Landelijke tuin

Een landelijke tuin heeft een natuurlijke, stijlvolle en tijdloze uitstraling. Een goede indeling van de tuin zorgt ervoor dat harmonie en balans ontstaan. Deze tuinstijl staat bekend om zijn mooie lange lijnen, grote vlakken en mooie afscheidingen. Vaak zie je in deze tuinen een ruim terras dat vaak dichtbij de woning ligt. Meestal liggen huizen met landelijke tuinen op een groot perceel aan de rand van een gemeente. Vaak stelt de gemeente hagen verplicht als erfafscheiding. Daarnaast zie je vaak bomen en veel groen terug in de landelijke tuinen.

Kenmerken landelijke tuin

Een landelijke tuin kenmerkt zich door een ruime indeling, natuurlijke materialen en veel groen in de vorm van gras, bomen en struiken. In landelijke tuinen zijn lange zichtlijnen aanwezig, vanuit de woning de tuin in, vanuit de tuin naar andere delen van de tuin en vanuit de tuin richting de woning en bijgebouwen.

Florera landelijke boerderijtuin met vijver
exclusieve en ambachtelijk ontworpen landelijke tuin eindhoven eersel veldhoven
exclusieve landelijke tuin ontwerp via florera tuinen met ambachtelijk tuinontwerp
grote landelijke tuin-florera ontwerpt sinds 22 jaar tuinstijl de landelijke tuin

In veel landelijke tuinen komt ook water terug. In Nederland is van nature veel water. Misschien houden we daarom zoveel van water, want water is ook in onze tuinen bijna niet meer weg te denken en zeker niet in een landelijke tuin. Water voegt een extra dimensie toe, brengt extra leven, beweging en genieten.

In bijna alle landelijke tuinen zijn meerdere terrassen aanwezig. Dichtbij de woning bevindt zich vaak een ruim hoofdterras en/of eetterras. Dit terras ligt niet altijd direct aan de woning maar bevindt zich altijd wel dichtbij de woning.

Daarnaast komen elementen als een kruidentuin, buitenkeuken eventueel onder een overkapping, tuinhuis en/of poolhouse vaak terug. De bijgebouwen en buitenkeuken bevinden zich ver weg van de woning. Door gebruik te maken van poorten kun je een echt vakantiegevoel creëren. Zo kun je de woning en poorten sluiten en verderop in de tuin genieten alsof je op vakantie bent.

Naast de elementen en de beplanting is ook de indeling van de tuin erg belangrijk. Een goede indeling van een tuin is belangrijk om harmonie en balans te laten ontstaan. Landelijke tuinen zijn te herkennen aan een ruime indeling met afzonderlijke tuinkamers.

In een landelijke tuin kun je alle seizoenen en vanuit iedere richting genieten en relaxen. De tuinen van Florera worden ontworpen met tuinarchitectuur van binnen naar buiten. U geniet dan al vanuit uw interieur, in welke kamer u zich ook bevindt.

Tuinontwerp landelijke tuin

Wilt u ook een landelijke tuin laten ontwerpen? Marjan de Koning van Florera heeft in de loop der jaren een groot aantal landelijke tuinen onder architectuur aangelegd. Regelmatig werden deze tuinen tegelijk met het ontwerp van het landhuis, villa of boerderij ontworpen.

Door de nauwe samenwerking van architect met de tuinarchitect ontstaat een unieke en exclusieve landelijke tuin, behorend of passend bij het platteland, eenvoudig, rustig, natuurlijk en ruimtelijk. Een landschappelijke tuin waar u 365 dagen kan genieten van lange lijnen, doorkijkjes, grote open vlakken (bijv. een gazon) gekaderd door bomen, heesters, grassen, paden en/of water.

Aandachtspunten bij het ontwerpen van een tuin met landelijke stijl

Bij een tuinontwerp in landelijke stijl zijn er een aantal aandachtspunten waaraan gedacht kan worden. Onderstaand een aantal voorbeelden van aandachtspunten:

 • Lang lijnenspel en eenvoudige architectuur zorgen voor herkenning met de natuur buiten de tuin en zorgen hierdoor voor rust.
 • Belangrijke tuinelementen, zoals een groot terras dat makkelijk bereikbaar en dichtbij het woonhuis is.
 • Grote vlakken beplantingen van één soort zorgen voor weergaloos genieten en vriendelijk onderhoud.
 • Goede verhardingen zorgen voor makkelijk beloopbare delen, het gehele jaar door.
 • Water elementen bieden veel extra’s en kunnen bijna in elke vorm toegepast worden, in een landelijke tuin.
 • Zorg voor een goede erfgrens die beschutting geeft, met doorkijkjes naar wens.
 • Zet de erfgrenzen af met konijnengaas en een laag gaashekwerk, om kleine dieren beter buiten de tuin te houden.

