Slide 1
Slide 2
Slide 3
Slide 4
Slide 5
Slide 6
Slide 7
Slide 8
Slide 9
Subtiele kunst in Oosterse tuin Japanse tuinplanten in zentuin terras na tuinaanleg oosterse sfeertuin Veldhoven-florera.nl Cortenstaal als element in een Japanse achtertuin Japanse tuinplanten: Cercidiphyllum Japanse tuinplanten: Cercidiphyllum Japans tuinontwerp Een Japanse tuin of Oosterse sfeertuin Oosterse tuin met siergrassen en rustige beplanting

Een Japanse tuin of oosterse sfeertuin ontwerpen

Een Japanse tuin of Oosterse sfeertuin ontwerpen.

Wil je een tuin met een natuurlijke vormgeving? Dan is een Japanse tuin of oosterse sfeertuin misschien wel iets voor jou!

Ik spreek van een Japanse tuin, maar eigenlijk zou het correcter zijn om het woord Japanse tuin, tussen aanhalingstekens te plaatsen, want de Japanners zijn grote kunstenaars om een ruimte om te toveren van een kale vlakte naar een adembenemende sfeertuin. En wat is het verschil tussen een Japanse en een Oosterse tuin?

Uit mijn ervaringen is het gebleken dat er een echte studie aan het tuinontwerp vooraf dient te gaan. Want achter alle elementen en belijningen zit een filosofie. De sfeer in een Japanse tuin is verfijnd, rustig en ontspannend. Oosterse tuinen zijn over het algemeen nog steeds een overdadig uiterlijk en dienen vaak als decoratieve tuin. Hieronder in dit blogbericht wat meer erover.

De natuur als voorbeeld bij Japanse tuin aanleg

De natuur in al haar verschijningsvormen is het grote voorbeeld voor de vormgeving van een Japanse tuin en diverse type Oosterse tuinen. In Japan en China wordt de natuur gezien als moeder van de schone kunsten en daarom wordt in deze landen veel tijd besteed aan het bestuderen van de natuur.

Vanuit dat gegeven gezien, vereist het vormgeven van een eigen tuin naar een Japanse tuin of Oosterse tuin, een gedetailleerde beschouwing van de natuur in al haar verschijningsvormen. De elementen die in de Oosterse tuin worden gebruikt zijn allemaal herleidbaar naar landschapstypen.

Tori gate in landelijke heuvel met siergrassen in Japanse tuin-florera.nl

Tori gate in landelijke heuvel met siergrassen als onderdeel van de Japanse tuin in Sterksel

 

Een Japanse achtertuin met beperkte ruimte

Als een ruimte in een tuin beperkt is, dient er zeer goed nagedacht te worden over de indeling ervan. Tevens dienen we erachter zien te komen hoe de gekozen elementen worden toegepast in een kleinere omgeving. Een juiste keuze en verwerking van elementen zal uiteindelijk een verfijnde harmonieuze tuin in balans vertonen, die rust en natuurlijke schoonheid uitstraalt.
Een tuin waar je kunt weg dromen. Weg van de jachtige wereld en dagelijkse zorgen.

Meerdere keren mocht ik nu een Japanse tuin of Oosterse sfeertuin ontwerpen. Deze keren waren het tuinen met een beperkte ruimte c.q. een stadstuin. Tot 2 maal toe ontwierp ik een Japanse tuin regio Eindhoven. Een zeer fraaie tuin Japanse sfeertuin Veldhoven en de andere ligt in Sterksel.

Mijn uitgangspunt bij het tuinontwerp, was in dit geval dan ook een heuvellandschap. Hierbij hoort het gebruik van lichte hellingen en zachte glooiingen, in combinatie met ronde vormen. Zoals die van half-bolvormige gesnoeide heesters en niet al te grote stenen deels verzonken in de grond.

Vorm, dieptewerking, contrast en lijnenspel spelen een grote rol in het geheel.

Door een nieuw organisch, maar zeker ook een krachtig lijnenspel in combinatie met langwerpige platen en eventueel ook nog een belijning diagonaal wordt een tuin vriendelijker en optisch groter. En door in het hart van de tuin een zachte glooiing te leggen wordt de aandacht naar binnen getrokken.

Tuinontwerp Japanse tuin met overkapping

Tuinontwerp Japanse tuin regio Eindhoven met strakke overkapping

Asymmetrie en contrasten in een Japanse tuin

Een van de meest opvallende kenmerken van een Japanse tuin is het vrijwel geheel ontbreken van symmetrie. Dat is eigenlijk erg voor de hand liggend, want een natuurlijke tuin, een tuin die de natuur nabootst, heeft dat karakter. In de natuur komen spiegelbeeldeffecten zelden voor.

