Slide 1
Slide 2
Slide 3
Slide 4
Slide 5
Slide 6
Slide 7
Slide 8
Slide 9
Slide 10
Slide 11
Slide 12
tuinen met een rijke diversiteit aan natuur zijn natuurgetrouw een ontwerp van Florera- florera.nl een prachtige thematuin met ronde vormgeving, uitgewerkt na tuinontwerp via florera.nl meer genieten van jouw tuin doe je ook door een overdekt terras- florera helpt haar opdrachtgevers al jaren aan een luxe poolhouse, een gesloten tuinhuis of een overdekt terras-florera.nl om meer te genieten van jouw tuin is het goed om na te denken over waar een terras in de tuin nodig is. Een terras kan van diverse materialen zijn gemaakt. Hier een sfeervolle tuin in Eindhoven. Tuinontwerp en aanleg renovatie via florera.nl wil je meer genieten van jouw tuin, laat je dan eens voorlichten over een overdekt terras of tuinhuis- florera.nl Lavendel en salie tuinkruiden in de tuin om meer te genieten van jouw tuin- florera.nl Of je nu een kleine of grote tuin hebt, met een kruidentuin of kruiden met andere vaste planten is het nog meer genieten van jouw tuin- florera.nl een groene haag is een prachtige erfafscheiding die je het gevoel geeft van landelijkheid- florera.nl biodiversiteit verhogende voortuin helpt een handje mee om de wereld mooier en gezonder te maken- florera.nl

Hoe kan je nog meer genieten van jouw tuin?

HOE KAN JE NOG MEER GENIETEN VAN JOUW TUIN?

Loop je ook wel eens na te denken over hoe jij meer kunt genieten van jouw tuin? Deze vraag wordt mij regelmatig gesteld en zelf denk ik er ook wel eens na, hoe ik meer kan genieten van mijn tuin.
Als tuinontwerper met meer dan 25 jaar expertise in het groenvak wil ik je graag wat tuintips aanreiken, zodat jij tijdens het komende tuinseizoen nog meer kunt genieten van jouw tuin.

1) DE TUINSTIJL EN VORMGEVING

Een goede indeling is uiteraard enorm belangrijk. Wil je genieten van het heerlijke weer en of zonnetje op de momenten dat jij of jouw partner vrij is? Dan is het van essentieel belang dat er op die plek een terras of ruimte op het gazon is om te doen wat jij wenst. Daarbij is het dan ook prettig als er een functioneel pad van jouw huis naar dat terras loopt. Daar bedoel ik mee dat er een pad loopt dat rechtstreeks gaat en voldoende breedte heeft voor de functie.
Is je tuin wat groter dan zijn meerdere terrassen in de tuin altijd prettig. Een terras om te loungen, te eten of te zonnen. Zo kun je optimaal genieten van jouw tuin op alle momenten van de dag.
Is de tuin wat kleiner dan is het zeker heel belangrijk om hier goed over na  te denken. Maak een ontwerp.

Denk ook na over het tuinonderhoud. Heeft jouw tuin een grotere aanpak of tuinaanleg nodig, denk dan ook na over deze kosten.
Eenvoudige en strakke lijnen zijn makkelijker in onderhoud dan ronde en losse lijnen. Niet alleen in het onderhoud, maar ook de tuinaanleg is minder kostbaar. Want een rond slingerend pad door een stratenmaker laten leggen is duurder dan een strak recht pad.

Een vlonder van echt hout is een mooi alternatief op een stenen terras. Vaak is het ook nog goedkoper dan steen. Maar hout blijft wel wat langer nat na regenval. Dus kies ervoor om het terras dat het meest zon krijgt dan van hout te maken, zodat het altijd weer snel droogt.
Minder algen, minder tuinonderhoud.

om meer te genieten van jouw tuin is het goed om na te denken over waar een terras in de tuin nodig is. Een terras kan van diverse materialen zijn gemaakt. Hier een sfeervolle tuin in Eindhoven. Tuinontwerp en aanleg renovatie via florera.nl

Een heerlijke tuin met een terras en kleine zit.

