Slide 1
Slide 2
Slide 3
Slide 4
Slide 5
Slide 6
Slide 7
Slide 8
welness in de tuin in exclusieve droomtuin bloemspel in hart van villatuin brengt welness in de tuin welness in de tuin door groen en jaarrond bloem. herenboerderij villatuin met kleurenspektakel in voortuin Bloemborders in boerderij tuin. Grote diversiteit aan planten en aandacht voor de bodem in landelijke tuin. bloemborders in natuurrijke tuin

Meer wellness in de tuin, wortels kleur laten bekennen en grotere biodiversiteit.

Rijke wellness in de tuin ervaren kan zeker een heerlijkheid zijn.
Een tuin die goed ontworpen en ook dusdanig aangelegd is, zal sneller deze heerlijke ervaring met zich mee brengen.

Maar is deze tuin een aantal jaren na de tuinaanleg nog zo mooi en ervaar je die rijke welness dan nog steeds?

Waarom bepaalde planten het samen wel goed met elkaar doen en anderen niet, fascineert me al heel erg lang. Al jong leerde ik dat de groei van planten bepaald werd door de onderlinge concurrentie om voedingsstoffen die zij tot hun beschikking hebben. Heden komt men er langzaam achter dat er nog veel meer factoren een rol spelen.

welness in de tuin met meer bloem.
Biodiversiteit brent welness in de tuin
tuin- tuinbeleving-welness in de tuin.
biodiversiteit in graslanden

PLANTEN JUTTEN ELKAAR OP!!
Ondergronds interactie zorgt ervoor dat planten elkaar versterken.

Als tuinontwerper met ecologie hoog in het vaandel weet ik uiteraard van het belang van biodiversiteit en dat bijv. meer plantensoorten in een grasland overal in de wereld tot een beter functionerend ecosysteem leidt, waar we allen mee gebaat zijn. Ook weet ik dat een goede bodem erg belangrijk is, juist om dat rijke gevoel van wellness in de tuin te kunnen blijven ervaren. Ook jaren na de tuinaanleg.

aanplanten- biodiversiteit
balans in de bodem van je tuin
wortels boom in en op de grond van de tuin-

Naast de plantenwortels leven er ook veel micro-organismen (bacteriën en schimmels) in de bodem rond de wortels. Micro-organismen die invloed hebben op de plantenwortels en de groei van planten, omdat er veel interacties zijn.
Bovengronds een blik op planten werpen kan je veel vertellen wat de status van een plant is, maar ondergronds is dat een heel ander verhaal. Als je met een spade een groep planten uit je tuin boven de grond haalt weet je niet welke wortel bij welke plant hoort. Ze zijn lastig van elkaar te onderscheiden.

grote biodiversiteit aan tuinplanten en organische vijver
vlindertuin geeft welness in leven.
welness in de tuin

WORTELS KLEUR LATEN BEKENNEN:
Vandaag las ik een boeiend stukje waarvan ik de kern graag wil delen, want geïnspireerd door een aflevering van CSI heeft prof. Liesje Mommer hoogleraar aan Wageningen Universiteit een boeiende methode bedacht waardoor ze erachter kwam dat ondergrondse interactie van plantenwortels, elkaar versterken en diversiteit van planten voor meer gezondheid zorgen.

Zij ontwikkelde een methode om wortels kleur te laten bekennen. Hierdoor kon prof. Mommer plantenwortels van elkaar onderscheiden en onderzoeken wat ze voor elkaar betekenen, welke interacties ze met elkaar delen en wat er in het geheel nog meer belangrijk is.
Zij kwam erachter dat plantenwortels bepaalde micro-organismen lokken en dat ze andere wegsturen.
Dat doen ze door chemische stoffen uit te scheiden, waardoor ze een eigen beschermd gebiedje, rhizosfeer, creëren. Dit is een laagje bacteriën en schimmels (goede en ziekmakende)  die rond de wortels leven. Zij bepalen vervolgens mede de hoeveelheid en soort voedingsstoffen die de planten tot zich kunnen nemen.

Om verder te kunnen gaan met haar onderzoeken, gebruikte de prof. onder andere haar DNA- technieken.
En wat blijkt nu? Het blijkt dat iedere plant zijn eigen unieke combinatie van bodemschimmels heeft. Sommige schimmels komen slechts voor bij één plantensoort, andere komen op vrijwel alle soorten voor.
Zet je verschillende soorten planten bij elkaar dan blijken er veel ziekmakende schimmels te verdwijnen.

In mengsels van planten zit 40% minder ziekmakende schimmels en de meest voorkomende blijkt helemaal verdwenen te zijn.

Zoals Liesje Mommer zegt: “Planten en schimmels spelen verstoppertje met elkaar. Als we de regels van het spel leren kennen, kunnen we ze toepassen en inzetten voor slimmere landbouwsystemen.”

En dan denk ik direct aan onze wellness in de tuin, niet alleen dus van belang alleen voor betere landbouwsystemen, maar ook om gezondere tuinen te creëren.

welness in de tuin na tuinplan tuinarchitect Marjan de Koning.
plantenwortels hebben contact met elkaar.
welness in de tuin met vlindertuin.
diversiteit aan bloem in de tuin

Zodat we jaren na de tuinaanleg nog steeds dat rijke wellness in de tuin gevoel zullen ervaren.
Niet v.w. dat zwembad of die spa, maar gewoon omdat we het jaarrond genieten van prachtige rijk bloeiende borders, goed groeiende en gezonde planten en een bodem in balans hebben.

Met dank aan Wageningen Universiteit en prof. Liesje Mommer.
Ik hoop dat ze nog veel verder gaat met haar studie en ons allen ermee zal verrijken.

Met een natuurrijke groet,
Marjan de Koning.

©  florera.nl- alle foto’s en verdere bestanden.