Veelgestelde tuinvragen

Welke planten en bloemen zijn goed voor bijen?

Een van de oorzaken voor bijensterfte is een tekort aan stuifmeel of een tekort aan verschillende soorten stuifmeel. Door verschillende soorten planten in je eigen tuin te plaatsen kun jij de bijen helpen. Vaste planten zoals de kogeldistel en lavendel zijn goede bijenplanten. Ook verschillende bomen zoals de Chinese vernisboom lokken bijen naar je tuin. In dit artikel vertel ik je welke planten, struiken en bomen goed zijn voor de bij.

Wanneer kun je het beste rozen snoeien?

De beste tijd om rozen te snoeien is in maart. Vroeger snoeien dan in maart is niet verstandig want dan worden de rozen gevoeliger voor ziektes en jonge scheuten kunnen kapotvriezen bij nachtvorst. Snoei je de rozen later dan maart, dat kan maar houd er rekening mee dat de rozen pas later in het seizoen gaan bloeien.

Hoe maak je je tuin klaar voor de zomer?

De tuin zomerklaar maken is een onderhoudswerk dat je tijdens de lente verricht maar waar je in de herfst al mee kunt beginnen. In deze blog lees je wat je wanneer kunt doen.

Hoe los je bodemproblemen op?

Hoe meer activiteiten in het bodemleven, des te gezonder de tuin zal zijn. De combinatie van de diverse micro-organismen zoals bacteriën, gisten, schimmels en Mycrorrhizae’s is onmisbaar in een gezond bodemsysteem. Voor de afbraak van bijv. een organische stof, werken de schimmels, gisten en bacteriën altijd met elkaar samen. Zo zorgen ook diverse schimmels en bacteriën er samen voor dat schadelijke en ziekteverwekkende bacteriën onderdrukt worden.

Hoe zorg je ervoor dat de planten in de tuin het jaren goed blijven doen?

Naast dat de planten het juiste onderhoud nodig hebben spelen schimmels ook een grote rol. Iedere plant heeft zijn eigen unieke combinatie van bodemschimmels. Sommige schimmels komen slechts voor bij één plantensoort, andere komen op vrijwel alle soorten voor.
Zet je verschillende soorten planten bij elkaar dan blijken er veel ziekmakende schimmels te verdwijnen. In dit artikel lees je er alles over.

Welke planten bloeien al vroeg in het jaar?

Vind jij het ook zo fijn als er planten in bloei staan in jouw tuin? Sommige planten  Er zijn voldoende planten die de sneeuw en kou kunnen trotseren.  Denk bijvoorbeeld aan de stinzenplanten zoals de sneeuwklokjes. In de mond van een tuinontwerper Galanthus genoemd. In dit artikel lees je meer over stinzenplanten. Ook de Epimedium, ook wel elfenbloem genoemd, bloeit al vroeg in het jaar. Naast dat deze plant erg mooi is draagt hij ook bij aan een gezondere tuin. In dit artikel lees je meer over de Epimedium. De Eranthis Hyemalis is ook een hele mooie plant die al in januari of februari bloeit. In dit artikel lees je meer over de Eranthis. De Helleborus mogen we ook niet vergeten, deze plant staat ook bekend als de kerstroos of winterroos. In dit artikel staat beschreven waar je deze plant het beste kunt plaatsen.

Welke planten kunnen in de volle zon staan?

Niet alle planten kunnen de hele dag in de volle zon staan, toch groeien de mooiste vaste planten in de zon. De volgende vaste planten kunnen goed tegen de zon:

 • Asters
 • Blauwe distel (Eryngium)
 • Duizendblad (Achillea)
 • Kattenkruid (Nepeta)
 • Margrieten (Leucanthemum)
 • Palmlelie (Yucca)
 • Ridderspoor (Delphinium)
 • Rode zonnehoed (Echinacea)
 • Spoorbloem (Centranthus)
 • Steentijm (Calamintha)
 • Wolfsmelk (Euphorbia)
 • Zonnekruid (Helenium)

Wanneer kun je bomen het beste snoeien?

De laatste jaren is er de trend ontstaan om te snoeien in de winter, maar sapstromen van bomen en andere planten gaan vanaf augustus langzamer stromen omdat de dagen korter worden. Deze sapstromen komen bijna tot stilstand wanneer het erg koud is. Deze sapstromen brengen voeding en vocht naar de juiste plaats via de wortels vanuit de bodem en zorgen dat een plant kan reageren op invloeden van buitenaf (zoals snoeien). Bomen kun je dus het beste snoeien als de sapstromen nog stromen en het blad nog aan de boom zit. In dit artikel vertel ik waarom je bomen het beste kunt snoeien als de sapstromen nog stromen.