VIA VERSE KRUIDEN MEER GENIETEN VAN JOUW TUIN.

Steeds meer mensen gebruiken verse kruiden in hun eten. Een kruidentuin in de tuin is prettig om dichtbij je keuken te hebben, zodat je niet te ver hoeft te lopen om ze snel vers te plukken op het moment dat je gaat koken.
Én heb je wel eens erover nagedacht om geen kruidentuin te maken, maar om de kruiden los tussen andere planten in de border aan te planten? Dat gaat perfect bij diverse kruiden. Tijm, salie en lavendel hebben veel zon nodig, terwijl Venkel (Foeniculum), Peterselie en Dille (Anethum graveolens)  weer meer schaduw nodig hebben. 3 uurtjes zon per dag is voor deze kruiden voldoende.

Lavendel en salie tuinkruiden in de tuin om meer te genieten van jouw tuin- florera.nl

Lavendel en Salvia (salie) met andere planten in border.

Of je nu een kleine of grote tuin hebt, met een kruidentuin of kruiden met andere vaste planten is het nog meer genieten van jouw tuin- florera.nl

kruiden in de tuin samen met andere vaste planten en siergrassen

2) 4 SEIZOENEN GENIETEN VAN JOUW TUIN DOOR GOEDE PLANTKEUZE.

Regelmatig hoor ik dat men gras in de tuin zo rustgevend vindt. Maar weet je wel dat gras het meeste onderhoud van alle tuinplanten nodig heeft. Daarom zijn de tuinen van mijn hand regelmatig zonder gras of zo min mogelijk gras. Ik werk graag met zoveel mogelijk planten en dan met een rijke diversiteit aan plantkeuze.
Meer tuinplanten en meer diversiteit helpt mee aan een beter leefklimaat, door een betere water- en temperatuur huishouding en een grotere insecten – en dierenleven.

Goed nadenken over de plantenkeuze en in deze keuze bloeitijden van alle seizoenen meenemen is verhogend aan jouw beleving en tuingenot. Daarbij wordt het de laatste jaren ook steeds belangrijker, omdat we hard moeten trekken om de biodiversiteit te verhogen. Bijensterfte is nog steeds hoog en het verlies aan insecten ligt nog steeds op 75 procent.
In mijn werk wordt de beplanting in jouw tuin via een los beplantingsplan weergegeven.
Jouw eigen wens om een natuurlijke tuin of een zeer strakke nette tuin te hebben is uiteraard hierin heel belangrijk.

EEN EXTRA GESCHENK VAN MOEDER NATUUR VOOR DE TUINSFEER

Een extra geschenk van Moeder Natuur is dat je via de cyclus van groeien en bloeien van planten, gemakkelijk tijdens seizoenen een andere tuinsfeer en beleving kunt realiseren. Een tuin met een strakke vormgeving kan tijdelijk heel donzig en natuurlijk worden door planten. Neem bijv. de populaire siergrassen. Ze zijn onderhoudsvriendelijk, maar de meeste zijn tijdens de zomermaanden ook heel natuurlijk rond en wollig in hun uitstraling. Hierdoor geven siergrassen de tuin een natuurlijkere tuinsfeer en tijdelijk een andere beleving.
Zo kun je in het voorjaar een strakke nette tuin hebben, terwijl je tijdens de zomermaanden meer kunt genieten van jouw tuin door een natuurlijkere tuinsfeer. Dat doe je dan door grote groepen siergrassen en of andere vaste planten in de tuin aan te planten.
Via de voorjaarsbeurt krijgt jouw tuin dan weer vroeg in het jaar die uitstraling van strakke nette tuin.

