Slide 1
Slide 2
Slide 3
Slide 4
Slide 5
Slide 6
Slide 7
Slide 8
Slide 9
Slide 10
Slide 11
Slide 12
Slide 13
Slide 14
Slide 15
Slide 16
Slide 17
Slide 18
Slide 19
Slide 20
Slide 21
Slide 22
Slide 23
Slide 24
sporten in een grote groene tuin op hoogte- florera.nl kindergenot en ontspanning ouders met water in tuin of groene buitenruimte Mediterrane tuin met kas achter waterelement dakpark Rotterdam. groene tuin op hoogte in openbare ruimte om samen te komen, te genieten of te sporten- FLORERA tuinarchitectuur. kabbelend water langs de natuurstenen treden van het waterelement -dakpark Rotterdam-florera.nl le Medi en haar kleurrijke woningen- Rotterdam woonwijk naast Dakpark. overzicht speeltuin bij tuin op hoogte Delfshaven ontwikkeld gebied. bijzondere bomen in tuin op hoogte. Kinder spelen en jonge bomen aan zijde dakpark- florera.nl hier komen lijnen bij elkaar, in de stad Rotterdam. waterelement met spuitende detail elementen, waar kinderen kunne spelen. blauw blauw blauw en nog eens blauw, is het water langs de watertrap. enorme tuin met uitzicht op Dream Factory watergoot op maat met bijzondere uitsnedes-florera.nl meerstam bomen in tuin op hoogte aan 1 zijde beschermd spelen kinderen naar hartelust in de speeltuin langs dakpark Rotterdam. "Stadsmuur" met ingang van de Medi direct langs de tuin op hoogte, dakpark Rotterdam. indeling en mogelijkheden op dakpark Rotterdam. watertrap dakpark Rotterdam met skyline-gazon-kinderspelen-florera.nl de grote rode paddenstoel in de speeltuin Rotterdam. panorama foto van dakpark naar woonwijk Rotterdam Rotterdam West en haar kleurrijke woonwijk de Medi. Euromast Rotterdam gezien tussen al het groen in tuin op hoogte- dakpark.

een bijzondere grote groene tuin op hoogte met plezier voor jong en oud.

Een duurzaam stukje natuurbeleving; een enorme tuin op hoog niveau in de mooie stad Rotterdam

Tegenover de Dream Factory van Studio Roosegaarde ligt een enorme tuin met alles erin voor jong en oud. Een prachtig stukje natuurbeleving op ‘hoog niveau”: ‘n dakpark boven op een winkelboulevard.

Het dakpark Rotterdam, dat in 2013 geopend en in 2014 opgeleverd is,  is met haar afmetingen van 1200 x 85 meter,  het grootste dakpark van Europa. Het park is gebouwd op een winkelboulevard met een hoogte van 9 meter. Het is een schitterend voorbeeld van dubbel grondgebruik.

Buitenruimte met bijzondere plekken

De prachtige groene buitenruimte kent 3 bijzondere plekken, na.: de mediterrane tuin, de speeltuin en de buurttuin.  Het centrale hart van het dakpark wordt gevormd door een Orangerie met een prachtig waterelement en een watertrap.

Er is de mogelijkheid om te sporten, barbecueën, tuinieren, zonnebaden en om te genieten van planten, struiken, kruiden en bomen. Daarbij uiteraard van het schitterende uitzicht.

Toen ik er was speelden er dan ook kinderen in het waterelement en de speeltuin. Waren er overal mensen aan het genieten van rust en de groene ruimte,  sporters aan het joggen, liepen teenagers te chillen en kwamen families bijeen om te picknicken.

Ingang van Médi tussen de woningen

Direct langs het dakpark ligt aan de Hudsonstraat de woonwijk Bospolder. De directe woningen in de Medinastraat liggen in een lint langs het dakpark.  Het lijkt wel een “stadsmuur’. Het was verrassend om te zien dat tussen de woningen in een entree zat naar een binnentuin.

Zelf ben ik erg Mediterraan gericht en ik vind deze binnentuinen en ruimtes altijd weer een verademing.  Zeker als ik ons eigen landje Nederland tegenkom. Er was die dag helaas geen tijd om het nader te bekijken. Bij thuiskomst heb ik het uitgezocht. Én wat blijkt! Het is de ingang van de Médi.

