De bodem van de tuin of wat is nu echt belangrijk voor die droomtuin?

Inmiddels hebben we onze deuren gesloten en leven we bijna helemaal binnen: december!!
Vandaag scheen de zon zo mooi en genoot ik ontzettend van mijn tuin. Ik werd getrokken. Al die kleuren van het blad op de bodem van de tuin en in dat mooie spel van zonlicht deed mij naar buiten lopen. Met enig spanning…want wat zou ik allemaal aantreffen?

Ik vind zelf dat een tuin het hele jaarrond weergaloos mooi dient te zijn. Niet alleen in de lente met al dat jonge groen, of zomer waar we kunnen genieten van weergaloze bloei en heerlijk water in de tuin. Maar zeker ook dient een droomtuin ons in herfst en winter, dus een jaarrond, van alles te bieden.

We zijn een beetje afgedwaald de laatste 20 jaar van wat natuur eigenlijk is. Én niet alleen wat natuur is, maar ook wat de natuur nodig heeft om ons te behagen. Ons een gevoel van veiligheid te geven, een gevoel van plezier maken, genieten met volle teugen met het hele gezin.
Alles draait tegenwoordig zo vaak om geld, dat we zijn vergeten dat een weergaloos mooie tuin weinig met geld te maken heeft.

Waar gaat het dan wel om?
Gaat het bij jou niet in het leven om genieten? Om blij te zijn en te delen met vrienden wat je leuk vindt? Nou bij mij wel!
Bij mij gaat het leven om geluk, om delen, genieten en plezier te hebben.

Een mooie tuin hoeft niet per direct duur te zijn.

Ik kan “GOUDEN TUINEN” maken op papier, maar uiteindelijk gaat het toch om de daadwerkelijke uitvoering van alles wat wij als tuinontwerper bedenken.

Daarom óók, is na realisatie tuinplan zo bijzonder belangrijk dat de tuinontwerper gezamenlijk met u een oogje in het zeil houdt bij hoe de uitvoerende partijen daadwerkelijk dát realiseren wat de bedoeling is. Het waarom we eigenlijk dat tuinplan samen hebben gemaakt.

En wat is dan het allerbelangrijkste van de tuin??

Beste mensen…dat is de bodem!! De bodem van de tuin of te wel de grond is het allerbelangrijkste. Niet de grondsoort, maar de opbouw van de bodem en alle bodemactiviteiten. Dat is de basis van iedere tuin.
Of het nu een tuin in Nederland of een tuin in Zuid Frankrijk is, dat maakt helemaal niets uit…
Ik kan nog zoveel op papier zetten, of in een lux 3D programma…alles mooi en wel, maar daarna komt het erop of eronder!!

De tuingrond, de bodem van de tuin is de basis waar we tuinieren en het tuinplan op uitwerken.

De meeste mensen weten wel of ze een tuin op zand- of kleigrond hebben, Maar weten we dan ook wat deze grond aan voeding bevat?
Of ze water goed vast houdt?
Of er voldoende zuurstof in de grond zit om de planten te laten groeien en bloeien???

Laat staan in de winter prachtig zijn en onze aandacht trekken, zodat we ook het hele jaarrond kunnen genieten van onze centjes die we in een tuinplan hebben gestopt?

Het meest belangrijke: de bodem van de tuin… bij maken van ‘n tuinplan met een goed advies.

Of we nu ons droomhuis hebben gevonden op een perceel waar een kleine stadstuin, een villatuin of een landelijke tuin op te realiseren valt, we hebben allemaal te maken met de basis…en dát is de bodem van de tuin waarop ons huis staat.

Een doordacht tuinplan is dus niet alleen een praatje met een plaatje!
(Hi, Sint is ook in het land).
Maar is een goed advies over indeling, de juiste planten op de juiste plaats ( tav. genieten en tuinonderhoud), lampjes hier en daar ( kom ik later op terug: ander artikel op mijn site), maar zeker ook een goed advies van hoe nu te starten t.a.v. de grond…de bodem van de tuin.

De opbouw van onze grond…daar staat of valt een tuin mee.
Wat moet je doen?? Hoe pak je het aan?
Waar bestaat de bodem van de tuin nu eigenlijk uit?
Wat heb je nodig om de tuinplanten echt mooi te laten bloeien en groeien?
En tuinonderhoud kosten…hoe staat het daar mee?
tijdens zomer altijd weer die kosten van de beregening??
Wat heb je nodig om in de wintermaanden de tuin ook weergaloos te laten stralen en in het voorjaar weer alles te geven wat je nodig hebt?

Zonder té veel geld kwijt te zijn!!
Allemaal vragen en punten die echt belangrijk zijn.

Daarom vind ik dat het belangrijk is, dat bij een tuinplan aandacht wordt besteed aan deze basis: de bodem van de tuin en hoe nu echt dat tuinplan succesvol te krijgen.
Na. Een tuinplan maken is 1, maar daadwerkelijk je klanten helpen en zorgen dat de tuin ook daadwerkelijk dat plaatje wordt wat de wens is, is nr. 2.

Een tuin jaarrond mooi heeft het nodig dat de bodem van de tuin op niveau is en daarbij op de juiste manier is opgebouwd.

De planten die er groeien staan in contact met alles wat er nog meer aanwezig is: voeding, water, zuurstof, dierenleven, restanten van afgestorven planten, warmte, licht…en noem maar op. Alles staat in verbinding met elkaar.
Uiteraard zijn er nog meer factoren, zoals de juiste plant op de juiste plaats.

Denk voor een mooie tuin jaarrond ook aan;  winterbloei, nieuwe knoppen klaar voor het voorjaar, prachtige bast van bomen die straalt om onze aandacht te trekken, kleine dieren die hun weg zoeken, paddenstoelen, glinsterende dauwdruppels in spinrag tijdens vroege ochtend met zonlicht en de privacy die groenblijvende planten ons nog bieden.

Zo zullen er ongetwijfeld nog veel meer elementen zijn waarom een tuin jaarrond de allermooiste is.

Boven alles staat aan de basis van de tuin die we willen realiseren: de bodem van de tuin.

Laat u dus goed voorlichten. Want een tuinplan kan nog zo mooi zijn op papier, maar zegt eigenlijk niet veel.
Neem contact op met een deskundige, een tuinontwerper, die u een goed advies geeft over de opbouw van uw tuin en u werkelijk een droomtuin geeft, waarvan u een jaarrond op alle vlakken kunt genieten.

Met een natuurrijke groet,
Marjan de Koning

©  florera.nl- alle foto’s en verdere bestanden.