Slide 1
Slide 2
Slide 3
Slide 4
Slide 5
voorjaar met Helleborus in de tuin exclusieve winterroos bloeiend in tuin van Florera Helleborus orientalis - winterroos in de tuin Hellborus foetidus in bloei tuin Heeze Helleborus orientalis in zachte bloeikleur

Prachtige Helleborus, ‘n bloeiende winterroos en feestje voor iedere tuin.

De Helleborus: Prachtig bloeiende winterroos

Winterakonieten, sneeuwklokjes, vroege blauwe druifjes verrijken onze tuin al heel vroeg in het jaar met hun bloemenpracht, zo ook de Helleborus of winterroos. Deze mooie naam past uitstekend bij de plant, want de planten bloeien in de winter met een bloem als een roos.

voorjaar met Helleborus in de tuin.
Bijzondere planten in tuinplan via florera tuinarchitect
bloemenpracht met de winterroos in wintertuin.

Helleborus Orientalis als beplanting

Als tuinontwerper geef ik Helleborus graag een plaatsje in het beplantingsplan van een tuinplan. omdat ze in iedere type tuin passen, van landelijke tuin tot villatuinen tot ruime stadstuinen. Winterroos is winterhard, kennen een enorm lange bloeitijd vergeleken met andere planten in de tuin en daarbij bloeien ze enorm rijk. De orientalis groep is onderverdeeld in 2 groepen, na. 1) de enkele bloemen en 2) dubbele en anemoonvormige bloemen.  Beide groepen kennen veel kleuren, zoals wit, geel, abrikoos, grijsblauw, bordeaux rood, donkerroze, groen donker purper- bijna zwart en picotee. Zo kun je kiezen om een verzameling in je tuin te maken van allerlei kleuren en type bloem, maar ook een combinatie op één kleur maken.

winterbloei in de tuin
voorjaar met Helleborus in de tuin
bloeiende dubbele Helleborus via florera tuinarchitect

Geschiedenis van de Helleborus

Helleborus kent een lange geschiedenis. En er zijn veel soorten Helleborus planten. Sommige soorten groeien nog in het wild, ook in Europa. Maar de prachtig gekleurde bloemen van de winterroos voor onze huidige tuinen zijn gekweekt van kruisingen met Helleborus orientalis. Door geduldig kruisingswerk van kwekers die hierin gespecialiseerd zijn, kunnen we tijdens de korte dagen van het jaar al genieten van prachtige vormen en kleuren van de winterroos in onze tuin. Er is inmiddels enorm veel variatie in bloemvorm, bloemkleur en tekening van de bloem dat de planten zelfs verzamelobjecten zijn geworden.

bloemen in veel kleuren in drijfschaal op kwekerij
snoepkelurtjes in winter tuin met Helleborus.
Helleborus is er in veel bloeikleuren- florera.nl

Tip: koop de winterrozen in de bloei!

Omdat de Helleborus Orientalis typen van de winterroos gemakkelijk zaaien, zijn er heel veel planten op de markt die lang niet zo mooi zijn als dat ze zouden kunnen zijn. Als je de planten in de bloei koopt, kun je zelf de kleur en het type uitzoeken. De gespecialiseerde kwekers bestuiven de planten met de hand, sorteren ze op schoonheid, groeikracht en gezondheid. De ene Helleborus is de andere niet en wil je verzekerd zijn van die schitterende pracht in je tuin, dien je dus goed op te letten, waar de planten vandaan komen. Ook bij een tuinaanleg. Uiteraard hangt er aan de planten die op deze manier gekweekt zijn ook een iets ander prijskaartje. Er is dan ook zoveel zorg, liefde en aandacht aan besteed, dat dit niet anders kan.

Maar je hebt dan ook een juweeltje waar je jaren plezier van hebt in de tuin in de maanden dat we licht en kleur hard nodig hebben.

Standplaats in de tuin

De Helleborus Orientalis heeft niet zoveel verzorging nodig na een goede aanplant en groeien eigenlijk op de meeste grondsoorten goed. Zorg ervoor dat de bodem in de tuin verrijkt is met voldoende organisch materiaal en geef ze de eerste jaren in het voorjaar extra compost, organische mest en een mulchlaag. Zeker op een zeer droge, arme zandgrond.

Helleborus planten houden zeker niet van natte voeten, geef ze dus een plaatsje op een goed gedraineerde grond.

wintervreugde in de tuin na doordacht tuinplan florera.nl
goede grond voor de winterroos onder Berk in de tuin

Zon of schaduw

Over het algemeen genomen houden de orientalis type planten van een half beschaduwde standplaats.  Bij voorkeur aan schaduw van bladverliezende bomen of heesters. Toch houden de planten ook wel van wat zon, vooral de winter- en voorjaarszon. Halfschaduw is een goede standplaats indien deze maar niet voortkomt van Taxus of andere naaldbomen en erg droog is.

