Landelijke tuin

Een landelijke tuin heeft een natuurlijke uitstraling. Een uitstraling alsof de natuur zelf de tuin heeft laten ontstaan. In combinatie met ons tuinonderhoud kan dat soms lastig zijn, want we zijn allemaal erg druk. We willen van 12 maanden bloei genieten en een rijke biodiversiteit. Maar er is weinig tijd voor tuinonderhoud en of bomenbeheer.

Een goede indeling van de tuin is daarom erg belangrijk. De indeling zorgt niet alleen dat er harmonie en balans ontstaat, maar ook dat jij met jouw gezin meer zorgeloos kunt genieten van jullie droomtuin. Harmonie is belangrijk in de natuur om ’n zo optimaal mogelijke bloei en groei te realiseren voor ons allemaal. Én dan bedoel ik niet alleen wij mensen, maar ook voor alle dieren die in jouw tuin leven, want het dierenleven in jouw tuin is één van de belangrijkste factoren waardoor jij kunt genieten.

De dieren in de tuin zorgen o.a. voor een biologische cirkel van eten en gegeten worden, lucht in de bodem zodat wortels makkelijker kunnen groeien, breken plantenafval af en zorgen voor een gezonde bodem, bestuiven bloemen zodat wij voldoende eten op tafel houden.
Zodra de biologische cirkel rond is, kun jij optimaal genieten van jouw landelijke tuin.
De natuurlijke uitstraling zal met een beetje hulp van ons een magnifieke beleving zijn.

Kenmerken landelijke tuin

Een landelijke tuin als tuinstijl staat bekend om z’n mooie lange lijnen, grote vlakken met veel siergrassen en of bloem en mooie natuurlijke afscheidingen. Afscheidingen van groenblijvende of bloeiende hagen, bijv. Kornoelje of Meidoorn. Een landelijke tuin kan strak of organisch van vorm zijn. Welke vorm je ook kiest; een landelijke tuin heeft hoe dan ook heeft de indeling met veel groen in de vorm van grote gazons, , bomen, struiken en siergras soorten.

Lange zichtlijnen vanuit de woning de tuin in en vanuit de tuin naar de woning of andere delen van de tuin zijn uiteraard een vanzelfsprekendheid. De dieptewerking is mooi te realiseren via landelijke bomen, een pergola of een doorgang. Een doorgang zoals een rozenboog of een heerlijk geurende Kamperfoelie.

Florera landelijke boerderijtuin met vijver
exclusieve en ambachtelijk ontworpen landelijke tuin eindhoven eersel veldhoven
exclusieve landelijke tuin ontwerp via florera tuinen met ambachtelijk tuinontwerp
grote landelijke tuin-florera ontwerpt sinds 22 jaar tuinstijl de landelijke tuin

 

WATER IN EEN LANDELIJKE TUIN.

In veel landelijke tuinen komt ook water terug. In Nederland is van nature veel water. Misschien houden we daarom zoveel van water, want water is ook in onze tuinen bijna niet meer weg te denken en zeker niet in een landelijke tuin. Water voegt een extra dimensie toe, brengt extra leven, beweging en genieten.

Naast water zijn er in veel landelijke tuinen meerdere terrassen aanwezig. Wie wil er nu niet genieten van een zonplek dichtbij het water, een overdekt terras waar men heerlijk met vrienden kan genieten tot in de laatste uurtjes?
Dichtbij de woning bevindt zich vaak een ruim hoofdterras. Dit wordt vaak gebruikt om te eten. Lekker makkelijk in en uit de woning met het eten. Maar buitenkeukens zijn tegenwoordig helemaal hip, want ze maken jouw leven zoveel aangenamer en simpeler.

Daarnaast komen elementen als een kruidentuin, buitenkeuken eventueel onder een overkapping, tuinhuis en/of poolhouse vaak terug. De bijgebouwen en buitenkeuken bevinden zich ver weg van de woning. Door gebruik te maken van poorten kun je een echt vakantiegevoel creëren. Zo kun je de woning en poorten sluiten en verderop in de tuin genieten alsof je op vakantie bent.

Naast de elementen en de beplanting is ook de indeling van de tuin erg belangrijk. Een goede indeling van een tuin is belangrijk om harmonie en balans te laten ontstaan. Landelijke tuinen zijn te herkennen aan een ruime indeling met afzonderlijke tuinkamers.

In een landelijke tuin kun je alle seizoenen en vanuit iedere richting genieten en relaxen. De tuinen van Florera worden ontworpen met tuinarchitectuur van binnen naar buiten. U geniet dan al vanuit uw interieur, in welke kamer u zich ook bevindt.

Tuinontwerp landelijke tuin

Wilt u ook een landelijke tuin laten ontwerpen? Marjan de Koning van Florera heeft in de loop der jaren een groot aantal landelijke tuinen onder architectuur aangelegd. Regelmatig werden deze tuinen tegelijk met het ontwerp van het landhuis, villa of boerderij ontworpen.

Door de nauwe samenwerking van architect met de tuinarchitect ontstaat een unieke en exclusieve landelijke tuin, behorend of passend bij het platteland, eenvoudig, rustig, natuurlijk en ruimtelijk. Een landschappelijke tuin waar u 365 dagen kan genieten van lange lijnen, doorkijkjes, grote open vlakken (bijv. een gazon) gekaderd door bomen, heesters, grassen, paden en/of water.