Niet iedereen is het zelfde en er zijn ook mensen die graag een natuurlijke tuin wensen. Kies er dan voor om de groepen met siergrassen te onderbreken met andere planten of de groepen kleiner en natuurlijker te maken.

tuinen met een rijke diversiteit aan natuur zijn natuurgetrouw een ontwerp van Florera- florera.nl

rijke setting van vaste planten in corten stalen bak

EEN GROEN “SKELET” DAT JE LAAT GENIETEN TIJDENS DE WINTERMAANDEN

Een mooi  “skelet” kun je krijgen door het plaatsen van groenblijvende planten en of hagen, zoals bijv. Taxus, Osmanthus en Prunus. Dit zijn tuinplanten die ook tijdens de wintermaanden mooi zijn. Snoei ze in Augustus of begin September voor de laatste keer en ze zijn tijdens de wintermaanden prachtig strak. Het beste is om niet later meer te snoeien, omdat hierdoor de planten al minder gevoelig voor vorst en gure wind.

MEER GENIETEN VAN JOUW TUIN DOOR WINTER- EN VOORJAARSBLOEIENDE PLANTEN

Plaats voorjaarsbloeiende planten dichtbij jouw huis en de voordeur of achterdeur, zodat je er vaak van kunt genieten. Mooie winter- en voorjaarsbloeiende planten voor de tuin zijn Galanthus ( sneeuwklokje), Muscari soorten ( blauwe-roze of witte druifjes), Helleborus soorten, zoals Helleborus niger ( kerstroos) of Helleborus orientalis. Van deze laatste zijn prachtige bloeikleuren verkrijgbaar.

4 seizoenen genieten in jouw tuin met winterbloeiende Helleborus- florera.nl

weergaloos prachtige winterbloeier is Helleborus voor de tuin

Mooie winterbloeiende struiken zijn Viburnum bodnantense ‘Dawn’, die de hele winter rijk bloeit met zacht roze tot witte bloemen.
En heb je wel eens gedacht om een haag te maken van de Viburnum tinus? Deze struik is wintergroen en heeft een zeer lange bloeitijd: van november tot in het voorjaar. De struik is makkelijk te snoeien en kan 3 tot 4 meter hoog worden.
Wel is de struik, net zoals alle wintergroene struiken, gevoelig voor de zon na een nacht met vorst.  De beste plaats om optimaal ervan te genieten in jouw tuin is dus een plaats waar de zon tijdens de middag- of avonduren schijnt.

Een mooie leiplant tegen een muur waar tijdens het voorjaar vaak langs komt is bijv. Chaenomeles.
Deze struik wordt door gemeentes vaak in grote getalen in plantsoenen geplaatst. Maar ze is ook zeer goed uit te leiden tegen een muur. Een muur in de tuin of bijv. langs jouw voordeur.
Lees hier meer over op mijn blog bericht: https://www.florera.nl/tuinidee-chaenomeles-ssp
Én wist je dat van de vruchten van deze plant heerlijke gelei, jam of confiture.
Dat ís pas echt optimaal genieten van jouw tuin!

4 seizoenen genieten van jouw tuin met winterbloeiers- florera.nl

Viburnum bodnantense ‘Dawn’ een winterbloeier in de tuin

om meer te kunnen genieten van jouw tuin kun je ook mooie winterbloeiers uitleiden tegen een muur, bijv. bij de voordeur-florera.nl

prachtige winterbloeier Chaenomeles tegen de muur uitgeleid.

3) MEER GENIETEN EN EXTRA MEE HELPEN AAN EEN BETER LEEFKLIMAAT.

Dat doe je door de tuin echt helemaal op te planten, zoals het in de natuur vanzelfsprekend is.
In de natuur is de grond van nature volledig bedekt. De onderste laag dicht tegen de bodem wordt de kruidlaag genoemd. Dat zijn de planten tot een hoogte van circa 25-35cm. Daarin en erboven groeien grotere vaste planten en kleine struiken. Dan komt de laag van de grotere struiken en kleine bomen en daarboven zit dan nog de laag van de grotere bomen.

