De tuin zomerklaar maken in het voorjaar

natuurrijke tuinen- tuinontwerp florera.nl
natuurrijke tuinen- tuinontwerp florera.nl

De tuin zomerklaar maken via de lentebeurten

Wist je dat de tuin zomerklaar maken is een onderhoudswerk dat je het beste tijdens de lente verricht? Maar waar je in de herfst al mee kunt beginnen? Hieronder vertel ik je hoe je het het beste jouw tuin zomer klaar kunt krijgen en geef ik een paar tuintips.

Als het zonnetje weer vaker te voorschijn komt in het voorjaar. En de zon ook warmte gaat geven denk je al snel weer aan die heerlijke zomerdagen in de tuin. Je kijkt naar buiten en denkt aan die dagen waar je weer samen of met vrienden kunt genieten van allerlei activiteiten in de tuin.
Genieten van een heerlijke BBQ, de hangmat, yoga, ’n boek lezen, of gewoon en even niets doen. Na een paar maanden meer binnen dan buiten te hebben geleefd begint het te kriebelen.
Maar voordat het zover is, heeft de tuin onze hulp nodig.

Voorjaarsbloei in de tuin

In de meeste tuinen van mijn hand, staat er tijdens de allereerste maanden van een nieuw jaar al veel te bloeien. Maar in de maanden januari en februari bloeien deze planten nog tussen het herfstblad op de grond. Het dode blad mag op die momenten namelijk nog even blijven liggen!
De tuin zomerklaar maken is onderhoud dat je het beste over een paar maanden kunt verdelen.  Namelijk tijdens de maanden februari, maart en april.
Maar wat doe je dan wanneer in jouw tuin? Hieronder meer erover.

florera geeft vakinformatie om de tuin zomerklaar te maken
tuin zomerklaar maken via lentebeurten en rijk bloeiende natuur in lente tuin- florera.nl
Marjan de Koning geeft haar vakkennis over tuinonderhoud graag aan u door- florera tuinontwerp

Jouw tuin zomerklaar maken, door met de natuur mee te werken.

Zodra de vogels beginnen te fluiten en knoppen aan bomen langzaam dikker worden willen we gaan starten. Zeker als het zonnetje zo lekker schijnt. En dat is begrijpelijk, want je kijkt al geruime tijd uit naar warmer weer en verlangt naar lekker in je eigen tuin genieten.

De meeste mensen willen dan ook graag in één vrije dag eigenlijk al de hele tuin zomerklaar maken. Maar hier de tip! Beter is het om met de stroom van de natuur mee te gaan en met bepaalde tuinwerkzaamheden te wachten totdat de temperaturen wat hoger zijn. En niet alleen hoger, maar ook stabieler.
De beste weg om jouw hele tuin zomerklaar te krijgen zijn stabiele temperaturen vanaf 15graden overdag. En dan hoor ik je zeggen: maar de planten zijn toch winterhard?
Natuurlijk zijn de meeste planten winterhard en kun je meestal rond de tweede of derde de week van februari al het een en ander doen aan tuinonderhoud. Maar sommige planten zijn gevoeliger dan andere planten. En zo is het ook met de dieren die in jouw grond van jouw tuin wonen en leven.

Krijg je het tuinwerk in februari niet af? Ga dan gewoon in de maand maart verder.
Ik geef al mijn tuinklanten al jarenlang het advies om te wachten tot ergens in maart of april met het volledig zomerklaar maken van de tuin. Waarom?
Met stabiele temperaturen rond bovenstaande temperatuur gaat het bodemleven pas echt van start.
En onder andere dit bodemleven is van grote invloed op de plantengroei in onze tuin en de mogelijkheid van opname mest- ea. benodigde stoffen, mineralen en elementen die planten gezond houden.
Zo werkt de natuur op onze aarde van oorsprong af.

Help de natuur en krijg de allermooiste tuin

Om de natuur te helpen laten we in het najaar het afgevallen blad in de borders liggen tot in het voorjaar. Ook oude restanten van vaste planten en siergrassen laten we aan de planten zitten.
Het woord lentebeurt klinkt veel leuker in de oren, maar het is werkelijk ook echt veel beter om die droomtuin te krijgen.

Het is belangrijk om het blad te laten liggen tijdens de wintermaanden omdat het de bodem, de plantenwortels en het dierenleven ondergronds beschermd tegen de schrale najaars- , winter- en voorjaarsstormen. Het klinkt misschien heel gek, want ook al staan er nog maar een paar kale sprietjes oude restanten; laat ze staan! Alles helpt de wortels en de dieren die onder de grond overwinteren en straks voor veel lucht in onze bodem zorgen.

Lente in de tuin

Tijdens de voorjaarsmaanden februari en maart begin je het blad, dat je in de herfst hebt laten liggen, te verplaatsen naar een composthoop of op te ruimen. Indien je ruimte in je borders hebt, mag blad dat al enigszins verteerd is, ook onder gespit worden. Dat wat wij nog zien als onkruid en verder de oude restanten van vaste planten, worden met de hand opgeruimd en de siergrassen worden terug geknipt tot circa 7 tot 10 centimeter boven de grond.
Snoeien van struiken die op hun nieuwe jonge scheuten bloeien mogen nu gesnoeid worden met uitzondering van de vorstgevoelige struiken: zie hieronder.

Wacht tot warmer weer met het verder zomerklaar maken van de plantenborders. Het knippen van Lavendel en andere grijsbladige planten kun je namelijk het beste pas later verzorgen, want deze zijn gevoelig voor de vorst die nog ruimschoots kan komen. Ook hortensia’s, vlinderstruiken, rozen en clematis snoei je pas later. Zo ook diverse bomen, zoals de wel bekende Moerbei die we zo graag als dakboom in onze tuinen aanplanten. (Lees verder door voor het snoeien van hagen en bomen).

