Slide 1
Slide 2
Slide 3
Slide 4
Slide 5
Slide 6
Slide 7
Slide 8
Slide 9
zonnige dagen dagen brengen wintertuin tot leven-natuurrijke tuin-florera.nl Helleborus is geschikt voor meerdere type tuinen, zoals een grote landelijke tuin, een natuurlijke tuin en zeker ook voor een kleine stadstuin-florera.nl natuurlijke tuin via een tuinontwerp met een grote biodiversiteit aan tuinplanten-florera.nl natuurlijke tuin met rijke biodiversiteit tuinplanten en Helleborus in wintertuin-florera.nl Helleborus laat zich goed samen aan planten in de wintertuin met Crocus soorten-florera.nl De prachtige kleuren van Helleborus geeft veel tuingenot in de wintertuin zijn voor iedere tuintype geschikt-florera.nl Prachtige Helleborus planten in natuurlijke tuin landelijk gebied Lengel-tuinaanleg -na doordacht tuinontwerp-florera.nl sneeuwklokken in voorjaarstuin laten je meer genieten van jouw tuin-lorera.nl wilde bijen bezoeken graag de vroegbloeiende Helleborus bloemen, hierdoor helpen deze planten ook weer een klein beetje mee aan bestuiving en biodiversiteit-florera.nl

Genieten van de wintertuin met de weergaloze Helleborus

Genieten van de wintertuin met de weergaloze Helleborus

Genieten van de wintertuin of spreken we eigen al over lente in de tuin? Helleborus heeft een lang seizoen van bloei en dat maakt de planten zeer geliefd. Vandaag schijnt weer dat heerlijke zonnetje en iedereen geniet per direct. Maar niet alleen wij genieten mateloos van de zon, ook planten zie je in de wintertuin genieten. Bloeiende planten zoals Helleborus of sneeuwklokjes richten hun hoofd helemaal op richting zon.

Op zulke dagen zit ik al te snakken naar die langere lente- en warme zomerdagen.
Zodra de zon zich vertoont voel ik de spanning van alles dat er staat te ontluiken. Ik weet dat er nu veel staat te gebeuren in mijn tuin, dus loop ik om de paar dagen een rondje om te genieten en foto’s te maken. Zo zag je een paar weken geleden nog alleen de puntjes van diverse planten of alleen kleine knoppen en staan ze nu al in volle bloei. Zo zet ook de wintertuin mijn hart weer in vuur en vlam.

zonnige dagen dagen brengen wintertuin tot leven-natuurrijke tuin-florera.nl
een natuurlijke tuin en alle seizoenen genieten, zo ook in de wintertuin-florera.nl
zonnige dagen vroeg in het jaar zet de natuur in gang-natuurlijke tuin-florera.nl

Een natuurlijke tuin voor een betere biodiversiteit en Helleborus

Natuurlijke tuinen zijn meer en meer in opmars. Dit komt omdat de vraag naar natuurlijke planten steeds nadrukkelijker aanwezig is, van wege de biodiversiteit die we heel hard nodig hebben.
Inmiddels weten we al een tijdje dat 75% van de insecten verdwenen zijn, en als we niet snel ingrijpen onze wereld over een aantal jaren alleen nog maar uit stof en maïs bestaat.

Er wordt dus hard geroepen om een veel grotere diversiteit aan planten. Niet alleen in de openbare natuur en rondom bedrijven, maar ook in de particuliere tuinwereld. Overal gaan tuinen steeds meer op elkaar lijken waarmee de biodiversiteit meer afneemt, terwijl we juist een verrijking ervan nodig hebben.

Waarom maken we ons zo druk om de afname van insectenpopulaties? Het antwoord op die vraag kan niet vaak genoeg worden herhaald: zonder biodiversiteit is er uiteindelijk geen leven op aarde mogelijk.  Heel eenvoudig gezegd zorgt de biodiversiteit voor voedsel, schone lucht, fris water, een goede bodem en de bestuiving van gewassen. Verder helpt het om klimaatverandering tegen te gaan en het vermindert de impact van natuurrampen.

