Slide 1
Slide 2
Slide 3
Slide 4
Slide 5
Slide 6
Slide 7
Slide 8
Slide 9
Slide 10
Slide 11
Slide 12
Nieuwe tuin Waalre met Helleborus winterbloeiende planten via FLORERA tuinadvies. stunning Helleborus in tuin Veldhoven Waalre Nuenen Best Weert-florera.nl Spectaculair colours in garden at the winter with Helleborus purpurescens- FLORERA gardens and other outdoor spaces Stunning Helleborus flowers, gardenplants for the winter and spring. florera-mar, florera tuinontwerp Waalre Heeze veldhoven Nuenen. Tuinadvies voor een mooie tuin in de 1ste maanden van het jaar, Florera tuinontwerp. HELLEBORUS EN TUINPLANTEN ADVIES FLORERA tuinontwerp en tuinadvies Tuinadvies Florera winterbloeiende tuinplanten-Helleborus met Trillum Helleborus cultivars zijn er in allelei kleurencombinaties-FLORERA tuinadvies. Hellebrous orientalis 'Picotee Pink' in nieuwe tuin na tuinadvies en tuinaanleg FLORERA.

Helleborus: tuin juweel tijdens het vroege voorjaar

Wie zegt dat de tuin in de winter en vroeg voorjaar saai en niet uitnodigend is vraag ik even de telefoon te nemen en een afspraak voor deze tuin of andere buitenruimte met mij te maken. Kom graag bij u aan voor een doordacht tuinadvies waar deze tuinplanten spoedig ook uw tuin opfleuren. Want de winter is pas net begonnen, de kerstdagen achter de rug, of de 1ste knoppen van de Helleborus bloemen kondigen zich al aan. Sterker nog Helleborus Niger zal al wel in volle bloei staan. Deze Helleborus heet niet voor niets kerstroos of winterroos.

tuinadvies voor spannende winterbloei met Helleborus ea tuinplanten.

tuinadvies voor spannende winterbloei met Helleborus ea tuinplanten.

Maar de meeste Helleborus planten bloeien in februari of maart tot zelfs in april.

Tuinadvies voor een mooie tuin in de 1ste maanden van het jaar, Florera tuinontwerp.

Tuin in Januari-Februari en maart tooit zich met Helleborus bloemen in allerlei kleuren-Marjan de Koning-Floreraheeze.

Toch…soms laat een Helleborus zich al vrij snel zien, zoals nu, net na de kerst…in een Florera tuin.

HELLEBORUS EN TUINPLANTEN ADVIES

Helleborus cultivars in knop..nog even en dan zijn de rode bloemen in vol ornaat.

HELLEBORUS SOORTEN: De “Helleborus” is een Latijnse benaming. Bij ons in Nederland komen we ook de volgende namen tegen: kerstroos, winterroos, lenteroos en de wildvormen hebben spannende namen zoals: wrangwortel, stinkend nieskruid en oosters nieskruid.

Ja,  Helleborus groeit nog in het wild!! , met name waar de grond kalkrijk is. Oa. Balkan, Corsica, Sardinië, Zuid Turkije en China. Maar de meeste planten zijn inmiddels cultivars/ botanische soorten die het erg goed doen in de tuin. Zoals. H. argutifolius (H. corsicus / H. lividus subsp. corsicus), H. atrorubens, H. cyclophyllus, H. dumetorum, H. foetidus, H. multifidus, H. odorus, H. purpurascens, H. thibetanus, H. torquatus en H. viridis subsp. occidentalis. En de meest opvallend in onze tuin zijn de vele verschillende types en kweekvormen van Helleborus x orientalis.

Een donkere Helleborus. orientalis 'Black Beauty' in de tuin van kwekerij Bastin.

Een donkere Helleborus. orientalis ‘Black Beauty’ in de tuin van kwekerij Bastin.

De natuur kent allerlei slimme trucs, zo ook de Helleborus

Helleborus planten beschermen hun bloemen op een werkelijk slimme manier tegen de vorst. De plant slaat vocht tijdelijk op in bladeren en wortels..maar als het flink gaat vriezen pompt ze al dit vocht eruit. De bloemen gaan dan even slap hangen, maar bevriezen niet. Zodra de weersomstandigheden weer beter worden neemt de Helleborus weer al het vocht op en pomt het wederom naar de bloemen..dus staan ze er weer al juweeltjes bij…en kunnen wij allen wederom genieten.

Schitterende kleuren in winter tuin of voorjaar

Schitterende kleuren in winter tuin of voorjaar met Helleborus purpurescens.

