Interview met tuinontwerper Marjan de Koning.

Door Bèr Haest van Scherp Online.

”Aardbolbekleedster” Marjan de Koning is als tuinontwerper met haar eigen zaak Florera ruim 20 jaar bezig in het vak. Toen ze 20 jaar geleden begon waren tuinen nog niet zo populair dan nu. “Het begon toen net te komen”, vertelt ze. Voor de tuinontwerper is het een passie en vanaf het begin heeft ze de wens gehad om echt te ontwerpen om de wereld van haar opdrachtgevers mooier en gelukkiger te maken. Dat betekent dan ook dat zij tuinen en andere buitenruimtes in een breed scala aan tuinstijlen ontwerpt, zoals: modern, park- parkachtig, landelijke tuin, lounge, villatuinen, traditionele boerderij tuin en natuurrijk en mediterrane tuinen.

kunst in de tuin
Volwassen Rhododendendron haag en oude bomen
landelijke tuin
loungeterras bij zwembad en gazon
landelijke tuin bij villa boerderij
mediterrane tuinsfeer in villatuin
natuurrijke tuin met landelijke ligging.
moderne stadstuin met tuinverlichting

De tuinen hebben allemaal de gemeenschappelijke kenmerken dat ze voor de volle 100% aansluiten bij de stijl van de woning, de wensen van de eigenaars en de omgeving.
Bovendien levert Marjan de Koning een tuinontwerp of tuin niet eerder op, voordat deze volledig uitgebalanceerd en in harmonie is en alle werkzaamheden tijdens een tuinaanleg dusdanig en goed zijn uitgevoerd, want dit is voor de tuinontwerper erg belangrijk.
Ze legt uit: “Iedereen leeft en beweegt pas echt vrij in een ruimte, waar alle elementen in harmonie met elkaar en volledig uitgebalanceerd zijn. Dan pas kan de ruimte echt rust en geluk voort brengen.
Ook het kleurenspectrum van blad, bloem, de verharding, een tuinmuur, het spel met licht, tuinmeubelen, kussens en alle andere elementen spelen hierbij ’n grote rol.

Daarom ontwerpt Marjan de Koning doordacht, met zorg en richt ze met passie en aandacht een nieuwe tuin in.
Maar Marjan is ook bekend om de schitterende facelifts die ze bestaande tuinen heeft gegeven.
Ze heeft respect voor de aanwezige beplanting en zorgt samen met haar teams van hoveniers dat deze beplanting de juiste nieuwe standplaats krijgt in de gerenoveerde tuin. Vaak zitten daar lievelingsplanten bij van haar klanten en of cadeaus die haar klanten van dierbaren kregen. Deze laatste krijgen van de tuinontwerper vaak een ereplaatsje.

Oude bomen worden gesnoeid en in model gebracht. Dat werk laat ze verzorgen door een specialist. Marjan de Koning is dan zelf als tweede persoon tijdens de werkzaamheden aanwezig, om vanaf de grond met een zorgend oog de boom van alle kanten te bekijken en de specialist te helpen. Zo geven zij samen de boom een verlengend leven.

tuinrenovatie- bomenbeheer- snoeien oude bomen in tuin
bomenbeheer tuinrenovatie Marjan de Koning tuinarchitect
droomtuin met oude bomen Eindhoven- bomenbeheer florera tuinarchitect
Exclusieve dakbomen na tuinrenovatie villatuin

Goed groeien, mooi bloeien en na snoei herstellen, kan een plant alleen maar, als de basis waar de wortels hun voeding halen voldoende en in balans is. De bodem!
“En daar ontbreekt het nogal eens aan”, vertelt ze mij.
Daarom heeft tuinontwerper Marjan de Koning veel kennis opgedaan in bodemkunde en heeft ze jarenlang met boomkwekers meegelopen, om haar kennis te verbreden en te verdiepen. En nog steeds breidt ze haar kennis verder uit om haar opdrachtgevers en hun gezinnen en de tuinen te laten stralen.
Zo komt het ook, dat door haar gespecialiseerde kennis rondom beplantingen en bodem, er niet alleen tuinen van Florera in Nederland liggen, maar dat Marjan ook internationaal werkt en opdrachtgevers helpt met een tuinplan/ tuin te realiseren rondom hun woningen in Frankrijk/ Zuid Frankrijk en Spanje.

tuin in het buitenland- tuin in Zuid Frankrijk
tuin in Zuid Frankrijk- lavendel tuin
tuin in Zuid Frankrijk- zwembad in tuin
tuinontwerp en tuinadvies tuin in Zuid Franrkijk

Marjan de Koning werkt graag met opdrachtgevers die ook van de natuur houden en de bereidheid hebben om samen met haar erin te willen investeren.

ronde vormgeving tuinstijl bij Méditerrane bungalow Nederland
tuinrenovatie villatuin volwassen bomen
tuinstijl ronde vormgeving bij Méditerrane bungalow Nederland
Méditerraan bloemspel in parkachtige tuin Limburg
tuin in Zuid Frankrijk- tuin in Spanje
tuinontwerp villatuin parkachtig- florera.nl
verlichting in moderne tuin.
boomhut in tuin- kinderspelen familietuin

Ze vertelt dat ze heel blij is met alle tuinprojecten en zoals ze zelf zegt: “voor mijn gevoel lukt me het al aardig om deze wereld een beetje mooier te maken en menige tuinklant meer geluk te schenken in het dagelijkse leven met die mooie buitenruimte: de tuin”.

Met een natuurrijke groet,

Marjan de Koning en Bèr Haest