Aandachtspunten bij het ontwerpen van een tuin met landelijke stijl

Bij een tuinontwerp in landelijke stijl zijn er een aantal aandachtspunten waaraan gedacht kan worden. Onderstaand een aantal voorbeelden van aandachtspunten:

 • Lang lijnenspel en eenvoudige architectuur zorgen voor herkenning met de natuur buiten de tuin en zorgen hierdoor voor rust.
 • Belangrijke tuinelementen, zoals een groot terras dat makkelijk bereikbaar en dichtbij het woonhuis is.
 • Grote vlakken beplantingen van één soort zorgen voor weergaloos genieten en vriendelijk onderhoud.
 • Goede verhardingen zorgen voor makkelijk beloopbare delen, het gehele jaar door.
 • Water elementen bieden veel extra’s en kunnen bijna in elke vorm toegepast worden, in een landelijke tuin.
 • Zorg voor een goede erfgrens die beschutting geeft, met doorkijkjes naar wens.
 • Zet de erfgrenzen af met konijnengaas en een laag gaashekwerk, om kleine dieren beter buiten de tuin te houden.

Beplantingsplan landelijke tuin

Als een tuin als landelijke tuin wordt ingericht is het perceel meestal groot en de ligging aan de rand van een gemeente. Als erfafscheiding worden dan vaak door de gemeente hagen als verplicht gesteld. In het beplantingsplan als onderdeel van een tuinplan worden deze hagen door tuinontwerpster Marjan de Koning nauwgezet bepaald.

In de landelijke achtertuin kun je gebruik maken van veel soorten hagen en met hagen kun je spelen. Zo ontwerpt Marjan de Koning regelmatig groenblijvende hagen in combinatie met bladverliezende hagen in haar ambachtelijke ontworpen tuinen. Hierdoor ontstaat een weergaloze tuinsfeer!

Al vele jaren ontwerpt Marjan de Koning met florera tuinen weergaloze unieke tuinen- florera.nl
Natuurrijke landelijke tuin via ambachtelijk tuinontwerp van florera tuinen
natuurrijke landelijke tuin met prachtige beplantingen waar u kunt genieten en relaxen
water in de landelijke tuin om meer te genieten en luieren aan de vijver- florera.nl

Bomen en struiken in een landelijke tuin

Bij het realiseren van een tuinontwerp is het belangrijk dat er goed nagedacht wordt over de volwassen grootte en standplaats van een boom. Een andere grote factor in het bepalen van een type boom is de grondsoort.

Enkele bomen en heesters die goed passen in een landschappelijke tuin zijn:

 • Krent (Amelanchier lamarckii)
 • Meelbes (Sorbus aria)
 • Knotwilgen of wilg
 • Carpinus betulus ‘Frans Fontaine’
 • Fraxinus excelsior “Westhof Glory’
 • Acer rubrum ‘Oct. Glory’,
 • Cornus mas
 • Fruitbomen, bijvoorbeeld Prunus en Malus types

Enkele struiken die goed passen in een landelijke tuin zijn:

 • Hydrangea macrophylla of Hydrangea quercifolia (Hortensia)
 • Corylus avelana
 • Cornus kousa
 • Allerlei Rhododendron types

Landelijke tuinen voorbeelden bekijken

Door de jaren heen heeft Florera meerdere tuinen in landelijke stijl ontworpen. De laatste tijd (mede door corona) zijn de landelijke tuinen weer helemaal hip. Voor verschillende klanten ben ik bezig met het ontwerp en de aanleg van tuinen in landelijke stijl. Zodra deze projecten af zijn zullen ze op de website te zien zijn. Een aantal eerdere tuinontwerpen en realisaties staan ter inspiratie in mijn portfolio.

Bekijk hier alle voorbeelden van landelijke tuinen.

Marjan de Koning, tuinarchitect landelijke tuin

Adembenemende exclusieve tuinen waaronder de landelijke tuin is door Marjan de Koning al met veel succes door de jaren heen regelmatig ontworpen. 365 Dagen genieten en relaxen met gezin, familie, vrienden en kennissen vind de tuinontwerpster van groot belang. In een landelijke tuin werkt zij graag met grote groepen siergrassen, hoog en laag soorten. Maar ook met prachtige unieke meerstammige bomen en grote groepen bloemen. Altijd weer let zij op dat het tuinonderhoud passend is bij de wens van haar cliënten.

Tuinontwerpster Marjan de Koning ontwerpt met succes al ruim 22 jaar landelijke tuinen met allerlei soorten water. Er zijn allerlei mogelijkheden in de landelijke tuin. Denk aan een vijver, een zwemvijver met organische vorm, een zwemvijver met zwembad vorm of een zwembad.

Wil jij ook een prachtige landelijke tuin om 365 dagen van te genieten? Laat je inspireren door tuinontwerpster Marjan de Koning. Marjan denkt graag met u mee en verdiept zich persoonlijk in uw levensstijl. Neem vrijblijvend contact op via onderstaand formulier!

  ‘"Bent u enthousiast en wilt u een doordacht uniek tuinontwerp / tuinadvies voor uw exclusieve droomtuin, neem dan contact met mij op"
  Naam
  Telefoon
  E-mailadres
  Bericht
  Upload je foto's of bestanden via mijn WeTransfer pagina

   
  Neem contact op