Slide 1
kerstwens- tuintips tuinplan Marjan de Koning tuinontwerper eindhoven

Dromen

Dromen over een nieuwe tuin of tuinrenovatie

Het jaar 2018 is voor mij voorbij gevlogen. Althans, bijna voorbij…
Maar voordat we kunnen beginnen met het aftellen van de laatste uurtjes, is er eerst nog de tijd van de kerstdagen. Vieren jullie het in Nederland met familie en vrienden? Of ontsnappen jullie nu naar een zonniger of sneeuwrijker gebied, zoals ik in november deed?

Heb je tijd om te dromen over je tuin? Dromen dat je op een heerlijk terras zit in een luie stoel. Ik kan me best indenken dat je droomt over een idyllische plekje voor jezelf in je tuin, tussen groen en bloem. Ook dat je droomt over een tuin die helemaal eruit ziet zoals jij het wenst.
Het is een bijzonder jaar geweest, met die droge zomer en de buxus mot.
Waar je dagdromen jouw ook brengen in je tuin, mijn handige tips kun je altijd en overal gebruiken.

Droom jij tijdens de feestdagen weg van jouw nieuwe tuin? Dan vind je hieronder een aantal handige tips als leidraad en geef ik je aan waarom mijn hulp zo belangrijk kan zijn voor de realisatie van je dromen.

Uw voorpret en visualisaties omzetten in een droomtuin?

Welke tuinsfeer zou je willen? Welke planten zie jij het liefste? Wil je tijdens warme dagen lekker afkoelen onder een buitendouche? En houdt je ook van verse kruiden voor het dagelijkse eten in je tuin? Genoeg leuke dingen dus om bij voorbaat al bij weg te dromen.
Neem een kijkje in mijn portfolio van klanten diens dromen ik waar heb gemaakt.

Tijdens de voorbereiding van een nieuwe tuin wil je natuurlijk zo lang mogelijk blijven genieten en zo weinig mogelijk hobbels tegen komen. Het is daarom belangrijk dat alles zo zorgeloos mogelijk verloopt, zodat je optimaal kunt genieten van wat je van tevoren allemaal hebt bedacht en gepland. En is dus een goede voorbereiding nodig. Hieronder mijn nuttige lijstje met tips.

1) Time de realisatie van je dromen

Wist je dat alle planten die niet in een pot staan alleen verplant kunnen worden tijdens het seizoen dat de bomen geen blad hebben? Dat is van ongeveer eind oktober tot eind maart.
Voor groenblijvende planten en planten in container is deze periode langer, maar tijdens warme dagen moet je een nieuwe aanplant altijd extra water geven. Dus het aanplanten van jouw nieuwe droomtuin is het beste in het vroege voorjaar of najaar. Time je tuinplannen goed, zodat je jezelf kosten bespaart.

2) Ruimte en gemak

Een nieuwe tuin kost vaak een behoorlijke hoeveelheid geld. Logisch dat je daarom kiest om eigenlijk een tuinplan zelf te maken. Maar is dat wel zo slim? Er zijn veel dingen waar je over na moet denken. Sta tijdens je dromen bijvoorbeeld even stil bij de grootte en ligging van het hoofdterras.

 • Vraag je af met hoeveel personen je regelmatig geniet van je tuin en wil eten op het hoofdterras.
 • En willen jullie bbq’en, samen buiten koken of van het vuur van een haard genieten? Met 8 personen gezellig samenzijn op je terras is waarschijnlijk niet heel comfortabel als dit terras ruimte biedt voor 4 fijne stoelen. Je hebt naast het tuinmeubilair ook altijd ruimte nodig om weg te lopen. Heb je openslaande deuren? Dan moet je hier ook rekening mee houden.

Denk dus eerst na over de type tafel en stoelen en de hoeveel ruimte die je nodig hebt voor het meubilair en de totale oppervlakte van het terras. Dan is de situatie helder en kun je de ligging ervan bepalen. Kies dus de juiste oppervlaktes en indeling voor je tuinonderdelen.

