De tuin zomerklaar maken in het voorjaar

De tuin zomerklaar maken via de lentebeurten

De tuin zomerklaar maken is een onderhoudswerk dat je tijdens de lente verricht maar waar je in de herfst al mee kunt beginnen.

Het zonnetje komt weer vaker door. En na een paar maanden meer binnen dan buiten te hebben geleefd denken we al snel weer aan die heerlijke lange zomerse dagen en willen we naar buiten. En als eerste denken we dan aan de tuin.

Voorjaarsbloei in de tuin

In de meeste tuinen van Florera staat er tijdens de allereerste maanden van een nieuw jaar al veel te bloeien, maar in de maanden januari en februari bloeien deze planten nog tussen het herfstblad op de grond. Het dode blad mag op die momenten namelijk nog even blijven liggen!  De tuin zomerklaar maken is een onderhoud dat je het beste op kunt splitsen in een paar momenten tijdens de eerste maanden: februari, maart en april.

florera geeft vakinformatie om de tuin zomerklaar te maken
tuin zomerklaar maken via lentebeurten en rijk bloeiende natuur in lente tuin- florera.nl
Marjan de Koning geeft haar vakkennis over tuinonderhoud graag aan u door- florera tuinontwerp

De tuin zomerklaar maken: werk met de natuur mee!

Zodra de vogels beginnen te fluiten, knoppen aan bomen komen, struiken langzaam dikker worden en het zonnetje begint te schijnen, krijgen wij de kriebels. Dan willen we eigenlijk al heel onze tuin zomerklaar maken. Echter is het beter om met bepaalde klusjes te wachten totdat de temperaturen wat hoger en stabieler zijn. Natuurlijk zijn veel planten winterhard en kun je meestal rond de tweede of derde de week van februari al het een en ander doen aan onderhoud om de tuin zomerklaar te krijgen maar alles is uiteraard afhankelijk van de temperaturen.

Krijg je het werk in februari niet af ga dan gewoon in de maand maart verder. Ik geef al mijn tuinklanten altijd het advies om te wachten tot ergens in april met het zomerklaar maken van de tuin, waarom? Dan zijn de temperaturen stabieler en overdag boven de 15 graden. Dit is belangrijk want rond deze temperatuur gaat het bodemleven pas echt van start. En dit bodemleven is onder andere van grote invloed op de plantengroei in onze tuin en de mogelijkheid van opname meststoffen.

Help de natuur en krijg de allermooiste tuin

Om de natuur te helpen laten we in het najaar het afgevallen blad in de borders liggen tot in het voorjaar. Ook oude restanten van vaste planten en siergrassen laten we aan de planten zitten.
Het woord lentebeurt klinkt veel leuker in de oren, maar het is werkelijk ook echt veel beter om die droomtuin te krijgen.

Het is belangrijk om het blad te laten liggen tijdens de wintermaanden omdat het de bodem, de plantenwortels en het dierenleven ondergronds beschermd tegen de schrale najaars- , winter- en voorjaarsstormen. Ook al staan er nog maar een paar kale sprietjes oude restanten; laat ze staan want alles helpt.

Lente in de tuin

Tijdens de voorjaarsmaanden februari en maart begin je dan dat blad te verplaatsen naar een composthoop of op te ruimen. Indien er ruimte in de borders is, mag blad dat al enigszins verteerd is, ook onder gespit worden. Onkruid en oude restanten van vaste planten worden met de hand opgeruimd en de siergrassen worden terug geknipt tot circa 7 tot 10 centimeter boven de grond.
Snoeien van struiken die op hun nieuwe jonge scheuten bloeien mogen nu gesnoeid worden met uitzondering van de vorstgevoelige struiken: zie hieronder.