Maar er zijn ook Helleborus soorten die zowel in de zon als in de schaduw groeien , zoals bijv.: Helleborus argutifolius. Deze plant wordt zelfs het mooiste op een plekje in de volle zon. De plant is het mooist als ze een standplaats heeft waar ze kort en stevig blijft, zodat ze goed rechtop blijft staan. Geef daarom deze plant ook wat minder mest dan de orientalis soorten.

Een droge periode kunnen Helleborus orientalis planten die in de volle zon staan, wel verdragen, maar zorg ervoor dat de planten zeker vanaf  half augustus voldoende vocht krijgen, want dan maken de planten nieuwe knoppen voor het volgend jaar aan.

Kalk in de bodem van de tuin

Verwen de planten in het voorjaar met een laagje compost en vermeng hier wat bloedmeel of beendermeel doorheen. Het is aan te raden om dit zeker op een zandgrond elk voorjaar dit te herhalen omdat op deze bodem kalk sneller uitspoelt dan op een kleibodem. Helleborus orientalis soorten houden van een kalkrijke grond. Er zijn ook Helleborus type die van een zure grond houden, zoals Helleborus thibetanus. (Vraag bij een kweker altijd hoe de plant die u koopt vermeerderd is, want deze planten worden in China uit het wild geroofd, zodat ze daar dreigen uit te sterven. En natuurlijk zal  iedere natuurliefhebber die het milieu ook een warm hart toedraagt deze plant alleen kopen indien deze uit zaad is vermeerderd).

Helleborus thibetanus

De gespecialiseerde kwekers vermengen de grond direct met een kalkproduct, na. kalkmergel. Het mergel ziet er lichtgeel uit en wordt op de markt gebracht onder diverse namen. Dit kalkmergel geeft de kalk langzaam af aan de grond en je kunt de plantgaten van de verschillende Helleborus soorten dan ook direct verrijken met de mergel. Dit is uiteraard niet nodig in een tuin met tuingrond die van nature al kalk bevat.

kalkmergel.
kalkmergel

Zorg ervoor dat de planten niet te diep worden aangeplant. Een plant uit een pot kun je eenvoudig even diep aanplanten zoals in de pot. Na aanplant zie je nog net de grond van de potkluit. Indien te planten te diep staan, zullen ze minder goed bloeien. Geef geen kunstmest, maar organische mest. Organische mest werkt trager, voedingsstoffen komen langzamer vrij en is beter voor het milieu.

Tot slot hier wat tips voor combinaties in de tuin met andere vaste planten en bollen met de winterroos: Sneeuwklokjes passen mooi bij de wit bloeiende, maar ook de andere bloemkleuren. De kleine blauwe druifjes vind ik persoonlijk mooi bij wit bloeiende orientalis planten, maar zeker ook bij de zacht gele bloeikleur van Helleborus foetidus. Roze bloemen en blauwe Pulmonaria ( bijv. Pulmonaria ensign) passen uitstekend bij elkaar.

winterroos met sneeuwklokjes in de wintertuin
Helleborus met andere planten bloeiend in tuin
voorjaarstuin met kleuren van bijzondere tuinplanten.

Zorg bij donkerbloeiende soorten van de winterroos voor een lichte achtergrond, bijv. van kleine Epimedium bloemen of de witte Anemone nemorosa.

Marjan de Koning tuinarchitect realiseert weergaloze tuinen met winterbloei.
donker bloeiende Helleborus orientalis in florera tuin.
Marjan de Koning ontwerpt tuinen met bijzondere tuinplanten die het jaar rond weergaloos zijn.
Winterroos in donkere kleur.

Het is bekend dat er orientalis planten zijn, die inmiddels al 70 jaar oud zijn. Je kunt dus lang genieten van die tuinjuwelen die ons in de wintermaanden verblijden met hun prachtige bloei.

Helleborus orientalis in uw tuin?

Wilt u meer informatie over de Helleborus of hoe u deze prachtige plant kunt verwerken in uw tuin? Neem direct contact op via onderstaand contactformulier!

‘"Bent u enthousiast en wilt u een doordacht uniek tuinontwerp / tuinadvies voor uw exclusieve droomtuin, neem dan contact met mij op"
Uw naam
Uw telefoon
Uw E-mailadres

 
detail van Helleborus