit van schimmels, en dat zal zo blijven.

PRACHTIG OPVALLEND: DE GELE TRILZWAM.

Het lijkt niet op een paddenstoel, maar meer een zwammetje. Vandaar ook de naam: de gele trilzwam (Tremella mesenterica).
Kleur in het bos wordt met deze dagen steeds schaarser. De gele trilzwammen op dode takken springen dan ook meteen in het oog.  Het vruchtlichaam, bestaat uit geleiachtige lobben. Er bestaan gele en opvallen knaloranje soorten. Vooral in het duin is de gele trilzwam wel vaker meer opvallend oranje dan geel. De kleur is wordt bepaald door de leeftijd en het vochtgehalte.

PARASIET: Hoe vriendelijk deze zwam er ook uitziet, in feite is het een parasiet. Het haalt zijn voedingsstoffen niet uit het dode hout waar de zwam op vastgeplakt zit, maar uit de zwamvlok van het eikenschorszwammetje. Een andere paddenstoel die op dood hout leeft en met name op dood eikenhout.
GENEESMIDDEL: De gele trilzwam wordt in Europa niet als een eetbare paddenstoel beschouwd, hoewel hij in het Verre Oosten voor consumptie wordt verzameld. Daar staat hij bekend als de “Yunnan golden fungus”. In Aziatische landen wordt hij ook als geneesmiddel gebruikt bij longaandoeningen. De paddenstoel bevat polysacchariden met hoestonderdrukkende, anti-astmatische, bloedsuiker normaliserende, ontstekings- en tumorgroei remmende eigenschappen.

gele trilzwam valt op door de prachtige felle kleuren -florera.nl

De gele trilzwam is een prachtige verschijning tijdens late herfst en winter in de Nederlandse bossen.

Er zijn veel lopende onderzoeken over de hele wereld m.b.t. schimmels en hun paddenstoelen, hun mycelium dat verbindingen legt tussen oud en nieuw leven. Er zijn veel paddenstoelen die groeien op hout dat in een slechte staat en of rottend is. Dat hoort erbij in de natuur, zo ook in een tuin.

Naast al deze onderzoeken kunnen we ook heel simpel heerlijk genieten van al die mooie paddenstoelen, die ons de aarde ieder jaar weer geeft. Ze zijn er in allerlei vormen, kleuren en geuren. Laten we vooral dit doen, tijdens momenten in onze tuin of een heerlijke wandeling in de natuur. 

Alle foto’s zijn dit afgelopen najaar door mijzelf gemaakt.
Wil je meer erover weten? De broninformatie komt uit het boek Verweven Leven en de film Fantastic Fungi.

 

  ‘"Bent u enthousiast en wilt u een doordacht uniek tuinontwerp / tuinadvies voor uw exclusieve droomtuin, neem dan contact met mij op"
  Naam
  Telefoon
  E-mailadres
  Bericht
  Upload je foto's of bestanden via mijn WeTransfer pagina

   

  Neem contact op