In een goed vormgegeven Japans tuinontwerp zijn de asymmetrische plaatsingen van beplantingen en de vormen altijd in balans en harmonie. Ze zijn in een uitgekiend evenwicht bij elkaar gebracht.

Een niet symmetrisch beeld kun je versterken door contrasten in te brengen. Bij het bepalen van deze contrasten is het zeer belangrijk om de balans tussen drukke en rustige elementen te behouden. De rustige gedeeltes van de tuin, zoals vlakken met siergrassen, mos of grind dienen voldoende evenwicht te bieden aan drukkere delen.
Een kromme grillige boom kan in evenwicht zijn met bolvormig gesnoeide struiken. Het verticale vlak en altijd levendige vlak van bamboe kan een mooi contrast zijn met rustig strak grind.

Japanse tuinplanten: tuinontwerp met Bamboe

Japanse tuinplanten: tuinontwerp Eindhoven met een haag van Bamboe voor privacy in de tuin.

Kleurgebruik in de Japanse tuin

Kleurgebruik is in een Japanse tuin niet belangrijker dan vormen, contrasten, texturen en noem maar op. Van alle kleuren is groen de belangrijkste kleur in een beplantingsplan. De kleur groen heeft zeer veel schakeringen, is een neutrale kleur en straalt rust uit.
Kleuren mogen in een Japanse tuin nooit overheersend zijn. Daarom gebruikt men naast de kleur groen ook hoofdzakelijk natuurlijke kleuren, zoals de bruintinten van verwerkt hout, grijs- en wittinten van diverse soorten steen.
Hieraan mogen andere kleuren worden toegevoegd, maar zoals gezegd nooit overheersend zijn.

Oosterse sfeertuin en tuinplanten in bloei in de lentetuin na tuinontwerp via tuinarchitect Eindhoven

Oosterse sfeertuin en tuinplanten in bloei in de lentetuin na tuinontwerp via Florera

De Japanse esdoorn is een geliefde struik en wordt veel opgenomen in Japanse tuinontwerpen. Echter de kleur rood te vaak en te veel mag nooit diverse keren worden herhaald in een kleine tuin.

Japanse tuinplanten

In het beplantingsplan, dat een onderdeel is van het tuinontwerp, neem ik graag bomen en of struiken op die bloesem dragen. Zachte tere kleuren van sierkersen of sierappels halen het geheel niet snel uit balans. Belangrijk is ook om ervoor te zorgen dat de bloei van deze bomen niet samenvalt met de bloei van andere vaste planten.
Een opeenvolging van bloei en kleuren die zich dus tegelijkertijd verplaatsen in de tuin, brengt de ogen en de gedachten van de kijker, iedere keer weer naar andere delen van de tuin.

Japanse Tuinplanten: Prunus Subhirtella Autumnalis, een tere bloeiboom

Japanse Tuinplanten: Prunus Subhirtella Autumnalis, een tere bloeiboom

Vanzelfsprekend is een rijkbloeiende vaste plantenborder niet op zijn plaats. Hier en daar een toch wat fellere kleur is mogelijk mits ze zeer voorzichtig worden gebruikt.
Wil een opdrachtgever toch liever veel kleur en de Oosterse filosofie mixen met onze westerse tuinstijl, dan spreek ik liever over een Oosterse sfeertuin of een strakke Japanse tuin dan een authentieke Japanse tuin. De plattegrond onderstaand is uit de Japanse sfeertuin in Sterksel en

De keuze van beplanting is uiteraard afhankelijk van het gekozen landschapsvoorbeeld.
Onderaan dit blog, vind je nog een aantal beplantingen als tip.

Japanse tuinplanten: Cercidiphyllum

Zachte kleuren van blad Cercidiphyllum in kleine Japanse tuin in Veldhoven

Cortenstaal als element in een Japanse achtertuin

Cortenstaal in Oosterse sfeertuin Veldhoven

Opbouw van een strakke Japanse tuin

De opbouw van een Oosterse sfeertuin, is sterk verschillend van de opbouw van Westerse tuinen. De aandacht van een Japanse tuin, dient van de woning te worden weggeleid, om de mensen die erin vertoeven weg te voeren van de dagelijkse beslommeringen. Men moet in de tuin rust vinden en zich in de natuur wanen.

Bijna al onze woningen zijn in de westerse stijl is gebouwd. Daarom wordt in de huidige tuinarchitectuur vaak een klein overgangsgebied ingebouwd. Een vertrek in de woning zal de meeste tijd de belangrijkste plaats zijn om de tuin te betreden. Die wordt als uitgangspunt genomen.
Als overgangsgebiedje kan daarom een smalle strook met langwerpige platen worden gezien en ergens anders eventueel een grindstrook met een klein terras.
Wat heel erg belangrijk is in een Japanse tuin is dat er geen enkel element identiek is.

