Landelijke tuin

Kenmerken van een landelijke tuin

Een landelijke tuin heeft een natuurlijke uitstraling. Een uitstraling alsof de natuur zelf de tuin heeft laten ontstaan. In combinatie met ons tuinonderhoud kan dat soms lastig zijn, want we zijn allemaal erg druk. We willen van 12 maanden bloei genieten en een rijke biodiversiteit. Maar er is weinig tijd voor tuinonderhoud en of bomenbeheer.

Een goede indeling van de tuin is daarom erg belangrijk. De indeling zorgt niet alleen dat er harmonie en balans ontstaat, maar ook dat jij met jouw gezin meer zorgeloos kunt genieten van jullie droomtuin. Harmonie is belangrijk in de natuur om ’n zo optimaal mogelijke bloei en groei te realiseren voor ons allemaal. Én dan bedoel ik niet alleen wij mensen, maar ook voor alle dieren die in jouw tuin leven, want het dierenleven in jouw tuin is één van de belangrijkste factoren waardoor jij kunt genieten.

De dieren in de tuin zorgen o.a. voor een biologische cirkel van eten en gegeten worden, lucht in de bodem zodat wortels makkelijker kunnen groeien, breken plantenafval af en zorgen voor een gezonde bodem, bestuiven bloemen zodat wij voldoende eten op tafel houden. Zodra de biologische cirkel rond is, kun jij optimaal genieten van jouw landelijke tuin. De natuurlijke uitstraling zal met een beetje hulp van ons een magnifieke beleving zijn.
0006-scaled-1
landelijke tuin Waalre na tuinontwerp-florera.nl
Een landelijke tuin als tuinstijl staat bekend om z’n mooie lange lijnen, grote vlakken met veel siergrassen en of bloem en mooie natuurlijke afscheidingen. Afscheidingen van groenblijvende of bloeiende hagen, bijv. Kornoelje of Meidoorn. Een landelijke tuin kan strak of organisch van vorm zijn. Welke vorm je ook kiest; een landelijke tuin heeft hoe dan ook heeft de indeling met veel groen in de vorm van grote gazons, , bomen, struiken en siergras soorten.

Lange zichtlijnen vanuit de woning de tuin in en vanuit de tuin naar de woning of andere delen van de tuin zijn uiteraard een vanzelfsprekendheid. De dieptewerking is mooi te realiseren via landelijke bomen, een pergola of een doorgang. Een doorgang zoals een rozenboog of een heerlijk geurende Kamperfoelie.

Water in een landelijke tuin

In veel landelijke tuinen komt ook water terug. In Nederland is van nature veel water. Misschien houden we daarom zoveel van water, want water is ook in onze tuinen bijna niet meer weg te denken en zeker niet in een landelijke tuin. Water voegt een extra dimensie toe, brengt extra leven, beweging en genieten.

Naast water zijn er in veel landelijke tuinen meerdere terrassen aanwezig. Wie wil er nu niet genieten van een zonplek dichtbij het water, een overdekt terras waar men heerlijk met vrienden kan genieten tot in de laatste uurtjes? Dichtbij de woning bevindt zich vaak een ruim hoofdterras. Dit wordt vaak gebruikt om te eten. Lekker makkelijk in en uit de woning met het eten. Maar buitenkeukens zijn tegenwoordig helemaal hip, want ze maken jouw leven zoveel aangenamer en simpeler.

Daarnaast komen elementen als een kruidentuin, buitenkeuken eventueel onder een overkapping, tuinhuis en/of poolhouse vaak terug. De bijgebouwen en buitenkeuken bevinden zich ver weg van de woning. Door gebruik te maken van poorten kun je een echt vakantiegevoel creëren. Zo kun je de woning en poorten sluiten en verderop in de tuin genieten alsof je op vakantie bent. Naast de elementen en de beplanting is ook de indeling van de tuin erg belangrijk. Een goede indeling van een tuin is belangrijk om harmonie en balans te laten ontstaan. Landelijke tuinen zijn te herkennen aan een ruime indeling met afzonderlijke tuinkamers.

In een landelijke tuin kun je alle seizoenen en vanuit iedere richting genieten en relaxen. De tuinen van Florera worden ontworpen met tuinarchitectuur van binnen naar buiten. U geniet dan al vanuit uw interieur, in welke kamer u zich ook bevindt.

Aandachtspunten bij het ontwerpen van een tuin met landelijke stijl

Bij een tuinontwerp in landelijke stijl zijn er een aantal aandachtspunten waaraan gedacht kan worden. Onderstaand een aantal voorbeelden van aandachtspunten:

Beplantingsplan landelijke tuin

Als een tuin als landelijke tuin wordt ingericht is het perceel meestal groot en de ligging aan de rand van een gemeente. Als erfafscheiding worden dan vaak door de gemeente hagen als verplicht gesteld. In het beplantingsplan als onderdeel van een tuinplan worden deze hagen door tuinontwerpster Marjan de Koning nauwgezet bepaald.

In de landelijke achtertuin kun je gebruik maken van veel soorten hagen en met hagen kun je spelen. Zo ontwerpt Marjan de Koning regelmatig groenblijvende hagen in combinatie met bladverliezende hagen in haar ambachtelijke ontworpen tuinen. Hierdoor ontstaat een weergaloze tuinsfeer!

Bomen en struiken in een landelijke tuin

Bij het realiseren van een tuinontwerp is het belangrijk dat er goed nagedacht wordt over de volwassen grootte en standplaats van een boom. Een andere grote factor in het bepalen van een type boom is de grondsoort.

Enkele bomen en heesters die goed passen in een landschappelijke tuin zijn:
Enkele struiken die goed passen in een landelijke tuin zijn:

Ik maak graag kennis

Als tuinontwerper adviseer, ontwerp, realiseer en begeleid ik mijn klanten met één doel voor ogen: een droomtuin of heerlijke buitenruimte te realiseren, die er als een vanzelfsprekendheid is, alsof ’t er moeiteloos is ontstaan.

Meer weten waarom het mijn passie is om tuinontwerpster te zijn? Neem gerust contact met mij op voor een persoonlijk eerste gesprek in jouw zoektocht naar een droomtuin.