PRACHTIGE BOMEN VOOR JOUW KLEINE TUIN

De keuze aan bomen, groot en klein is enorm. In een kleine tuin is het belangrijk om de keuze doordacht te maken. Grote bomen kun je hier beter weg laten. Bomen die grotendeels blad behouden tijdens de winter zorgen voor minder tuinonderhoud, maar blad op de grond is ook heel goed om de bodem en plantenwortels te beschermen tegen vorst en gure wind. Dus wat blad in de tuin is helemaal niet erg. Haal dat blad tijdens de winter wel weg van je gazon, maar laat het liggen op je plantenborders. Ruim de restanten afgevallen blad pas op tijdens het voorjaar.

Wil je weer eens wat anders in je tuin. Hieronder reik ik je een aantal prachtige bomen die niet al te groot worden. C.q. of makkelijk in vorm gehouden kunnen worden via snoei:
Er zijn diverse krentensoorten zoals Amelanchier alnifolia. Verder is Decaisnea fargesii een grote struik of kleine boom met prachtige vruchten.
Chionanthus retusus is iets totaal anders en Crataegus monogyna heeft mooie bloei en prachtige vruchtjes. Er zijn div. Malus soorten zoals Malus ‘Evereste’ of Malus toringo die vrij klein blijven.
Magnolia loebneri ‘Merill’ met prachtige witte bloemen. Sycopsis sinensis die half wintergroen blijft. Cydonia oblonga met een mooie bloem en vrucht waar je gelei van kunt maken.
Acer capillipes en diverse Acer palmatum soorten met hun prachtige herfstkleur. En een wat Mediterane uitstraling hebben de Lagerstroemia soorten met hun afschilverende bast en late bloei.  Bijv. Lagerstroemia ‘Natchez’.

Meer planten drinken meer water en verzorgen een deel van de wateroverlast in jouw tuin. Planten nemen warmte op uit de lucht. In een tuin die rijk is aan planten zal de temperatuur tijdens warme dagen altijd een graadje lager zijn. Een boom planten is een goede manier om Co2 op te slaan. Want een boom of pergola met leiplanten op de zuidkant, dichtbij de woning,  biedt tijdens de zomermaanden een koelend vermogen. Dat scheelt heel wat vermogen van een airco.

prachtige laat bloeiende boom voor tuin-Lagerstroemia.

4) EEN TUINHUIS OF OVERDEKT TERRAS GEEFT JE EEN MAXIMALE BELEVING EN OPTIMAAL GENIETEN VAN JOUW TUIN.

Heb je voldoende ruimte en of een grotere tuin en wil je de maximaal tuingenot? Kies er dan voor om hartje winter ook te kunnen genieten vanuit een andere ruimte dan jouw woning door een tuinhuis of een overdekt terras te plaatsen. Er zijn tuinhuizen en overdekte terrassen in alle maten en materialen mogelijk. Een overdekt terras met glazen schuifwanden waar je beschermd zit tegen de wind is een waar genot. Maar met een goede terrasverwarming of een dikke deken kom je ook al heel ver. Zorg er wel voor de ruimte voldoet aan jouw unieke wensen.
Heb je een nieuwe tuin nodig of wil je jouw tuin optimaliseren via een renovatie en wil je ermee geholpen worden? Florera helpt opdrachtgevers regelmatig met de plaatsbepaling in de tuin, de afmetingen en de materiaalkeuze. Ook heb ik een samenwerking met diverse bedrijven die na onze gezamenlijke planvorming jouw tuinhuis of overdekte terras graag willen uitvoeren.