Insectenleven is een groot onderdeel door de bestuiving en dus een groot onderdeel van ons leven. Hoe meer diversiteit wij aan planten, die bestoven worden door insecten, in onze tuin hebben. Des te meer wij meehelpen met onze tuinen om de biodiversiteit weer te vergroten. Nu is het wel zo dat inheemse planten beter en rijker bestoven worden dan gecultiveerde planten.
Maar er zijn wilde bijtjes die vroeg in het jaar al ontwaken en voor bestuiving zorgen. Alleen zijn er in de natuur en onze wintertuin vaak maar heel weinig bloeiende planten te zien.
Helleborus is één van de winterbloeiende planten en naast haar schoonheid, helpt ze ook een handje mee aan een beter bijenleven.

wilde bijen bezoeken graag de vroegbloeiende Helleborus bloemen, hierdoor helpen deze planten ook weer een klein beetje mee aan bestuiving en biodiversiteit-florera.nl
natuurlijke tuinen worden steeds belangrijker, omdat deze type tuin bijdraagt aan een rijkere biodiversiteit-florera.nl

Een natuurlijke tuin waar in de wintertuin Helleborus jou laat genieten

In het beplantingsplan van mijn tuinontwerpen, geef ik als tuinontwerpster Helleborus graag een plaatsje. De plant past in veel type tuinen, zo ook een natuurlijke tuin. Van een grote tuin die in landelijke gebied ligt, tot een ruime stadstuin. Helleborus is winterhard en brengt veel genot via kleur en vreugde in de wintertuin.
Op de juiste manier aangeplant bloeien de planten rijk en is de bloeitijd enorm lang. Zeker vergeleken met andere planten in de tuin. 

Van wit naar bijna zwart, maar ook bloeikleuren als zacht geel, abrikoos, bordeaux rood, geelgroen, donker purper en picotee zie je redelijk vaak. De Helleborus orientalis groep is de soort die het meest bekend is.
Ik geef mijn opdrachtgevers altijd als tuintip om de planten zelf in de bloei uit te gaan zoeken, omdat de planten soms makkelijk uitzaaien. Hierdoor zijn er heel veel kleine plantjes op de markt die lang niet zo mooi zijn als dat ze zouden kunnen zijn. Door de planten tijdens de bloei zelf uit te gaan zoeken op gespecialiseerde kwekerijen, kun je zelf je eigen unieke verzameling samenstellen. Dit kan een verzameling zijn van allerlei kleuren en types, maar ook een combinatie van soorten die in één kleur bloeien kan erg mooi zijn.

Helleborus is geschikt voor meerdere type tuinen, zoals een grote landelijke tuin, een natuurlijke tuin en zeker ook voor een kleine stadstuin-florera.nl
Helleborus bloeit in de wintertuin tot in het lente seizoen en draagt hierdoor bij aan een rijker bijenleven-florera.nl
Weergaloos Helleborus in natuurlijke tuin brengt veel tuinplezier in de wintertuin-florera.nl

Andere tuinplanten die in de wintertuin mooi combineren met Helleborus.

Hier reik ik je ook graag nog wat tips aan voor combinaties met andere vaste planten en bollen samen met Helleborus. Sneeuwklokjes ( Galanthus) past geweldig mooi bij de wit bloeiende planten, maar ook de andere bloemkleuren.
De kleine blauwe druifjes vind ik persoonlijk erg mooi bij de zacht gele bloeikleur van Helleborus foetidus of Helleborus orientalis. Roze bloemen en blauwbloeiende Pulmonaria passen uitstekend bij elkaar.

Een lichte achtergrond laat de donker bloeiende soorten erg mooi uitkomen. Dit krijg je voor elkaar als je bijvoorbeeld  de Helleborus in een veld van witbloeiende Epimedium of Anemone nemorosa of Anemone blanda aanplant.

Helleborus laat zich goed samen aan planten in de wintertuin met Crocus soorten-florera.nl
natuurlijke tuin via een tuinontwerp met een grote biodiversiteit aan tuinplanten-florera.nl
Sneeuwklokjes bloeiend in wintertuin samen met Helleborus-natuurlijke tuin ontwerpen-florera.nl
Anemone vroegbloeiend in de late wintertuin-florera.nl

Helleborus type bloeien vanaf de Kerst. Dit is dan vaak de soort Helleborus niger, de witbloeiende die hier in dit blog van mij te zien is met de bij erop. Deze Helleborus draagt de bijnaam: Kerstroos. De soort orientalis, met al die mooie kleurtjes, bloeit vaak tot in laat Maart.

Je kunt dus uitzonderlijk lang genieten van al die schitterende Helleborus bloemen die ons in al in de wintertuin verblijden met hun prachtige bloei.

Wil je meer weten over de aanplant, de grondsoort, zonnig of schaduwrijk? Neem dan een kijkje op mijn blogbericht: https://www.florera.nl/helleborus-bloeiende-winterroos.

  ‘"Bent u enthousiast en wilt u een doordacht uniek tuinontwerp / tuinadvies voor uw exclusieve droomtuin, neem dan contact met mij op"
  Naam
  Telefoon
  E-mailadres
  Bericht
  Upload je foto's of bestanden via mijn WeTransfer pagina

   

  Neem contact op