Wacht tot warmer weer met het verder zomerklaar maken van de plantenborders. Het knippen van Lavendel en andere grijsbladige planten kun je namelijk het beste pas later verzorgen, want deze zijn gevoelig voor de vorst die nog ruimschoots kan komen. Ook hortensia’s, vlinderstruiken, rozen en clematis snoei je dan pas. Als ook diverse bomen, zoals de wel bekende Moerbei die we zo graag als dakboom in onze tuinen aanplanten.

Mijn tuinklanten geef ik het advies om al deze planten aan te pakken tijdens het tweede deel van de tuin zomerklaar maken. Meestal kunnen we dat onderhoudswerk begin of half april verzorgen.
Zo spreiden we voor onszelf de werkzaamheden en zal het mooiste resultaat behaald worden.

Niet alleen opruimen van onkruiden, restanten vaste planten en terugknippen van de siergrassen behoren tot de werkzaamheden. Denk ook aan het gazon, de vijver met de pomp, de installatie voor beregening en bevloeiing, potten en jouw tuinmeubelen. En uiteraard aan extra voorjaarsbemesting!

de tuin in de lente tijdens zomer klaar maken - Marjan de Koning tuinontwerper florera.nl
ga met de natuur mee en maak de tuin zomerklaar - florera.nl
natuurrijke tuinen- tuinontwerp florera.nl
aprilmaand en de tuin zomerklaar maken- florera.nl

Aanplanten en extra water geven

Aanplanten of verplanten kan nu nog. Heb je tijdens de laatste maanden diverse groenblijvende planten, haagplanten, Rhododendrons, grote struiken en jonge bomen aangeplant of verplant?
Denk er dan aan dat de bovenstaande planten en bomen zeker een half jaar lang goed in de gaten dienen te worden gehouden. Doordat het zonnetje in het voorjaar kracht gaat krijgen en vaker zal schijnen zullen groenblijvende planten sneller via hun blad vocht verdampen.
Houdt al deze planten en bomen goed in de gaten en geef ze op tijd extra water.

Het gazon op een mooie voorjaarsdag:

Op een mooie voorjaarsdag, gaan we weer maaien zodra het gazon weer goed aan de groei is.
Maai een gazon nooit te kort en zeker niet de eerste paar keren.
Over het verticuteren en beluchten van een gazon is veel te doen en de meningen verdeeld.
Een gezond gazon behoeft in principe niet belucht of geverticuteerd te worden, want hiermee ontstaan grotere kale ruimtes die al snel ingenomen worden door ongewenste kruiden.
Maar in sommige gevallen kunnen we niet anders.
Tip: Hoe krijg je nu een gezond gazon waar verticuteren niet meer nodig is? Zorg voor een weerbare bodem. Een weerbare bodem kenmerkt zich door een goede structuur, voldoende elementen uit (vaste) mest en een goed bodemleven bestaande uit onder andere de juiste bacteriën, schimmels en regenwormen. Regenwormen eten de viltlaag van het gras, ze maken veel gangen en beluchten zo het gazon waardoor jij het niet hoeft te doen.

Hagen snoeien:

Ook het snoeien van hagen gaan we pas doen, zodra de groei er goed in zit, dus in april en/of mei.
Het snoeien van bomen gaan we pas doen zodra ze in blad zitten. Eigenlijk behoort dit niet tot zomerklaar maken, want de beste tijd om solitaire grote bomen te snoeien is tijdens de zomermaanden zelf.

Uw tuin zomer klaar maken?

Wens je meer te weten over hoe je een mooie gezonde tuin krijgt en jouw tuin zomer klaar kunt maken neem dan contact met mij op.

Een natuurrijke groet,
Marjan de Koning.

bijzondere lentebloei- landelijke tuin Limburg- florera.nl

‘"Bent u enthousiast en wilt u een doordacht uniek tuinontwerp / tuinadvies voor uw exclusieve droomtuin, neem dan contact met mij op"
Uw naam
Uw telefoon
Uw E-mailadres
Uw Bericht

 

Neem contact op