Onderaan dit artikel staan de gegevens van dit bijzondere gedeelte van de woonwijk. Ook heb ik wat foto’s verzameld op Google die er wat meer van tonen.

Ik heb genoten van het geweldig mooie resultaat en initiatief om onze buitenruimte beter te benutten. Dit zouden we veel vaker moeten doen!! Ik wens u veel kijkplezier. Met een natuurrijke groet,

Marjan de Koning.

panorama foto van dakpark naar woonwijk Rotterdam

Van de schitterende watertrap op het dakpark naar woonwijk Rotterdam.

Historie dakpark

Toen in 2000 het  railemplacement bij het Marconiplein vrijkwam, wilden bewoners en en (haven)bedrijven allebei iets anders. De één wilde een winkelboulevard en veel bedrijvigheid en de ander rust en natuur.  De Gemeente Rotterdam en Dura Vermeer Vastgoed / MAB Development gingen de uitdaging aan en ontwikkelden het Dakpark Rotterdam:  een natuurlijk park waar van alles te beleven valt.

Aan de oostzijde kent het park een stedelijk karakter met een lint van bedrijven waarop het park is aangelegd. Aan de westzijde is naar de wijk Bospolder van Delfshaven gericht en heeft een zeer groen karakter.

Vanaf het dakpark is aan de ene zijde de Dream Factory van Daan Roozengaarde en aan de andere zijde  de “Medi’ zichtbaar.

"Stadsmuur" met ingang van de Medi direct langs de tuin op hoogte, dakpark Rotterdam.

“Stadsmuur” met ingang van de Medi direct langs de tuin op hoogte, dakpark Rotterdam.

Waar is het dakpark te vinden: Dakpark Rotterdam is centraal gelegen tussen het Marconiplein en het Hudsonplein in Delfshaven. De omliggende wijken zijn Schiemond, Bospolder en Tussendijken. Vanuit de metrostations Marconiplein en Delfshaven ligt het op ongeveer vijf minuten loopafstand.De winkels en de parkeergarage zijn bereikbaar via de Vierhavensstraat. Het park wordt toegankelijk via diverse trappen, maar door de hellingbanen en de lift is het park ook rolstoeltoegankelijk. De lift bevindt zich nabij entree van de Albert Heijn en komt uit in de kas.

Achtergrond info. Le Medi: 2003: Architectenbureau Geurst & Schulze heeft masterplan ontwikkeld i.o.v. andere partijen, waaronder de gemeente Rotterdam, voor de buurt die nu direct langs het dakpark Rotterdam is gelegen.  Uitgangspunt meegenomen in de randvoorwaarden was het concept: “Le Medi”.

Multicultureel ondernemer Hassani Idrissi had een toolbox ontwikkeld die in de uitwerking van het masterplan is opgenomen. Uiteraard is alles in harmonie gebracht met de structuur en het karakter van Bospolder. Begin 2004 wordt het mediterrane bouwblok verder uit gewerkt. Rondom het geheel liggen 93 woningen als buitenrand een soort van “stadsmuur”.

Binnen deze ommuurde rand van het blok is een levendige wereld ontstaan die bestaat uit een opeenvolging van verharde ruimtes van verschillende formaten en karakters.  Achter de entreepoorten liggen korte straatjes met kleurrijke gevels, welke leiden naar een centraal en meer formeel binnenplein.

Er is ruimte voor de belangrijke fontein in deze culturen onder de bomenrijen. Daarbij een waterlijn geïnspireerd door het Alhambra in het Spaanse Granada. Vanuit het plein zijn twee tuin hoven bereikbaar die een meer besloten en groen karakter hebben.

De totale wijk heeft architectonisch gezien een rijke ornamentiek gekregen in de vorm van metselwerkmotieven, opengewerkte metselwerk gevels en de toepassing van laser gesneden hekwerken die een moderne vertaling zijn van traditionele elementen uit Arabische, Noord Afrikaanse bouwkunst en architectuur uit het Zuid Spaanse Andalusië.

Daarnaast vormen de granieten plint, de dakrand en raamomlijstingen van de buitenrand een sterke relatie met de architectuur uit de landen rondom de Middellandse zee.

Bron bovenstaande tekst o.a.:  http://www.stylos.nl/drupal/group/snijpunt