Tuin aanplant advies

Helleborus staat bekend als een schaduwplant maar ze tolereert ook de zon. In de schaduw staan ze het liefst niet té donker en als ze een wat zonniger standplaats hebben, staan ze ook droog en dat is bevorderlijk voor hun gezondheid Verder gaat de voorkeur uit naar kalkhoudende, vruchtbare grond, met veel humus. De plant staat het liefst op een tegen wind beschutte plaats.

HELLEBORUS FEITJES ( los onder elkaar) EN MEER: 

KALKLIEFHEBBERS en HUMUS RIJKE GROND.

WINTERHARD tot ongeveer -20°C. Voorwaarde is wel dat de plant niet op de tocht staat, geef ze een beschutte standplaats.

Winterrozen zijn goede drachtplanten voor bijen en andere insecten.

Laat ze ook eens drijven in een schaal. Binnen in huis of in de tuin: Maar let op: Helleborus heeft een giftige stof  bij zich. Houd hier dus rekening mee als je een bloem of bladeren afknipt. Was je handen direct of gebruik tuin handschoenen. Maar ook andersom, juist hierdoor soms ook gebruikt als medicinale en veterinaire plant.

Stunning Helleborus flowers, gardenplants for the winter and spring. florera-mar, florera tuinontwerp Waalre Heeze veldhoven Nuenen.

Helleborus in de tuin, maar ook in schaal binnen in huis of buiten om te genieten.

Heeft even tijd nodig om te wennen aan nieuwe standplaats. Herplanten kost tijd om zich te settelen, door te groeien en bloem aan te maken. September is de juiste maand om te verplanten.

De grond moet tot op een diepte van minstens 30 cm bewerkt worden. Breng ieder jaar voedzame compost rond de planten aan en geef ze om de paar jaren wat kalk.  Ze zullen dan steeds rijker gaan bloeien.

Standplaats: halfschaduw mits niet té donker. Tolereert lichte zon. Niet té nat, liever wat droger. En beschut tegen strenge wind.

TIP: Gaan de planten bloeien knip dan de lelijke bladeren rondom weg, zodat de bloemen beter zichtbaar zijn!! Zijn ze uitgebloeid en worden de bladeren mooi groen of grijsgroen dan kan de Helleborus plant ook architecturaal in de tuin gebruikt juist vw. die prachtige bladeren.

Schitterend in de buurt van voorjaarsbloeiende heesters/bomen zoals Corylopsis pauciflora , Corylopsis  spicata, Cornus mas, Gleditsia of fruitbomen.

Langs Prunus spinosa (sleedoorn) hagen/ planten.

Mooie combinatie met andere voorjaarsbloeiende vaste planten zoals Trillium Primula, Sanguinaria canadensis,  Pulmonaria (longkruid)  of Tiarella. Ook bij latere bloeiers is het een succes zoals Euphorbia of Paeonia (Pioenrozen). Het longkruid bloeit na de winterrozen en maakt daarna goed bodembedekkend blad. De pioenen groeien daar in mei weer overheen. Helleborus is ook goed te combineren met vroege bolgewassen zoals Cyclaam coum.

Helleborus planten kunnen ook steunpilaren voor andere planten later in het groeiseizoen zijn. O.a . Delphiniums, Phloxen, en Asters.

FLORERA tuinontwerp en tuinadvies

Helleborus sternii in nieuwe tuin na tuinontwerp, FLORERA

BENAMINGEN VOOR HELLEBORUS IN ANDERE LANDEN:

Swedish: Julros, Vit julros, Svart prustrot.

Norwegian:  julerose, julerose, svart hvit nyserod.

Danish: Almindelig Julerose, Julerose, Julerose, Sort Nyserod, Hvid Kristurt, Nysekrudt, Juleurt.

Finnish: Vaaleajouluruusu.

English: Black Hellebore, Christmas Rose, Christe Herbe, Melampode.

German: Schwarze Nieswurz. Christrose, Alrschen, Brenfuss, Teufelskraut, Feuerkraut, Lenzrose, Eisblume Schneerose, Wolfszahn, Wrangblume, Weihnachtsrose,.

French: Hellebore Ellebore noir, noire, Rose-de-Nol.

Spanish: Elboro negro

Italian: Rosa di Natale

Russian: Геллеборус, Морозник, Рождественская звезда, Роза Христа.

Ik help u graag verder met een  goed werkend en doordacht tuinontwerp. Neem hiervoor contact met mij op via de contact pagina.

Met natuurlijke groet,

Marjan de Koning