3) Bomen, tuinplanten en tuinonderhoud

Het lijkt iets vanzelfsprekends, maar toch komt het vaak genoeg voor. Een tuin met planten met een enorme berg aan jaarlijks tuinonderhoud. Tuinplanten en tuinonderhoud zijn nauw aan elkaar verbonden. Bomen koop je niet voor een paar jaar, maar om jarenlang te stralen in jouw nieuwe tuin. Een boom blijft niet altijd jong en wordt groter door de jaren heen. Maar denk ook eens aan windfiltering, schaduw, privacy en de weergaloze sfeerbeleving tijdens de herfst.
Wist je dat hoe groter het blad van een boom is, hoe harder de boom groeit.

Kies voor de juiste bomen en planten, want een boom en beplantingen die bij jou én de situatie passen en op de juiste plaats staan, zorgen ervoor dat jij minimaal aan tuinonderhoud en maximaal genieten zult beleven.

4) Hoogteverschillen en tuinkamers via muren?

Wil je een tuin met hoogteverschillen erin of een tuin met tuinkamers via muren? Denk er dan aan dat alle harde bouwmaterialen een ander kostenplaatje met zich meebrengen dan beplantingen.
Daarbij zorgen planten voor een betere wereld en dragen bij aan stress vermindering en een gezonder leven. Met een tuin vol planten ben je minder geld kwijt dan een tuin vol harde materialen.

5) Populaire planten en materialen

Zoek je informatie op het internet? Er wordt veel gekopieerd en geplakt door mensen die totaal geen verstand van tuinen, tuinplanten en de materialen hebben. Laat staan verstand van de boden. Let dus goed op de site waar je informatie zoekt.

een tip als voorbeeld: een site zoals boomkwekerij van den Berk of Ebben geven wel de juiste informatie omtrent bomen en struiken.
Neem ook eens een kijkje bij andere artikelen op mijn blog, daar staan berichten over tuinplanten.

6) De toekomst en het klimaat

Een nieuwe tuin maak je om weer jarenlang plezier van te hebben en de droogte van het afgelopen jaar zullen we niet gauw meer vergeten. Het klimaat veranderd in een rap tempo. De juiste beplanting op de juiste plaats is 1, maar in sommige gevallen kan extra water nodig zijn. Zoals de vakantieperiode.
Tip: siergrassen, lavendel en hortensia zijn wel de top 3 van planten in Nederlandse tuinen. Iedere plant heeft zo z’n eigen wens ten aanzien van vochtgehalte in wortels en blad. Lavendel heeft een totaal andere waterbehoefte dan een hortensia. Samen kunnen ze eigenlijk niet goed oud worden. Maak inzichtelijk welke plantengroepen bij elkaar horen, kies voor aparte groepen en een eenvoudige beregeningsinstallatie via druppelslangen.

7) De commercie

Bedrijven verkopen graag datgene dat op dit moment een echte trend is, want op populaire materialen en beplantingen is de winst voor de bedrijven het hoogste. Zo ook zullen hoveniers die tuinplantingen zelf kopen en bij hun bedrijf tijdelijk op planten graag deze beplantingen als eerste willen verkopen.

Geen enkel probleem, maar wil je nu jouw eigen dromen realiseren of de dromen van de bedrijven? Iedereen leeft en woont anders, daarom is het belangrijk om te kiezen voor jouw eigen beplantingen en materialen. Én laten we daarbij niet de tuinsfeer en tuinstijl vergeten. Kies daarom telkens een 2-tal materialen die jij mooi vindt. Een duurder en een goedkoper materiaal, zodat je de switch makkelijk kunt maken als een van de materialen boven je budget uitkomt. In bomen zijn vele maten mogelijk. Vraag offertes op bij meerdere bedrijven en vraag naar meerdere maten.

8) Budget technisch een verschilletje

Wil je een tuin met hoogteverschillen erin, een tuin met tuinkamers via muren? Denk er dan aan dat alle harde bouwmaterialen een ander kostenplaatje met zich meebrengen dan beplantingen.
Daarbij zorgen planten voor een betere wereld en dragen bij aan stress vermindering en een gezonder leven. Met een tuin vol planten ben je minder geld kwijt dan een tuin vol harde materialen.