Beplantingsplan landelijke tuin

Als een tuin als landelijke tuin wordt ingericht is het perceel meestal groot en de ligging aan de rand van een gemeente. Als erfafscheiding worden dan vaak door de gemeente hagen als verplicht gesteld. In het beplantingsplan als onderdeel van een tuinplan worden deze hagen door tuinontwerpster Marjan de Koning nauwgezet bepaald.

In de landelijke achtertuin kun je gebruik maken van veel soorten hagen en met hagen kun je spelen. Zo ontwerpt Marjan de Koning regelmatig groenblijvende hagen in combinatie met bladverliezende hagen in haar ambachtelijke ontworpen tuinen. Hierdoor ontstaat een weergaloze tuinsfeer!

Al vele jaren ontwerpt Marjan de Koning met florera tuinen weergaloze unieke tuinen- florera.nl
Natuurrijke landelijke tuin via ambachtelijk tuinontwerp van florera tuinen
natuurrijke landelijke tuin met prachtige beplantingen waar u kunt genieten en relaxen
water in de landelijke tuin om meer te genieten en luieren aan de vijver- florera.nl

Bomen en struiken in een landelijke tuin

Bij het realiseren van een tuinontwerp is het belangrijk dat er goed nagedacht wordt over de volwassen grootte en standplaats van een boom. Een andere grote factor in het bepalen van een type boom is de grondsoort.

Enkele bomen en heesters die goed passen in een landschappelijke tuin zijn:

 • Krent (Amelanchier lamarckii)
 • Meelbes (Sorbus aria)
 • Knotwilgen of wilg
 • Carpinus betulus ‘Frans Fontaine’
 • Fraxinus excelsior “Westhof Glory’
 • Acer rubrum ‘Oct. Glory’,
 • Cornus mas
 • Fruitbomen, bijvoorbeeld Prunus en Malus types

Enkele struiken die goed passen in een landelijke tuin zijn:

 • Hydrangea macrophylla of Hydrangea quercifolia (Hortensia)
 • Corylus avelana
 • Cornus kousa
 • Allerlei Rhododendron types

Landelijke tuinen voorbeelden bekijken

Door de jaren heen heeft Florera meerdere tuinen in landelijke stijl ontworpen. De laatste tijd (mede door corona) zijn de landelijke tuinen weer helemaal hip. Voor verschillende klanten ben ik bezig met het ontwerp en de aanleg van tuinen in landelijke stijl. Zodra deze projecten af zijn zullen ze op de website te zien zijn. Een aantal eerdere tuinontwerpen en realisaties staan ter inspiratie in mijn portfolio.

Bekijk hier alle voorbeelden van landelijke tuinen.

Marjan de Koning, tuinarchitect landelijke tuin

Adembenemende exclusieve tuinen waaronder de landelijke tuin is door Marjan de Koning al met veel succes door de jaren heen regelmatig ontworpen. 365 Dagen genieten en relaxen met gezin, familie, vrienden en kennissen vind de tuinontwerpster van groot belang. In een landelijke tuin werkt zij graag met grote groepen siergrassen, hoog en laag soorten. Maar ook met prachtige unieke meerstammige bomen en grote groepen bloemen. Altijd weer let zij op dat het tuinonderhoud passend is bij de wens van haar cliënten.

Tuinontwerpster Marjan de Koning ontwerpt met succes al ruim 22 jaar landelijke tuinen met allerlei soorten water. Er zijn allerlei mogelijkheden in de landelijke tuin. Denk aan een vijver, een zwemvijver met organische vorm, een zwemvijver met zwembad vorm of een zwembad.

Wil jij ook een prachtige landelijke tuin om 365 dagen van te genieten? Laat je inspireren door tuinontwerpster Marjan de Koning. Marjan denkt graag met u mee en verdiept zich persoonlijk in uw levensstijl. Neem vrijblijvend contact op via onderstaand formulier!

  ‘"Bent u enthousiast en wilt u een doordacht uniek tuinontwerp / tuinadvies voor uw exclusieve droomtuin, neem dan contact met mij op"
  Naam
  Telefoon
  E-mailadres
  Bericht
  Upload je foto's of bestanden via mijn WeTransfer pagina

   
  Neem contact op