Slide 1
Slide 2
Slide 3
Slide 4
Slide 5
Slide 6
Slide 7
Slide 8
Slide 9
Slide 10
Slide 11
Slide 12
Slide 13
Slide 14
Slide 15
Slide 16
Slide 17
Slide 18

Luxe diepe stadstuin met overdekt terras

Vorig jaar heb ik voor opdrachtgevers een tuinontwerp voor een stadstuin, te Eindhoven, mogen maken. Naast het tuinontwerp was ik ook betrokken bij de aanleg van de tuin.
Toen ik tijdens het kennismakingsgesprek de bestaande tuin zag, bleek dat deze inderdaad al wat jaartjes oud was en een renovatie niet verkeerd zou zijn.

Wensen van de opdrachtgever

Een tuin met strakke belijning en veel bloem was de wens van de opdrachtgevers.
Het perceel was diep en redelijk smal. Hierdoor is het belangrijk om krachtige tuinarchitectuur toe te passen, waarbij de tuin ook breder zal lijken tijdens het gebruik ervan.
Door te kiezen voor een opstelling van half transparante tuinkamers in de architectuur kun je een tuin breder doen laten lijken.

Verder was er een grote wens om een plek in de tuin te realiseren waar men samen of met vrienden ten alle tijden tot laat in de avond konden genieten. Om bij ieder type weer te kunnen genieten, kom je al snel uit op een overkapping.
Ook de beplanting in de tuin speelde een grote rol, want de wens van de klant was veel bloem, tijdens alle tuinseizoenen en ergens een plekje met kruiden.

De eerste “tuinkamer”

In het eerste gedeelte van de tuin, dicht bij de woning, zijn direct veel bloemborders gesitueerd. Zo kan men vroeg in het jaar al vanuit de woning genieten van de bloemrijke en groene tuin. In dit gedeelte ligt aan de linkerzijde een klein zitgedeelte, ideaal om tijdens de ochtend al te genieten van het zonnetje met een kopje koffie en of ontbijtje.

Door de dakboom, die dichtbij staat, kan men in dit gedeelte van de tuin genieten van zowel zon als schaduw. Mooie borders omgeven het zitje en met name de zomerbloeiende border voor de twee cortenstalen muurtjes en de aanwezige kunst.
Tot laat in het seizoen is er een spel van bloemrijke planten met siergrassen.

De tweede tuinkamer

Na de 2 muurtjes van cortenstaal ligt de tweede “tuinkamer’’. In dit gedeelte bevindt zich de mooie houten overdekte ruimte en tevens een eenvoudig waterspel. Niet alleen vanuit de overdekte ruimte kan men hier van genieten. Tevens vanaf een bankje, aan de zonzijde van de tuin. Er bevinden zich enkele kruiden tussen de andere vaste planten.

Het overdekte terras is perfect om met vrienden samen te komen en te genieten tot in de late uurtjes. Onder de overkapping is een heerlijke loungeset geplaatst. Er is ook een kleine buitenhaard aanwezig inclusief een opslag voor het hout voor sfeer en koudere momenten. Daarnaast is er een ruimte die dienst doet als een soort van buitenkeuken. Dit is echt de ideale plek om ‘s avonds te genieten van en in de tuin!

De laatste tuinkamer

Het gedeelte voordat men bij de poort komt is de laatste ruimte in de tuin. Hier is een plek voor een kruidentuin en de containers. De kruidentuin is mobiel en op hoogte, zodat men prettig en snel dit plekje op orde kan houden.

Het beplantingsplan van deze stadstuin

De wens van de klant was veel bloem Een doordacht beplantingsplan is een belangrijk onderdeel van een tuinplan. Aan alles dient gedacht te worden. Niet alleen aan bloem. Uiteraard is groenblijvende beplanting ook altijd een must in een tuin. Deze beplanting vormt het karkas van de tuin tijdens de wintermaanden.

De beplanting is een mix van bomen, vaste planten, stinzenplanten, groenblijvende planten en een roos over de pergola. Door deze mix kan men het hele jaar door genieten van de tuin.


De bomen in de tuin zijn de Pyrus calleriana ‘Chanticleer’ (leiboom), de Liquidambar styraciflua ( dakboom) en de Acer griseum (Papieresdoorn) met een prachtige stam (zie foto).
Enkele vaste planten in de tuin zijn Paeonia ‘Pink Hawaiian Coral’, Nepeta x faassenii, Pennisetum alopecuroides cultivar, Centranthus ruber ‘coccineus’, Salvia nemorosa ‘Caradonna’, Epimedium ‘Pink Elf’, stipa tenuissima, Echinacea purpurea, Calamintha nepeta ssp. Nepeta, Astrantia major ‘Claret’ en Anemone sylvestris

De stinzenplanten zijn de Ornithogalum nutans, Galanthus elwesii en Anemone nemorosa Robinsoniana.

Hagen van Prunus lusitanica, ‘Angustifolia’, een niet woekerende bamboe van de soort Fargesia en de vaste plant Waldsteinia ternata zijn de groenblijvende planten in de tuin.

Over de pergola groeit Rosa ‘Paul’s Himalayan Musk’. Dit is een van de beste en mooiste ramblers. Ze staan bekend om hun lange, kruipende groeiwijze, en prachtige roze rozetten .

Tuinaanleg van de stadstuin

De tuin is onder regie van Florera aangelegd na het gerealiseerde tuinontwerp. Bij de aanleg van deze tuin is er gekozen voor een samenwerking met Twan Brinkman hoveniers en Jensen Mutsaers van JM klus.

Via de opdrachtgevers kregen we onverwachts een cadeautje, na. een timelapse van de tuinaanleg. Zie onderstaande video. Dank aan mijn geweldige opdrachtgevers. Ik ben er erg blij mee.

TUINTIP: Bijgevoegde foto’s zijn net na de aanleg gemaakt. Zo is te zien, dat de belijning al direct goed zichtbaar is; door de groenblijvende hagen op hoogte en de doorgevoerde tuinarchitectuur. Een professioneel gemaakt tuinplan maakt het onderscheid!

De vaste planten waren nog jong. Gelukkig groeien en bloeien vaste planten snel. Op dit moment zal de tuin er inmiddels heel anders bij liggen en ik hoop dat de fotograaf er snel foto’s mag maken.

Wil je ook jouw droomtuin realiseren met Florera?

Ben je geïnspireerd door deze tuin en wil je ook samen met mij jouw droomtuin realiseren? Neem dan vrijblijvend contact op via onderstaand formulier.

‘"Bent u enthousiast en wilt u een doordacht uniek tuinontwerp / tuinadvies voor uw exclusieve droomtuin, neem dan contact met mij op"
Naam
Telefoon
E-mailadres
Bericht
Upload je foto's of bestanden via mijn WeTransfer pagina

 
Neem contact op