Heb je ook wel eens gedacht over een tuinhuis met een levend dak. Dat biedt vanuit jouw eigen verdiepingen of de verdiepingen van buren ook nog eens een extra beleving en is bijzonder milieuvriendelijk, want het is een extraatje voor de waterhuishouding, het isoleert goed en het trekt extra insecten aan.

meer genieten van jouw tuin doe je ook door een overdekt terras- florera helpt haar opdrachtgevers al jaren aan een luxe poolhouse, een gesloten tuinhuis of een overdekt terras-florera.nl

luxe stadstuin met water en heerlijke terrassen

een tuinhuis laat je nog meer genieten van jouw tuin- Florera tuinontwerp helpt tuinklanten al jaren om tot de juiste tuinsfeer en tuinoplossingen te komen- florera.nl

heerlijk 4 seizoenen genieten van groot tuinhuis in tuin met zwemvijver

5) DE JUISTE ERFSCHEIDING

Tuinonderhoud kan ook heel fijn zijn! Het is inmiddels gebleken dat de natuur helend is en in de tuin werken brengt rust en ruimte in het hoofd. Steeds meer mensen worden zich er bewust van en kiezen er juist voor om een tuin te hebben met wat meer tuinonderhoud.

Een groene erfafscheiding via een haag met of zonder doorkijkjes geeft je al snel het gevoel van landelijkheid. Uiteraard is het tuinonderhoud bij hagen hoger dan bij schuttingen, trellis of muren.
Heb je een grote tuin en kan een haag breder en hoger worden, dan is het tuinonderhoud bij sommige hagen ook te beperken tot 1x per jaar.

een groene haag is een prachtige erfafscheiding die je het gevoel geeft van landelijkheid- florera.nl

prachtig hagenspel als erfafscheiding tussen voor-en achtertuin

ERFAFSCHEIDING KLEINERE TUIN

Heb je een kleinere tuin, dan kun je kiezen om een smallere erfafscheiding te plaatsen, zoals een groene levende muur, een stenen muur of een schutting. Weet wel dat de wind niet door een muur of schutting heen kan, maar er altijd overheen gaat en ergens in jouw tuin naar beneden klapt.
Daarom is het dan ook belangrijk om te zorgen voor beplantingen die deze valwinden temperen.
Een muur kan aangekleed worden met mooie klimplanten of leiplanten die jij zelf tegen gespannen draden uitleid.

Een feeërieke tuinsfeer krijg je door de muur op kleur te brengen of een corten stalen muur en hiervoor haagdelen te plaatsen waar licht tussendoor komt.

prachtig hagenspel en licht in de tuin op de erfafscheiding zodat jij meer kunt genieten van jouw tuin- florera.nl

prachtig hagenspel en licht in de tuin op erfafscheiding

6) REGENWATER OPVANGEN

Door de klimaatveranderingen wordt ons klimaat steeds grilliger. Regenwater is een geschenk uit de hemel. Regenwater opvangen kun je het simpelst doen door regentonnen te plaatsen.
Maar ook behoren infiltratiekratten of een ondergrondse regenwatertank tot de mogelijkheden.
Het regenwater wordt dan opgevangen en kan tijdens droge tijden worden teruggegeven aan jouw tuin. Zo help je de natuur groen te blijven en het grondwater op peil te houden.

Een ondergronds watertank onder jouw terras, een breed grindvlak of grote vlak met siergrassen is een goede optie. Een wadi, vijver of zwemvijver zijn verder prachtige waterelementen om regenwater op te vangen.

In alle drie de gevallen geven ze een extra dimensie aan de tuin en zijn ze sfeer verhogend.
Waardoor jij nog meer kunt genieten van jouw tuin.

meer genieten van jouw tuin en meehelpen aan het waterprobleem in de tuin met zwemvijver- florera.nl

zwemvijver, vijver en wadi’s helpen allemaal mee aan oplossingen voor het waterprobleem

  ‘"Bent u enthousiast en wilt u een doordacht uniek tuinontwerp / tuinadvies voor uw exclusieve droomtuin, neem dan contact met mij op"
  Naam
  Telefoon
  E-mailadres
  Bericht
  Upload je foto's of bestanden via mijn WeTransfer pagina

   

  Neem contact op