Ik geef u een tuin geheim om tot een schitterende tuin / buitenruimte te komen. Zoals alle jaren ontvang ik allerlei aanvragen (om een tuin winterklaar te mogen maken), nieuwtjes en adviezen van andere “vak”mensen.
Er is niets mooiers dan de natuur/ deze aardbol! We leven ervan. Of we nu gaan wandelen in het bos of werken in onze eigen tuin/ andere groene buitenruimte; het bevorderd onze gezondheid! Dit is inmiddels algemeen bekend en onderbouwd.
De laatste jaren is er de trend ontstaan om te snoeien in de winter, maar sapstromen van bomen ea. planten gaan vanaf augustus langzamer stromen omdat de dagen korter worden. Deze sapstromen komen bijna tot stilstand wanneer het erg koud is. De natuur komt dan in een rustperiode, om zich voor te bereiden (bij te tanken) voor een geheel nieuw groei en bloei jaar. Dit is waarschijnlijk herkenbaar, ook wij mensen kennen dit. De accu moet even opgeladen worden.
Werken aan een verandering (deel) van tuin of geheel nieuwe tuinaanleg is zeker een goed moment, juist omdat de volledige natuur in rust is!
maar snoeien en of opruimen is een heel ander verhaal! Hier hoort ook blad opruimen bij en het afstrooien met een donker turfstrooisel.
LEEST U VERDER. HIERONDER LEG IK HET UIT!
Tijdens de herfst als temperaturen zakken en er minder licht is bereidt de natuur zich langzaam voor. Bij bladverliezende planten ontstaat in deze tijd de schitterende bladverkleuring die we allemaal kennen, dit komt omdat het blad niet meer gevoed wordt. Hierdoor zal ‘t ook uiteindelijk afvallen. In de echte koude wintermaanden is de natuur helemaal in rust. Hierbij gaat het NIET om het woord winter, maar om de temperatuur. Lagere temperaturen betekent minder bodemleven! Bij weinig of geen bodemleven zijn er dan ook sterk vertraagde sapstromen. Deze sapstromen brengen voeding en vocht naar de juiste plaats via de wortels vanuit de bodem en zorgen dat een plant kan REAGEREN OP INGREPEN VAN BUITENAF ( zoals bijv. snoei!) Als een plant niet of nauwelijks kan reageren kunnen snoeiwonden NIET gedicht worden. Hierdoor is een plant veel kwetsbaarder en loopt een groter risico op besmetting, door een bacterie. De laatste jaren zijn er meer en meer ziektes in de plantenwereld en sommige duren jarenlang voordat we ze weer onder controle hebben.
Daarnaast zijn bomen/ planten bovengronds en ondergronds in BALANS en raken ze door snoeien in onbalans. Ze zullen zich zo snel mogelijk zich weer willen herstellen door nieuwe takken en groen aan te maken,
en dat is NIET mogelijk (bij wintergroene planten zoals Taxus, Buxus, Hulst, Osmanthus etc. nog belangrijker dan bladverliezende planten).
Veel mensen halen dan bij mij aan; dat ze gemeentes of hoveniers altijd zien snoeien tijdens de wintermaanden en het zelf daarom ook maar gaan doen. Hierbij mijn reactie in een paar punten:
1: Instanties o.a. gemeentes snoeien vaak in die periodes omdat er dan weinig ander werk is voor personeel. Als er planten of bomen wegvallen wordt er weer gewoon een nieuwe aangeplant. Jammer, dit kost ons alleen maar geld, via belastingen, en hoeft niet!
2: Voor een hovenier of particulier, met weinig ervaring of kennis, is het makkelijker om de daadwerkelijke kroon/ vorm van boom of heester te zien als er geen blad aan zit. AL die mensen, sites en instanties die schrijven dat er gesnoeid mag worden in de wintermaanden kijken alleen maar vanuit het gezichtspunt, na.: GEMAK en vanuit de mens gericht.
Maar u wilt toch ook een mooie TUIN, met volwassen bomen en struiken? En niet telkens nieuwe planten hoeven te kopen?
Als we nu eens vanuit het gezichtspunt natuur/ plantenwereld kijken en wat nu echt het juiste tijdstip in het algemeen voor snoeien is! De beste tijd is dan als de sapstromen lopen en het blad eraan zit! WAAROM
A) Omdat een plant zichzelf dan bescherming kan geven door de wonden snel te dichten en nieuw blad aan kan maken.
B) De reactie van planten op het snoeien altijd minder sterk en rustiger zal zijn. Hierdoor zal de vorm van de plant een natuurlijker uitstraling behouden.
C) Groenblijvende planten direct nieuw groen kunnen aanmaken, zodat ze weer in snel herstellen in balans.
D) Bij bladverliezers minder noodscheuten zullen ontstaan. En vanuit esthetisch oogpunt bij groenblijvende planten: snoeiwonden drogen door wind en koude snel in. Gevolg: ingedroogde witte/ licht bruine snoeipunten zichtbaar blijven voor de rest van de periode. Tijdens groeimaanden zullen deze snoeipunten snel overgroeid zijn.
Vanwege knopvorming en verjonging dienen sommige planten vroeg in het voorjaar gesnoeid te worden. Doe dit dan NÉT voordat het blad er aan komt, of nog beter..als het blad er net aan zit. LET DUS OP: de temperaturen!
Als je echt een mooie tuin wenst, die op een natuurlijke manier volwassen wordt. Zet of laat dan:
A) De juiste plant op de juiste plaats, dan kan een boom/ plant tot volwassenheid uitgroeien en hoeft er niet zo veel en sterk gesnoeid te worden.
B) Snoei in de juiste maanden zodat planten zich op een natuurlijke en gezonde manier kunnen herstellen. En snoei regelmatig!
C) Geef de natuur de kans om zich in de herfst af te rijpen en in rust te gaan. Laat de tuin in de wintermaanden in rust blijven en mooi zijn (want snoeien doet groeien, of te wel….snoeien dwingt een plant tot reactie!!).
D) Behandel een plant na snoei- of aanplantwerkzaamheden als een ziek kindje: dus een beetje vertroetelen….door extra vitamines te geven in de vorm van voldoende water, evt. met wat stoffen ter bodemverbetering of mest…

TUINAANLEG-volwassen bomen plaatsen met groeiplaatsverbetering producten-ism. Pius Florus en FLORERA tuinadvies-tuinontwerp
De MOOISTE TUIN/ straat/ park of openbare groene ruimte is die waar evenwicht en harmonie is.
Voor vakkundige doordachte TUIN ea BUITENRUIMTE adviezen help ik u graag verder. Neem dan contact op via: info@florera.nl of maak een afspraak via: 0031(0)6 26364036.
Geniet van dit schitterende schouwspel dat herfst en winter heet.
En snoei de planten in dit moment niet!
IK WENS U VEEL TUIN PLEZIER.
Marjan.
Lees ook: https://www.florera.nl/herfst-in-de-tuin-blad-laten-liggen-is-goud-waard-zie-onderstaande-tip