Mijn tuinklanten geef ik het advies om al deze planten aan te pakken tijdens het tweede deel van de tuin zomerklaar maken. Meestal kunnen we dat onderhoudswerk begin of half april verzorgen.
Zo spreidt je voor jezelf de tuinwerkzaamheden, wordt het tuinonderhoud makkelijker en behaal je met jouw tuin het mooiste resultaat.

Niet alleen opruimen van onkruiden, restanten vaste planten en terugknippen van de siergrassen behoren tot de werkzaamheden. Denk ook aan het gazon, de vijver met de pomp, de installatie voor beregening en bevloeiing, potten en jouw tuinmeubelen. En uiteraard aan extra voorjaarsbemesting!

de tuin in de lente tijdens zomer klaar maken - Marjan de Koning tuinontwerper florera.nl
ga met de natuur mee en maak de tuin zomerklaar - florera.nl
natuurrijke tuinen- tuinontwerp florera.nl
aprilmaand en de tuin zomerklaar maken- florera.nl

Aanplanten en extra water geven tijdens de lente in de tuin

Aanplanten of verplanten kan zeker in de eerste maanden van het jaar heel goed. Uiteraard kun je planten uit een container het hele jaar door aanplanten. Maar tijdens warme weken moet je deze jonge aanplant vaker water geven, dan een aanplant tijdens de herfst, winter of lente.

Heb je tijdens de laatste maanden diverse groenblijvende planten, haagplanten, Rhododendrons, grote struiken en jonge bomen aangeplant of verplant?
Denk er dan aan dat de bovenstaande planten en bomen zeker een half jaar lang goed in de gaten dienen te worden gehouden. Doordat het zonnetje in het voorjaar kracht gaat krijgen en vaker zal schijnen zullen groenblijvende planten sneller via hun blad vocht verdampen.
Houdt al deze planten en bomen goed in de gaten en geef ze op tijd extra water.

Het gazon op een mooie voorjaarsdag:

Als je een gazon in de tuin hebt, hoort dat onderhoud uiteraard ook in het staatje van tuin zomerklaar maken er bij. Zodra ook het gras weer goed aan de groei is, kun je tijdens een mooie voorjaarsdag, zeker weer gaan starten met maaien.
Maai een gazon nooit te kort en zeker niet de eerste paar keren.
Over het verticuteren en beluchten van een gazon is veel te doen en zijn de meningen verdeeld.
Een gezond gazon behoeft in principe niet belucht of geverticuteerd te worden, want hiermee ontstaan grotere kale ruimtes die al snel ingenomen worden door ongewenste kruiden.
Maar in sommige gevallen kunnen we niet anders.
Tip: Hoe krijg je nu een gezond gazon waar verticuteren niet meer nodig is? Zorg voor een weerbare bodem. Een weerbare bodem kenmerkt zich door een goede structuur, voldoende elementen uit (vaste) mest en een goed bodemleven bestaande uit onder andere de juiste bacteriën, schimmels en regenwormen. Regenwormen eten de viltlaag van het gras, ze maken veel gangen en beluchten zo het gazon waardoor jij het niet hoeft te doen.

Hagen en bomen snoeien in de tuin

Ook het snoeien van hagen gaan we pas doen, zodra de groei er goed in zit. Dit is als de temperaturen liggen rond het punt dat ik eerder noemde. Meestal komen we dan ergens uit rond half Maart. Maar ja.. de afgelopen jaren kan het ook zo maar ineens eind Februari of begin Maart al dagelijks behoorlijk warm zijn. Daarom is het goed om zelf ieder jaar weer zelf in jouw tuin rond te lopen en goed te kijken wat de planten doen. Zijn de temperaturen redelijk in balans, dan kun je starten met het snoeien van de meeste hagen.
Wacht nog even met een haag die bestaat uit planten die wat richting het Mediterrane klimaat gaat. Zoals ik al hierboven aangaf voor bijv. Lavendel.

Het snoeien van bomen gaan we pas doen zodra ze in blad zitten. Eigenlijk behoort dit niet tot de tuin zomerklaar maken, want de beste tijd om solitaire bomen te snoeien is tijdens de zomermaanden zelf. Maar daar meer over in een ander bericht. Weet je zo voldoende? Kan je aan de slag in jouw tuin?

Jouw tuin zomerklaar maken via de lente tuinbeurten?

Wens je meer te weten over hoe je een mooie gezonde tuin krijgt en jouw tuin zomer klaar kunt maken neem dan contact met mij op.

bijzondere lentebloei- landelijke tuin Limburg- florera.nl

Meer inspiratie

Marjan de Koning met haar bedrijf FLORERA tuinen ea. buitenruimtes

Ik maak graag kennis!

Als tuinontwerper adviseer, ontwerp, realiseer en begeleid ik mijn klanten met één doel voor ogen: een droomtuin, buitenruimte of event te realiseren, die er als een vanzelfsprekendheid is, alsof ’t er moeiteloos is ontstaan.

Meer weten over wat mij drijft als tuinontwerpster? Neem gerust contact met mij op voor een persoonlijk eerste gesprek in jouw zoektocht naar een droomtuin.

info@florera.nl | T: 0031 (0)626364036 | Terms/Disclaimer | Sitemap | Voorwaarden | © Copyright Florera 2018 / ALL RIGHTS RESERVED