Slide 1
tuinplan villatuin eindhoven

De lente is er weer! Tijd voor die voorjaarstuin

Wanneer in het begin van het jaar de lente er weer aan begint te komen is het tijd om weer uw tuin weer klaar te maken voor het tuinseizoen, om een prachtige voorjaarstuin te creëren.
Een tuin kan alle seizoenen mooi zijn. Grote villa tuinen , een landelijke tuin of kleine stadstuin, dat maakt niet uit.

Een gezellige voorjaarstuin? Plant de Galanthus

Belangrijk is de plantenkeuze. Die dient juist te zijn.
Dan kun je al vanaf januari genieten van een gezellige voorjaarstuin, want er zijn voldoende planten die de sneeuw en koude trotseren.
Zoals de sneeuwklokjes. In de mond van een tuinontwerper Galanthus genoemd.
Er zijn heel vele verschillende Galanthus types. Eigenlijk is er geen enkel sneeuwklokje gelijk.
Hoeveel je er ook naast elkaar legt, ze zijn allemaal verschillend.
En daarom ook zijn er zoveel verzamelaars, die alle sneeuwklokjesfeesten aflopen om nieuwe te verzamelen.

voorjaarstuin met bloei
Tuinplan via florera.nl- tuinarchitect Eindhoven.
grote diversiteit in sneeuwklokjes en beplantinsgplan
genieten van de voorjaarstuin.

Stinzenplanten; Waar te planten

Sneeuwklokjes vallen onder de stinzenplanten. Het zijn vooral in het voorjaar bloeiende bol-. Knol- en wortelstokgewasjes.
Je plant ze aan in de herfst en laat ze gewoon het hele jaarrond in de bodem van je tuin zitten.
Het eerste jaar zullen waarschijnlijk 1 bloem hebben. Geen nood, ze breiden zich snel uit.
En al snel zul je een veldje hebben met bloeiende bolgewasjes, welke je bezoek aan eigen voorjaarstuin omtoveren tot een waar feestje.
Stinzenplanten nemen maar een klein plaatsje in, mijn tuinklanten weten dat, want ik neem ze bijna bij iedereen op in het beplantingsplan.
Maar aangezien we meestal wat sneller resultaat willen zien, plant ik er dan altijd 10 tot 20 bolletjes bij elkaar. Soms ook meer, afhankelijk hoeveel ruimte er in de tuin beschikbaar is.

Ik vind vroegbloeiende stinzenplanten zoals de sneeuwklokjes (Galanthus elwesii, die soms al met de kerst bloeit) ook leuk langs het pad naar de voordeur, of langs het pad van poort/ carport of garage naar de deur van binnenkomst. Dan geniet je vaak van die bloeiende voorjaarstuin.
Soms plant ik ze langs bladverliezende hagen, daar worden meerdere mensen gelukkig van. Want als de haag op de erfgrens staat, zullen ook alle voorbijgangers ervan genieten.

Welke planten combineren in de voorjaarstuin?

Ook zijn ze makkelijk te combineren met andere stinzenplanten, vaste planten en of siergrassen. Zoals met crocussen, winterakonieten (Eranthis), Helleborus, Pulmonaria, vroegbloeiende blauwe druifjes (Muscari), Cyclamen, Anemone, Narcissen en noem maar op. Alles uiteraard een beetje afhankelijk van welke soort je hebt en weersomstandigheden per jaar.
Ook zijn ze heel leuk te combineren met de bloemen van een Magnolia struik of boom, de Hamamelis ( toverhazelaar), de winterbloeiende Cornus mas (boom of struik) en winterbloeiende Viburnum struik.

tuinontwerper Marjan de Koning tuinplan alle seizoenen.
Marjan de Koning tuinontwerper en beplantingsplan
tuinplan met vroegbloeiende voorjaarstuin
veld in voorjaarstuin Eindhoven

De planten hebben een voorkeur voor schaduw of halfschaduw. In het voorjaar hebben ze volop licht nodig, vandaar dat ik in bovenstaand stukje schreef: bladverliezende boom, struik of haag. Ze verkiezen een vruchtbare, vochtige maar goed doorlatende grond van zand, klei of laagveen. De bodem mag vooral in de zomer niet uitdrogen en ze vinden het prettig als de grond met rust wordt gelaten.

tuinplan met stinzenplanten
stadstuin voorjaarstuin- jonge planten Galanthus
Galanthus in villatuin
florera.nl tuinontwerp

Voorjaarstuin aanleggen?

Wenst u zelf ook zo’n prachtig bloeiende voorjaarstuin en kunt u wel wat hulp gebruiken? Neem dan gerust contact op om samen uw ideale voorjaarstuin te realiseren.

‘"Bent u enthousiast en wilt u een doordacht uniek tuinontwerp / tuinadvies voor uw exclusieve droomtuin, neem dan contact met mij op"
Uw naam
Uw telefoon
Uw E-mailadres
Uw Bericht

 

Met een natuurrijke groet,
Marjan de Koning.

© florera.nl- alle foto’s en verdere bestanden.