Bomen worden in een authentieke Japanse tuin in een driehoek geplaatst. En zo ook hebben de lantaarns/ verlichtingen allemaal hun eigen opstelling. Een Japans waterornament in de vorm van een vijver of waterbekken is een onmisbaar tuinelement. Het geeft verkoeling of op z’n minst wekt het die indruk.
Losgekoppeld van de authentieke functie kan een waterbekken op elk willekeurige plaats in een tuin worden gezet. Op hoogte bij eigen gebruik. Of op de grond indien het meer de functie heeft om vogels te voorzien van water tijdens warme dagen.

In de omgeving van Japanse waterornamenten zijn ook grind, keien, grote stenen en tuinplanten nodig. Met al deze elementen kan een compositie al snel uitgroeien tot een druk geheel.
Stel de compositie dus met de benodigde terughoudendheid samen en zorg ervoor dat in de achtergrond een rustpunt, tegenwicht biedt. Zo’n rustpunt kan bijv. bestaan uit een groot vlak van een haag, schutting of muur.

Japans tuinontwerp te Brabant

Tuinontwerp Japanse sfeertuin regio Eindhoven

Een moderne Japanse tuin

In een moderne Japanse tuin hier in het Westen grijpen de Oosterse en Westerse elementen in elkaar. Zo kunnen we bijv. een pad of stapstenen tot in terras laten doorlopen, in plaats van tot aan het terras te leggen. Ook kunnen we randafwerkingen langzaam in elkaar over laten lopen.
Als je een kleine tuin hebt en een vijver ongewenst is, kun je een vlak met grind of kiezel gebruiken. Deze staan symbool voor water.
Met de huidige zware regenval is het tegenwoordig ook nog eens erg nuttig, want via een grindvlak kan extra regenwater sneller wegzakken.

Ga je een Japanse tuin of Oosterse sfeertuin ontwerpen dan is het de kunst om de aandacht van iedereen naar binnen gericht te laten zijn.
Naar wens kunnen er op diverse plaatsen plekjes worden ingericht om op ieder tijdstip van de dag een meditatie te kunnen verrichten of met een dierbare samen te komen en te genieten van dát wat men wenst.

Tot slot: enkele Japanse tuinplanten

 • Bodembedekkers Japanse tuin: mossoorten, Sagina subulata, Acaena microphylla, Teucrium scorodonia, Ajuga reptans) of de uit Japan afkomstige Pachysandra terminalis.
 • Vaste planten Japanse tuin: Paeonia, Thalictrum delavayi, Aconitum soorten). En wilde planten zoals Lythrum salicaria of de gecultiveerde soorten van de Japanse anemoon of pluimspirea en Iris planten in allerlei soorten.
 • Een aantal bomen voor een Japanse tuin zijn: Cryptomeria japonica, Pinus sylvestris of andere soorten, Magnolia stellata. Uiteraard de Acer palmatum soorten en Prunus of malus soorten vanwege hun mooie bloesem.
  Twee mooie bladverliezende bomen zijn Cercidiphyllum japonicum en Ginkgo biloba.
 • Struiken voor een Japanse of Oosterse tuin: Ilex crenata, Lonicera nitida, Osmanthus burkwoodii en allellei Azalea soorten. Maar ook Pieris japonica, Mahonia soorten, kleinere soorten Pinus bijv. Pinus mugo ‘Mops’ of ‘Gnom’,
  Japanse en Chinese hortensia soorten, Hybiscus syriacus, Euonymus en de wintergroene Aucuba japonia.
  Verder uiteraard varens, siergrassen en allerlei bamboe soorten.

  Subtiele kunst in Oosterse tuin

  Natuurlijke beplanting en subtiele kunst als onderdeel van Oosterse tuin in Veldhoven

Japanse tuin met Tori gate

Japanse tuin Sterksel met Tori tuinelement

Veranda in kleine Japanse tuin

Heerlijk overdekte zit als veranda achter de woning in kleine Japanse sfeertuin Sterksel

Wenst u professioneel geholpen te worden, neem dan contact op, via het onderstaande formulier.
Ik help u graag met een doordacht tuinontwerp om een droomtuin in de Japanse of Oosterse tuinsfeer te krijgen.

Met een natuurrijke groet,
Marjan de Koning.

  ‘"Bent u enthousiast en wilt u een doordacht uniek tuinontwerp / tuinadvies voor uw exclusieve droomtuin, neem dan contact met mij op"
  Naam
  Telefoon
  E-mailadres
  Bericht
  Upload je foto's of bestanden via mijn WeTransfer pagina

   

  Neem contact op