Slide 1
Slide 2
Slide 3
Slide 4
Slide 5
extra vitamientjes tijdens TUINAALEG worden toegevoegd bij zojuist aangeplante boom. IN DE WINTERMAANDEN KUN JE DE TUIN GOED OMVORMEN TOT HET SUCCESVOLLE PLAATJE DAT JE IN HET NIEUWE SEIZOEN WENST. ROZENBOTTELS GEVEN OA. KLEUR AAN TUIN VIA FLORERA tuinen en Marjan de Koning. Marjan de Koning geeft kleur en fleur aan uw tuin via FLORERA. ONDERHOUDSVRIENDELIJKE TUIN GEHELE JAAR ROND AANTREKKELIJK.

Het is weer herfst/ wintertijd tuintips

Ik geef u een tuin geheim om tot een schitterende tuin / buitenruimte te komen. Zoals alle jaren ontvang ik allerlei aanvragen (om een tuin winterklaar te mogen maken), nieuwtjes en adviezen van andere “vak”mensen.

gezonden boom van het jaar zorgt voor onderhoudsvriendelijke tuin, voor kleine en grote tuinen.

grote of kleine tuinen zijn voor deze boom allemaal geschikt.

Er is niets mooiers dan de natuur/ deze aardbol! We leven ervan. Of we nu gaan wandelen in het bos of werken in onze eigen tuin/ andere groene buitenruimte; het bevorderd onze gezondheid! Dit is inmiddels algemeen bekend en onderbouwd.

De laatste jaren is er de trend ontstaan om te snoeien in de winter, maar sapstromen van bomen ea. planten gaan vanaf augustus langzamer stromen omdat de dagen korter worden. Deze sapstromen komen bijna tot stilstand wanneer het erg koud is. De natuur komt dan in een rustperiode, om zich voor te bereiden (bij te tanken) voor een geheel nieuw groei en bloei jaar. Dit is waarschijnlijk herkenbaar, ook wij mensen kennen dit. De accu moet even opgeladen worden.

Werken aan een verandering (deel) van tuin of geheel nieuwe tuinaanleg is zeker een goed moment, juist omdat de volledige natuur in rust is!

FLORERA helpt u graag verder met elk TUIN probleem.

tuin en de tuinaanleg tijdens wintermaanden zijn de ideale tijd! Lees hieronder verder.

maar snoeien en of opruimen is een heel ander verhaal!  Hier hoort ook blad opruimen bij en het afstrooien met een donker turfstrooisel.

LEEST U VERDER. HIERONDER LEG IK HET UIT!

Tijdens de herfst als temperaturen zakken en er minder licht is bereidt de natuur zich langzaam voor. Bij bladverliezende planten ontstaat in deze tijd de schitterende bladverkleuring die we allemaal kennen, dit komt omdat het blad niet meer gevoed wordt. Hierdoor zal ’t ook uiteindelijk afvallen. In de echte koude wintermaanden is de natuur helemaal in rust. Hierbij gaat het NIET om het woord winter, maar om de temperatuur. Lagere temperaturen betekent minder bodemleven! Bij weinig of geen bodemleven zijn er dan ook sterk vertraagde sapstromen. Deze sapstromen  brengen voeding en vocht naar de juiste plaats via de wortels vanuit de bodem en zorgen dat een plant kan REAGEREN OP INGREPEN VAN BUITENAF ( zoals bijv. snoei!)  Als een plant niet of nauwelijks kan reageren kunnen snoeiwonden NIET gedicht worden. Hierdoor is een plant veel kwetsbaarder en loopt een groter risico op besmetting, door een bacterie. De laatste jaren zijn er meer en meer ziektes in de plantenwereld en sommige duren jarenlang voordat we ze weer onder controle hebben.

Daarnaast zijn bomen/ planten bovengronds en ondergronds in BALANS en raken ze door snoeien in onbalans. Ze zullen zich zo snel mogelijk zich weer willen herstellen door nieuwe takken en groen aan te maken,

tuin en winterproblemen, iK HELP U GRAAG VERDER..met een enkel goed TUINADVIES.

TUINPROBLEMEN met bomen, gazon of andere planten? Raadpleeg FLORERA.

en dat is NIET mogelijk (bij wintergroene planten zoals Taxus, Buxus, Hulst, Osmanthus etc. nog belangrijker dan bladverliezende planten).

Veel mensen halen dan bij mij aan;  dat ze gemeentes of hoveniers altijd zien snoeien tijdens de wintermaanden en het zelf daarom ook maar gaan doen. Hierbij mijn reactie in een paar punten:

1: Instanties o.a. gemeentes snoeien vaak in die periodes omdat er dan weinig ander werk is voor personeel.  Als er planten of bomen wegvallen wordt er weer gewoon een nieuwe aangeplant. Jammer, dit kost ons alleen maar geld, via belastingen, en hoeft niet!

