Slide 1
tuinplan villatuin eindhoven

De lente is er weer! Tijd voor die voorjaarstuin

In het begin van het jaar, wanneer de lente er aan begint te komen, is het tijd om een prachtige voorjaarstuin te creëren. Het maakt niet uit of u een grote villa tuin, een landelijke tuin of een kleine stadstuin heeft. Een tuin kan alle seizoenen mooi zijn. 

Een gezellige voorjaarstuin? Plant de Galanthus

Voor een mooie voorjaarstuin is een juiste plantenkeuze erg belangrijk. Met een goede plantenkeuze kun je al vanaf januari genieten van een gezellige voorjaarstuin. Er zijn namelijk voldoende planten die de sneeuw en kou kunnen trotseren. Denk bijvoorbeeld aan de sneeuwklokjes. In de mond van een tuinontwerper Galanthus genoemd. Er zijn heel veel verschillende typen Galanthus. Eigenlijk is geen enkel sneeuwklokje gelijk. Hoeveel sneeuwklokjes je ook naast elkaar legt, ze zijn allemaal verschillend. Hierdoor zijn er veel verzamelaars die alle sneeuwklokjesfeesten aflopen om nieuwe te verzamelen.

voorjaarstuin met bloei
Tuinplan via florera.nl- tuinarchitect Eindhoven.
grote diversiteit in sneeuwklokjes en beplantinsgplan
genieten van de voorjaarstuin.

Stinzenplanten die vooral in het voorjaar bloeien

Sneeuwklokjes vallen onder de stinzenplanten. Het zijn bol-. Knol- en wortelstokgewassen die vooral in het voorjaar bloeien. Plant de bollen in de herfst en laat ze gewoon het hele jaarrond in de bodem van uw tuin zitten. Het eerste jaar zullen ze waarschijnlijk één bloem hebben. Maar geen nood, ze breiden zich snel uit. Al snel zul je een veldje hebben met bloeiende bolgewassen. Deze bloemen zullen u bezoek aan uw eigen voorjaarstuin omtoveren tot een waar feestje.

Stinzenplanten; Waar te planten

Stinzenplanten nemen maar een klein plaatsje in de tuin in. Mijn tuin klanten weten dat want ik neem ze bijna bij iedereen op in het beplantingsplan. Aangezien we meestal wat sneller resultaat willen zien plant ik dan altijd 10 tot 20 bolletjes bij elkaar. Het aantal afhankelijk van hoeveel ruimte er in de tuin beschikbaar is.

Ik vind vroeg bloeiende stinzenplanten, zoals de sneeuwklokjes (Galanthus elwesii, die soms al met de kerst bloeit), ook leuk langs het pad naar de voordeur, langs het pad van de poort/ carport of garage naar de deur van binnenkomst. Dan geniet je vaak van die bloeiende voorjaarstuin. Soms plant ik ze langs bladverliezende hagen, daar worden meerdere mensen gelukkig van. Want als de haag op de erfgrens staat, zullen ook alle voorbijgangers ervan genieten.

Planten in de voorjaarstuin combineren

Sneeuwvlokjes zijn ook makkelijk te combineren met andere stinzenplanten, vaste planten en of siergrassen. Bijvoorbeeld crocussen, winterakonieten (Eranthis), Helleborus, Pulmonaria, vroeg bloeiende blauwe druifjes (Muscari), Cyclamen, Anemone en Narcissen. Alles uiteraard een beetje afhankelijk van welke soort bloem en de weersomstandigheden. Ook zijn ze heel leuk te combineren met de bloemen van een Magnolia struik of boom, de Hamamelis (toverhazelaar), de winterbloeiende Cornus mas (boom of struik) en winterbloeiende Viburnum struik.

tuinontwerper Marjan de Koning tuinplan alle seizoenen.
Marjan de Koning tuinontwerper en beplantingsplan
tuinplan met vroegbloeiende voorjaarstuin
veld in voorjaarstuin Eindhoven

De planten hebben een voorkeur voor schaduw of halfschaduw. In het voorjaar hebben ze volop licht nodig, vandaar dat ik in bovenstaand stukje schreef: bladverliezende boom, struik of haag. Ze verkiezen een vruchtbare, vochtige maar goed doorlatende grond van zand, klei of laagveen. De bodem mag vooral in de zomer niet uitdrogen en ze vinden het prettig als de grond met rust wordt gelaten.

tuinplan met stinzenplanten
stadstuin voorjaarstuin- jonge planten Galanthus
Galanthus in villatuin
florera.nl tuinontwerp

Voorjaarstuin aanleggen?

Wenst u zelf ook zo’n prachtig bloeiende voorjaarstuin en kunt u wel wat hulp gebruiken? Neem dan gerust contact op om samen uw ideale voorjaarstuin te realiseren.

  ‘"Bent u enthousiast en wilt u een doordacht uniek tuinontwerp / tuinadvies voor uw exclusieve droomtuin, neem dan contact met mij op"
  Uw naam
  Uw telefoon
  Uw E-mailadres
  Uw Bericht
   

  Met een natuurrijke groet,
  Marjan de Koning.

  © florera.nl- alle foto’s en verdere bestanden.