Er komt veel bij kijken om een droomtuin te realiseren. Daarom help ik je graag om jouw dromen te realiseren met een doordacht tuinplan. Ik help je als onafhankelijk adviseur met mijn
22-jarige expertise in het vak. In een tuinplan zit niet alleen een tuinontwerp, de nieuwe overzichtsplattegrond. Want dan heb je nog niets. Ik help je ook met alle andere plannen, zoals een beplantingsplan, een verlichtingsadvies en een advies materialen met kleurstellingen en nog veel meer.

Lees ook het volgende:

9) Extra service

Meestal heb je een tuinplan met tuinontwerp en alle andere onderdelen nodig voor de hele tuin. Soms komt het voor dat een deel van bestaande tuin al zo mooi is, dat je dit graag zo wil behouden. Dan heb je eigenlijk geen tuinplan nodig voor de hele tuin, maar alleen voor dat deel wat niet naar wens is. Óf,  het ontwerp in de huidige situatie is subliem maar beplantingen zijn verouderd of kloppen niet meer. In veel gevallen kan ik je ook hiermee helpen.

Je hoeft dan niet de kosten te maken voor een tuinplan ten behoeve van een volledige tuin of een volledig tuinplan.

10) De realisatie van je dromen: de tuinaanleg

Je kijkt er al helemaal naar uit, want jouw droomplan op papier is gereed. Maar wat dan? Dan komt het traject van de uitwerking van deze doordacht gemaakte plannen. Kies er altijd voor om bij 2 hoveniersbedrijven offertes op te vragen. Of je vraagt zelfs offertes op per onderdeel. Dan is het ook zaak dat deze offertes allemaal appels aanbieden en dat er geen appels en peren worden aangeboden.

En hoe weet je nu of deze bedrijven wel voldoende expertise in huis hebben? Voor dat je het weet sta je weer met lege handen. Het beroep hovenier is niet beschermd en iedereen kan een bus kopen, een hark en schoffel erin plaatsen en zeggen dat ze jouw droomtuin kunnen realiseren.
Te hoge of niet kloppende offertes, waar later nog van alles bij komt zijn natuurlijk geen goed begin van je droomtuin.

In alle jaren heb ik als vakvrouw al vele dromen van klanten kunnen realiseren.
Ik maak graag samen met jou een doordacht tuinplan, waarbij ik als onafhankelijk adviseur met mijn 22 jarige expertise in het vak jou deze aanbiedt.
Ik deel mijn kennis met jou in alle stadia.

Ik help je graag om een stukje over te nemen en het te regelen als het allemaal een beetje teveel voor je wordt, zodat je ook tijdens het laatste traject; de tuinaanleg weinig of geen zorgen hebt. Wil je het helemaal alleen doen, dan is dat ook goed. Heb je dan ergens vragen, problemen of pech? Dan help ik je via een goed tuinadvies om het op te lossen.

Droomtuin aanleggen? Geen zorgen via Florera

Gelukkig hoef je je geen zorgen te maken als je via Florera jouw droomtuin laat realiseren.
Niet tijdens je dromen, niet tijdens het maken van de plannen en ook niet als je nadien zorgen hebt over de realisatie. Best een geruststellende gedachte.
Via Florera kun je de 3 delen los om je droomtuin te realiseren afnemen. Het tuinplan, de hulp bij offertes en de tuinaanleg. Maar ook kun je via een all-in concept je dromen waar maken. Dit betekent dat alle benodigde plannen en expertises inclusief zijn.

Ik ben een onafhankelijke expert die alleen beplantingen, materialen, verlichtingen en decoraties zal kiezen die echt bij jou passen.
Als onafhankelijk adviseur en tuinexpert is mijn tuinplan voor jou altijd de beste keuze en help ik je graag jouw eigen dromen waar te maken.

Fijne dromen en dagen gewenst! Dat in 2019 dromen mogen uitkomen.

kerstwens- tuintips tuinplan Marjan de Koning tuinontwerper eindhoven

Maak nu al die afspraak, bijvoorbeeld door het invullen van onderstaand formulier, dan is de eerste zet gedaan en kan ook jij genieten in dat nieuwe seizoen.

  ‘"Bent u enthousiast en wilt u een doordacht uniek tuinontwerp / tuinadvies voor uw exclusieve droomtuin, neem dan contact met mij op"
  Uw naam
  Uw telefoon
  Uw E-mailadres
  Uw Bericht
   
  Neem contact op