2: Voor een hovenier of particulier, met weinig ervaring of kennis, is het makkelijker om de daadwerkelijke kroon/ vorm van boom of heester te zien als er geen blad aan zit.  AL die mensen, sites en instanties die schrijven dat er gesnoeid mag worden in de wintermaanden kijken alleen maar vanuit het gezichtspunt, na.: GEMAK en vanuit de mens gericht.

Maar u wilt toch ook een mooie TUIN, met volwassen bomen en struiken? En niet telkens nieuwe planten hoeven te kopen?

Bijzondere tuinplanten, evenement beplantingen. Florera tuinen ea. buitenruimtes.

Tuinadvies beplantingen, tuinontwerp Noord-Brabant Eindhoven Waalre, Hortensia in diepe kleuren

Als we nu eens vanuit het gezichtspunt natuur/ plantenwereld kijken en wat nu echt het juiste tijdstip in het algemeen voor snoeien is! De beste tijd is dan als de sapstromen lopen en het blad eraan zit! WAAROM

A) Omdat een plant zichzelf dan bescherming kan geven door de wonden snel te dichten en nieuw blad aan kan maken.

B) De reactie van planten op het snoeien altijd minder sterk en rustiger zal zijn. Hierdoor zal de vorm van de plant een natuurlijker uitstraling behouden.

C) Groenblijvende planten direct nieuw groen kunnen aanmaken, zodat ze weer in snel herstellen in balans.

D) Bij bladverliezers minder noodscheuten zullen ontstaan. En vanuit esthetisch oogpunt bij groenblijvende planten: snoeiwonden drogen door wind en koude snel in. Gevolg: ingedroogde witte/ licht bruine snoeipunten zichtbaar blijven voor de rest van de periode. Tijdens groeimaanden zullen deze snoeipunten snel overgroeid zijn.

Vanwege knopvorming en verjonging dienen sommige planten vroeg in het voorjaar gesnoeid te worden. Doe dit dan NÉT voordat het blad er aan komt, of nog beter..als het blad er net aan zit. LET DUS OP: de temperaturen!

Als je echt een mooie tuin wenst, die op een natuurlijke manier volwassen wordt. Zet of laat dan:

A)  De juiste plant op de juiste plaats, dan kan een boom/ plant tot volwassenheid uitgroeien en hoeft er niet zo veel en sterk gesnoeid te worden.

B)  Snoei in de juiste maanden zodat planten zich op een natuurlijke en gezonde manier kunnen herstellen. En snoei regelmatig!

C)  Geef de natuur de kans om zich in de herfst af te rijpen en in rust te gaan. Laat de tuin in de wintermaanden in rust blijven en mooi zijn (want snoeien doet groeien, of te wel….snoeien dwingt een plant tot reactie!!).

D)  Behandel een plant na snoei- of aanplantwerkzaamheden als een ziek kindje: dus een beetje vertroetelen….door extra vitamines te geven in de vorm van voldoende water, evt. met wat stoffen ter bodemverbetering of mest…

extra vitamientjes tijdens TUINAALEG worden toegevoegd bij zojuist aangeplante boom.

TUINAANLEG-volwassen bomen plaatsen met groeiplaatsverbetering producten-ism. Pius Florus en FLORERA tuinadvies-tuinontwerp

De MOOISTE TUIN/ straat/ park of openbare groene ruimte is die waar evenwicht en harmonie is.

Voor vakkundige doordachte TUIN ea BUITENRUIMTE adviezen help ik u graag verder. Neem dan contact op via: info@florera.nl of maak een afspraak via: 0031(0)6 26364036.

Geniet van dit schitterende schouwspel dat herfst en winter heet.

ROZENBOTTELS GEVEN OA. KLEUR AAN TUIN VIA FLORERA tuinen en Marjan de Koning.

TUIN EN KLEUR IN WINTERMAANDEN.

Marjan de Koning geeft kleur en fleur aan uw tuin via FLORERA.

mooie kleurgevende tuinplanten in de winter via FLORERA en Marjan de Koning.

En  snoei de planten in dit moment niet!

IK WENS U VEEL TUIN PLEZIER.

Marjan.

GEZONDE TUINARCHITECTUUR.

GEZONDE TUINARCHITECTUUR, FLORERA TUINARCHITECT.

Lees ook: https://www.florera.nl/herfst-in-de-tuin-blad-laten-liggen-is-goud-waard-zie-onderstaande-tip

tuin en wintermaanden.

wij zorgen graag voor uw mooie tuin en helpen u ook graag in komend tuin jaar weer te kunnen genieten.

Doordacht tuinontwerp met bijzondere beplantingen, Florera tuinarchitect.

Doordacht tuinontwerp met bijzondere beplantingen, Florera tuinarchitect.

TUINSFEER GEHELE JAAR ROND EN WINTER TUIN WERKZAAMHEDEN.

tuin en tuinsfeer gehele jaar rond via FLORERA tuinen ea. buitenruimtes