Landelijke twist

In de landelijk gelegen gemeente Someren lag al een tuin rondom een prachtig verbouwde boerderij toen ik de eigenaars voor de eerste keer ontmoette.

De huidige tuin met omvang van 4000m2 bevat een aantal singels met bomen en bloeiende struiken, zoals seringen en vlinderstruiken. Zij schenken privacy, maar houden tevens op de manier waarop ze aangeplant zijn ook het uitzicht naar het prachtige omringende landschap verborgen. Het onderhoud van deze singels en de verdere grote tuin lag erg hoog.

Tijdens mijn eerste bezoeken kwam de tuin naar me toe als een gazon met losse beplantingsvakken. Er was geen specifieke architecturale indeling. Er was een klein terras met slechte verhardingen en er was weinig onderhoudsgemak. Het gazon was zeer slecht en de beplanting stond grotendeels te kwarren.

Deze bestaande tuin had echt behoefte aan een krachtige architecturale belijning. Daarbij meer duidelijkheid en gemak, gezelligheid, comfort, sfeer, vier seizoenen kleur, beweging en diepte. Als start besloten we een volledig tuinplan te maken, met als eerste onderdeel de tuinontwerp plattegrond. Mijn tuinontwerp bevat een strakke hedendaagse architectuur met een landelijke twist, waarbij een gezellige uitstraling passend bij de architectuur van de boerderij villa.

Het strakke kader rondom de boerderijvilla liggen diverse tuinkamers. Met afwisselende beplanting via een thema per kamer. Op diverse plaatsen zijn terrassen en zitjes ingebracht zodat men overal en ieder moment kan genieten van de tuin en uitzicht. Door te werken met lange banen en lijnen door te trekken over de volle breedte van het perceel wordt de architectuur van de boerderij benadrukt en het perceel optisch vergroot. Platheid wordt weggehaald door diepte aan te brengen via dakbomen. Deze geven tevens benodigde schaduw op diverse plaatsen.

Het landschap binnen halen

Om harmonie te verkrijgen op het hele perceel en de link te leggen naar de landelijke omgeving waar het perceel ligt, wordt er na deel 1 meer gebruik gemaakt van een lijnenspel dat het landschap als het ware binnenhaalt. Hierbij is het wel van belang dat de belijning toch strak is. En dat geen enkele lijn het zelfde is. Dit refereert aan het landschap. In dit geheel zijn een boszoom, een langere rand knotwilgen, glooiende siergrasvakken, een weergaloze voorjaarsbloeiende boom, groot grasland en een voorjaarsbloeiend weitje opgenomen.

In een tuinplan zitten meerdere deelplannen, zoals o.a. een beplantingsplan, een verlichtingsplan en een materialen advies.

De grote boerderij met opstal, de materialen en de vele steenmassa doet erg hard en mannelijk aan. Om het geheel in evenwicht te brengen, is de “twist” nodig. Zo ook zal de beplanting worden uitgewerkt. Stoere grote groenblijvende hagen met daarbij bloemspel en siergrassen die het geheel in harmonie zal brengen.

Bij ieder lichtontwerp is het van essentieel belang dat een balans ontstaat tussen de architectuur, beleving en functionaliteit van een ruimte. Door licht in de juiste gradatie toe te passen wordt op de architecturale kenmerken uit de tuin aandacht gevestigd. Hierdoor geven wij de tuin in avonduren de sfeer van overdag.

Vier seizoenen lang genieten in de tuin

Bij ieder lichtontwerp is het van essentieel belang dat een balans ontstaat tussen de architectuur, beleving en functionaliteit van een ruimte. Door licht in de juiste gradatie toe te passen wordt op de architecturale kenmerken uit de tuin aandacht gevestigd. Hierdoor geven wij de tuin in avonduren de sfeer van overdag.

Speelsheid, comfort met minimaal tuinonderhoud is een ander element dat in het nieuwe ontwerp is ingebracht. Door hagen en heesterspel worden doorkijkjes gerealiseerd. Spotverlichting draagt zorg voor een sprookjesachtige ambiance in de avonduren. De verlichting draagt zorg voor een sprookjesachtige ambiance in de avonduren.

Met dank aan mijn klanten en toeleveranciers, waaronder:
Hovenier: Jos Timmermans, beleefbare tuinen
Materialen: Trivium Ceramics
Bomen: Van den Berk Boomkwekerijen
Armaturen : Lichtnl.nl en Simes
Fotografie: Dré Wouters
En uiteraard niet te vergeten: Jolanda en Martijn.