Bladeren in de tuin laten liggen is goud waard!
Nog even en dan is het herfst. In de herfst bereiden bomen zich voor op de rustperiode. Om te zorgen dat de boom in het voorjaar voldoende voedingsstoffen gaan de voedingsstoffen uit de bladeren terug naar de wortels. Doordat de bladeren geen voedingsstoffen meer krijgen verkleuren ze van groen naar geel, bruin of rood. Dit geeft mooie plaatjes maar door een gebrek aan voedingsstoffen hangt het blad los. Hierdoor verliezen de bomen hun bladeren en voor je het weet ligt er een dikke laag bladeren in je tuin. Moet je deze afgevallen bladeren wegharken, verzamelen om compost van te maken of juist laten liggen?
Iedereen doet hun best om de straten, de wandelpaden etc. schoon te blazen. Maar voor uw tuin of andere buitenruimte is blad in de borders de mooiste natuurlijke bescherming die uw tuin kunt geven.
Blad is de mooiste natuurlijke en beste bescherming voor de tuin die er is
De natuur zorgt voor zichzelf! Een tip van Florera voor jou, om volgend jaar de mooiste tuin te hebben. Blad is prachtig afdekmateriaal in de siertuin maar ook op de nu kale plekken van de moestuin. De afdekking zorgt dat het dierenleven ondergronds beschermd is, maar niet alleen dat, ook de planten hebben er veel steun aan. Daalt de temperatuur tijdens de nacht tot onder het vriespunt, lees dan in deze blog hoe je het beste je planten kunt beschermen.
Compost van bladeren maken is heel eenvoudig. Verzamel veel bladeren en gooi deze op een hoop. Hoe natter de bladeren hoe beter dus zorg ervoor dat het blad lekker nat is. Meng vervolgens wat tuinkalk door het blad. Door tuinkalk toe te voegen neutraliseer je de pH waarde, bladeren zijn namelijk zuur. Stamp de bladeren op de composthoop flink aan en zet de hoop een paar keer om, dit versnelt het proces. Na ongeveer een jaar heb je goede bladcompost en na ongeveer twee jaar potgrond. De compost kun je gebruiken door het in je tuin of moestuin strooien en licht in de grond te harken.
Let op welk blad je gebruikt. Eiken- en beukenblad verteert moeizaam vanwege het looizuur dat erin zit. Bladeren van de eiken- en beukenboom kun je daarom beter gebruiken om de borders mee te bedekken. Het blad van bijvoorbeeld de linde, hazelaar, berk en es is puur snoepgoed voor het bodemleven. Deze bladeren verteren namelijk heel snel.
Niet overal kun je gevallen bladeren laten liggen
Toch is het niet op alle plekken in de tuin verstandig om het afgevallen blad te laten liggen. Wanneer er een dik tapijt bladeren op het gras ligt krijgt het gras geen licht. De bladeren zijn vaak vochtig wat er voor zorgt dat het gras verstikt. De conditie van het gras wordt minder en er kunnen gele plekken ontstaan. Bladeren op het gras moet je dus zo snel mogelijk verwijderen.
Bladeren zijn ook niet gewenst in de vijver, de afbraak van bladeren verbruikt zuurstof. Hierdoor kan het zuurstofgehalte in het water te laag worden wat niet goed is voor vissen en andere dieren in de vijver. Daarnaast kunnen bladeren naar de bodem zinken en gaan rotten waardoor het water vervuilt raakt. Je kunt er voor kiezen om een net over de vijver te spannen zodat de bladeren er niet in kunnen vallen of om de bladeren met een schepje of hark uit het water te halen.
Op het terras, de oprit of andere verharde plekken kun je de bladeren ook beter verwijderen. Wanneer de bladeren nat worden kunnen deze glad zijn en voor slipgevaar zorgen.
Laat het gevallen blad lekker heel de winter op de borders liggen en spit het na de winter in, of gooi het op een composthoop. Waarna het weer als een natuurlijke bemesting de tuin in kan.
Geef de aarde weer terug, wat van haar is.
Wil je een gezonde en sfeervolle tuin?
Ik help je graag met het realiseren van jouw droomtuin. Met mijn uitgebreide kennis over planten en bodemopbouw help ik je om een gezonde en sfeervolle tuin te realiseren. Contact opnemen kan zowel telefonisch als via onderstaand formulier.